Kia EV9 is officieel de beste auto ter wereld… en Toyota Prius de mooiste (2024)

Kia EV9 World Car of the Year 2024

Planeet aarde heeft beslist: de Kia EV9 is World Car of the Year 2024. Dat niet alleen, want hij haalt ook de titel van World Electric Car of the Year binnen. Dubbele winst dus, maar de trofee van World Car Design of the Year neemt hij niet mee naar huis. Die is voor een véél minder voor de hand liggend model…

Hier in Europa kroonden we de Renault Scenic E-Tech Electric eerder al tot auto van het jaar, maar daar is de rest van de wereld het niet noodzakelijk mee eens. Zo vindt er naast de Europese verkiezing ook ieder jaar een World Car of the Year-stemming plaats die specifiek bedoeld is voor automodellen die in ten minste twee wereldmarkten verkrijgbaar zijn. Eerder was de ruim 100-koppige jury al zo vriendelijk om de complete lijst met finalisten te voorzien, en nu weten we ook precies welke modelletjes in de prijzen gevallen zijn.

5 Reeks verslaat E-Klasse

Zo viert vooral Kia vandaag feest, want zijn EV9 gaat met niet één maar wel twee trofeeën naar huis. De elektrische SUV won namelijk niet alleen de algehele titel van World Car of the Year maar werd ook verkozen tot World Electric Car of the Year. De concurrentie was duidelijk niet mals in die categorie want ook de winnaars van nog twee andere categorieën zijn EV’s. Zo mag de Volvo EX30 zich voortaan World Urban Car of the Year oftewel beste stadsauto ter wereld noemen, terwijl de Hyundai Ioniq 5 N goud haalt in de categorie van de sportwagens onder de noemer World Performance Car of the Year.

Toyota Prius World Car Design of the Year 2024

Ook de beste luxewagen kent trouwens een zuiver elektrische variant, want de titel van World Luxury Car of the Year gaat naar de BMW i5/5 Reeks. Daarmee laat hij, voor de duidelijkheid, gedoodverfd concurrent Mercedes E-Klasse achter zich maar dat is nog niet het meest verrassende resultaat dat uit de bus kwam. Zo gaat de trofee voor World Car Design of the Year — noem hem gerust de mooiste auto van het jaar — naar de Toyota Prius… En had je dat ons een paar jaar geleden wijsgemaakt, voor de lancering van diens nieuwste generatie, dan hadden we je nooit ofte nimmer geloofd.

Hieronder vind je alle winnaars nog eens per categorie opgelijst:

  • World Car of the Year: Kia EV9
  • World Electric Car of the Year: Kia EV9
  • World Urban Car of the Year: Volvo EX30
  • World Luxury Car of the Year: BMW i5/5 Reeks
  • World Performance Car of the Year: Hyundai Ioniq 5 N
  • World Car Design of the Year: Toyota Prius

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws