Krasse karren: 60 jaar Renault 4

Renault viert dit jaar de 60e verjaardag van een klassieker. De kleine R4 viert namelijk een halve eeuw plus tien jaar. Genoeg om nog even de geschiedenis van deze aparte Renault op te zoeken.

De auto voor de boer was in de jaren 50 een heet hangijzer bij de verschillende constructeurs. In 1956 begon Louis Dreyfuss aan een auto die een antwoord moest vormen op de 2CV van concurrent Citroën. Pas in 1961 kwam Renault op de proppen met het afgewerkte product van hun onderzoek, dat Renault 4 zou gaan heten. De Fransen zelf noemen hem liefkozen 4L, uitgesproken als "quatrelle", hoewel die 4L vooral een uitrustingsniveau van de Renault 4 was.

iedereen had er een

Vanaf dan werd de R4 een vaak geziene auto in het straatbeeld. In Frankrijk, maar ook in de rest van de wereld verkocht de wagen erg goed. Van de Franse Gendarmerie tot paus Franciscus, het lijkt wel alsof iedereen zo'n Renault 4 gehad heeft. Er werden gedurende zijn hele carrière 8 miljoen exemplaren verkocht van de kleine gezinswagen van Renault. In België was de R4 vaak gezien bij de overheidsdiensten. Renault bouwde de wagen in de fabriek in Haren (Brussel) en verkocht de auto in grote getale aan de Rijkswacht, de RTT (de toenmalige telefoonmaatschappij) en aan Touring Wegenhulp.

Image

In 1961 werd de R4 samen met de R3 gelanceerd. Die R3 was in weze dezelfde auto, al kreeg hij een 603 cc grote benzinemotor, terwijl de R4 747 cc longinhoud kreeg. De eerste kreeg 22,5 pk, de andere tussen de 26,5 of 32 pk, afhaknelijk van de installatie van een carburateur. Wie bijbetaalde kreeg ruitjes achter het achterste portier, wie nog at extra bijlegde werd ook van het spartaans aandoende interieur verlost.

Image

platte neus, grote klep

Kenmerkend aan de R4 is zijn design. Een grote grille voorop, met twee ronde koplampen ernaast. Die stonden in een recht oplopende snuit, waarbij de motorkap volledig doorliep tot op de bumper. Die motorkap klapte toen nog achterstevoren open, dat was destijds de gang van zaken. Twee simpele ruitenwissertjes zorgden voor verbeterd zicht bij regenweer op de verder vlakke voorruit. Meer naar achteren valt de steil aflopende achterzijde op. Daarin zat een gigantische kofferklep, die Renault installeerde voor het gebruiksgemak. Naast de achterklep zaten dan de achterlichten, die uit de carrosserie omhoog kwamen. Die achterlichten zaten naast de kofferklep om de productiekost omlaag te halen.

Image

Doorheen de jaren werden weinig aanpassingen gedaan op de R4, omdat het eenvoudige concept van de auto zo goed aansloeg. Af en toe werd een kleine designingreep toegepast maar pas in 1982 werd een facelift toegepast met het verplaatsen van de deurscharnieren van de buitenzijde van de deur naar de binnenzijde. Ook kreeg de wagen in 1974 een kunststof grille, wat zijn aanblik veel moderner maakte, voor die tijd dan toch.

Image

Binnenin was het soberheid troef, met een voorzetel in één stuk. Dat kon omdat de versnellingspook verwerkt zat in het dashboard. Die manier van rijden vroeg wat gewenning maar zorgde er wel voor dat je veel meer goederen - en zelfs passagiers kon meenemen.

sahara-rally's

De sobere R4 was ook geliefd om zijn goede ophanging en de comfortabele stoelen. Ook de ventilatie bleek bijzonder effectief. Het zijn ook redenen waarom de Renault 4 ook in zuiderse landen goed verkocht werd. Diezelfde effectiviteit en soberheid lagen aan de basis van verschillende uithoudingswedstrijden, zo werd de R4 derde in de Dakar-Rally van 1979, al hadden ze daar wel een speciaal ontwikkelde 4x4 versie voor nodig. Ook nu nog wordt de 4L Trophy gereden, een rittenkoers met enthousiastelingen waarbij schoolmateriaal naar scholen in de Marokkaanse Sahara wordt gebracht.

Op basis van de Renault 4 werden ook veel afgeleiden gebouwd. Zo is er de R4 Fourgonette, die in de jaren 80 werd vervangen door de Renault Express bakkersauto. Maar er waren ook Open Air-versies en je mag de Renault Rodeo - een concurrent voor de Citroën Méhari - ook gerust een afgeleide noemen. De gekste afgeleide kwam pas jaren na het einde van de Renault 4. In "Rien à déclarer", een Frans-Belgische film over het opdoeken van de douane wordt een R4 omgebouwd tot een racemonster.

Image

De productie van de Renault 4 liep in 1992 af, toen de wagen werd vervangen door de Renault Twingo met een opnieuw revolutionaire binneninrichting.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen
Original ID
47035

Advies

Hier vindt u alles over autofiscaliteit, oldtimers, leasing en private lease

Zeven betaalbare youngtimers op het Antwerp Classic Car Event (2023)

Het Antwerp Classic Car Event draait op volle toeren, en wij waren op dag één natuurlijk meteen van de partij. Daar moesten we onze portemonnee echter stevig beheersen, want er verschenen flink wat betaalbare klassiekers op onze radar. Hieronder vind je er zeven van het relatief recente type, oftewel: youngtimers.

avatar
door Joram Van Acker
1 year ago

AUTOSALON BRUSSEL: 100 jaar Autosalon in 15 modellen (2023)

Ze hebben het goed aangepakt bij FEBIAC, deze honderdste editie is namelijk de eerste échte fysieke editie na de pandemie en zo kan FEBIAC fel uitpakken met een hoop nieuwigheden op de jubileumeditie. Nieuwigheden vind je in dit artikel nochtans niet, we gaan even grasduinen doorheen de rijke autogeschiedenis aan de hand van iconische modellen die tentoon gesteld zijn in de patio.

door Sven Gijregat
1 year ago

50 jaar BMW M volgens de redactie: het favoriete ///Model van Sven Geiregat

Feest en taart, want BMW’s motorsportafdeling bestaat deze week 50 jaar. De ideale gelegenheid dus om terug te blikken op een halve eeuw geschiedenis en onze redactie hun favoriete BMW M te laten nomineren. Vandaag heeft redacteur Sven Geiregat het over de E34 BMW M5 Touring.

door Sven Gijregat
2 years ago

Tien betaalbare klassiekers op het Antwerp Classic Car Event (2022)

Het ACCE is volop aan de gang, en wij gingen ter plaatse om ons licht op te steken tussen al dat klassieke schoon. Wat blijkt: het park van Brasschaat is dit weekend niet alleen de *place to be* voor exclusieve oldtimers, maar ook het event bij uitstek om inspiratie op te doen op vlak van betaalbare klassiekers. We pikken er tien voor je uit.

avatar
door Joram Van Acker
2 years ago

Sla je slag!: Deze auto's worden oldtimer in 2023

Volgend jaar worden er een hoop nieuwe auto's 30 jaar, waardoor ze onder het oldtimerstatuut vallen. Auto's die daardoor zonder twijfel een stuk interessanter worden en potentieel ook in waarde zullen stijgen. Waarom dus wachten tot 2023 als je nu al je slag kan slaan? Tijd voor enkele interessante voorbeelden!

avatar
door Yves Wouters
2 years ago

Deze Subaru R1e is voorvader van Subaru Solterra

Subaru pakt dit jaar groots uit met haar Solterra, de eerste elektrische SUV van het merk. Solterra was echter niet de eerste EV van het Japanse merk. Nee, dat was deze R1e. Stap even mee in de *wacky* geschiedenis van een auto die uit had kunnen groeien tot dé oervader van de moderne EV's.

avatar
door Yves Wouters
2 years ago

Audi viert 50 jaar "Vorsprung durch Technik"

"Vorsprung durch Technik", een slogan die al heel wat jaren aan Audi plakt. Dat is niet voor niets, het merk toonde de afgelopen vijf decennia namelijk dat techniek en technologie wel een kolfje naar hun hand zijn.

door Sven Gijregat
3 years ago

Deze 6 betaalbare nineties-cabrio's blijven door ons hoofd spoken

In de jaren 90 stonden ze als exclusieve cabrio's in de catalogi te pronken, vandaag zijn ze betaalbaar voor wie zijn vakantiegeld een aantal jaren opspaarde. Met het goeie weer laten deze roadsters ons niet meer los.

door Sven Gijregat
3 years ago

Krasse karren: Citroën Ami 6 wordt 60

Zestig jaar geleden presenteerde Citroën op exact deze dag de AMI 6, een wagen die op verschillende vlakken succesvol zou blijken.

door Sven Gijregat
3 years ago

Krasse Karren: Mercedes SL (R107) wordt 50 jaar

Geen betere auto om doorheen Florida te cruisen dan een Mercedes SL uit de jaren 70. Toch? Die luxueuze cabrio wordt dit jaar 50 jaar.

door Sven Gijregat
3 years ago