Officieel: Nissan Ariya Nismo is elektrische SUV met Formule E-jasje (2024)

Nissan Ariya Nismo 2024

Nissans sportieve Nismo-afdeling heeft zich nog eens aan een EV gewaagd, en dat is niet zomaar een EV. Daarnaast is deze Ariya Nismo namelijk ook een SUV maar laat dat je niet afschrikken. Wat dacht je bijvoorbeeld van 435 pk en de soundtrack van een Formule E-racewagen?

Zoals BMW zijn M- en Mercedes zijn AMG-afdeling heeft, zo heeft Nissan Nismo. Onder die noemer hadden de Japanners al opgepepte versies van alles van de iconische GT-R tot de nieuwe Z in de catalogus, maar ook EV’s als de Leaf en SUV’s als de Juke passeerden er niet helemaal onder de radar. Gooi je die twee laatste samen, dan krijg je zo’n beetje het volgende model van de Nismo-afdeling.

SUV met twee spoilers

Dit is namelijk de Nissan Ariya Nismo en zoals zijn naam al doet vermoeden, is die gebaseerd op de elektrische SUV die we al langer kennen. Die Ariya krijgt voor de gelegenheid echter wel een flinke make-over, compleet met rode biesjes en lagere bumpers rondom. Het voorste exemplaar krijgt ook nog eens andere luchthappers in de flanken terwijl het mistlicht achteraan Formule E-gewijs centraal in de bumper gemonteerd wordt. Het plaatje wordt afgewerkt met niet één maar twee spoilers, want het gewoonlijke exemplaar bovenaan de kofferklep krijgt gezelschap van een heuse ducktail onder de achterruit.

Nissan Ariya Nismo 2024

Binnenin zijn de wijzigingen van een subtielere aard, al blijft het rode thema wel behouden. Zo wordt de centrale lamel van de luchtroosters in die contrastkleur gestoken, krijgt de armsteun een rood randje en hangt de zetelbekleding aaneen met rode stiksels. Die zetels zijn er hier ook van het sportievere type en overtuigt hun vorm je daar niet van, dan borduurt Nissan graag een Nismo-logo in de rugleuning. Verder krijgen de infotainment- en bestuurdersdisplays een Nismo-themaatje en over software gesproken: in de sportieve rijmodus blazen de speakers het rijgeluid van een Formule E-racewagen je richting uit.

Ook voor Europa?

Echt Formule E-waardig zouden we de aandrijflijn dan weer niet noemen, al betekent dat niet dat Nissan geen moeite gedaan heeft. Zo vertrekt de Ariya Nismo van een vierwielaangedreven e-4ORCE-versie maar drijft die het vermogen van de twee elektromotoren verder op van 396 pk naar 435 pk… Of toch indien je de topversie, de Nismo B9 e-4ORCE, bestelt. Die maakt gebruik van het 87 kWh-batterijpakket maar daarnaast komt er ook een B6-e-4ORCE met een 63 kWh-accu. Die houdt het op 367 pk en dat is moeilijker te vergelijken met een standaard-Ariya, aangezien er geen vierwielaangedreven versie met de kleinere accu verkrijgbaar is op onze markt.

Nissan Ariya Nismo 2024

Dat laatste is niet onbelangrijk, want voorlopig werd de Ariya Nismo enkel in Japan voorgesteld. Daar is namelijk het Tokyo Auto Salon aan de gang waardoor Japanse merken nu met allerhande nieuwigheden aan het uitpakken zijn. Nissan verklapt nog niet of het van plan is om deze Nismo-versie van de Ariya naar Europa brengen, en het zou ook niet de eerste keer zijn dat we zoiets moeten missen. Zo reed de Leaf Nismo ook al onder onze radar voorbij… Dus wat denk je, moet Nissan dit ding naar onze markt brengen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
dirk dierickx 14:16
afbeelding van dirk dierickx

promo filmpje van de Nissan Ariya Nismo - https://youtu.be/_7LXjuujp6M?si=PXt-Kf5SJYRXmI2Z

Ben je zeker dat de Leaf Nismo niet leverbaar was in EU/BE? Er stond er toch eentje te koop (2dehands) bij een Nissan verdeler ergens in de Kempen.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws