Verkoop Tesla Model Y stuikt in elkaar: dit is nieuwe bestseller van Europa

Volkswagen T-Roc sales 2024

Vorig jaar kroonde de Tesla Model Y zich nog tot best verkopende auto in Europa, ondertussen kabbelt de elektrische crossover op de 18de stek. Daardoor is er een nieuwe koning in de Europese autoverkopen... en dat is een zeven jaar oude Duits. Wacht, wat?!

Weet je nog toen vorige jaar de Tesla Model Y de bestverkopende auto in Europa was (en daarenboven wereldwijd)? Wel, het lijkt er op dat het bij een eenmalige overwinning blijft. Want de verkopen voor de elektrische crossover zijn helemaal in elkaar gestuikt. Dat blijkt alvast uit cijfers van Dataforce.

Kranige oudjes

Stond in mei 2023 de Tesla Model Y nog overduidelijk op stek 1 in Europa, dan is de verkoop in mei 2024 met maar liefst 49% afgenomen. Waardoor plaats 1 plaats 18 werd. De tanende interesse in EV's plus het afschaffen van verschillende premies worden aangehaald als verschillende redenen. Al lijkt het ons vooral dat Tesla zichzelf verbrand heeft door zo lang te wachten met de Model Y facelift uit te rollen. Potentiële klanten zien er tegen op om een "oude Model Y" te kopen en versplinteren over het overaanbod elektrische crossovers op de markt.

Volkswagen T-Roc sales 2024

Wie de vruchten plukt van de tanende interesse? Die goude oude Volkswagen. Niet met een elektrische auto trouwens, want de meest populaire auto in mei van dit jaar in Europa is de ondertussen 7 jaar oude Volkswagen T-Roc. Gevolgd door de - jawel - eveneens 7 jaar oude Volkswagen Golf. Het lijkt wel of we zijn enkele jaren terug in de tijdmachine gestapt.

Koning Dacia

Alles lijkt er evenwel op te wijzen dat Volkswagen noch Tesla zich dit jaar zal kronen als de koning van Europa. Want kijken we naar de cijfers van het eerst halfjaar van 2024, dan staat de Dacia Sandero trots aan de top. Om je geheugen nog eens op te frissen: de Dacia Sandero is de goedkoopste auto van Europa en draagt in België zelfs een basisprijs van maar 11.990 euro (of 13.790 voor de versie die je moet hebben).

Volkswagen T-Roc sales 2024

Wie had zien aankomen dat iedereen in Europa eigenlijk op zoek is naar een betaalbare auto? Wel... iedereen, toch?

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Jos D. 18:36
afbeelding van Jos D.

Niet iedereen. De marketingboys snappen er niks van of willen het niet snappen.
Kijk naar Dovy Keukens met Donald Muyle. Afgeknald door de marketingboys destijds maar ze zaten er ook compleet langs.

Mike 09:41
afbeelding van Mike

De anti-Tesla-media wil het maar niet snappen: "liefst 49% minder model Y in mei" hahaha

Ik stel namelijk vast dat reeds per 25 juni 2024 het aantal model Y met 64% gestegen is tov gans mei 2024. Dit in 5 landen van Europa die actuele cijfers hebben van goed 3 weken juni.
Kijk zelf: https://eu-evs.com/bestSellers/ALL_DAILY/Brands/Month/2024/6

Jos D. 21:02
afbeelding van Jos D.

Het artikel vergelijkt wel de cijfers van mei dit jaar tov die van mei vorig jaar. En dan klopt dat wel. Idem voor juni.
't Is maar wat je wilt vergelijken natuurlijk.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws