Rijtest

Rijtest + Video: Toyota Auris HSD Touring Sports

Ons oordeel over de Auris HSD enkele maanden terug was volgens velen in de reacties onterecht. Daarom geven we de groene Japanner nog een herkansing. Toyota, die gaf ons prompt 170 liter extra bagageruimte mee.

Om te beginnen geven we een korte samenvatting van de conclusie die we trokken in juni van de Auris HSD:
"Het grootste nadeel van de Auris HSD is misschien wel dat je steeds bewust moet zijn dat je met een hybride onderweg bent... Continu ben je bezig met zo weinig mogelijk te verbruiken... Kan je daar voorbij zien, dan krijg je voor 24.660 euro een unieke wagen in zijn klasse en een hoop waar voor je geld."

Niet heel positief, maar ook allesbehalve afbrekend. Nu we al wat ervaring hebben in onze rechtervoet met de Auris hybride, kan een nieuwe test ons misschien beter bevallen. Terug dezelfde wagen van stal halen leek ons wat saai. Daarom namen we de Auris HSD Touring Sports (TS), de eerste stationwagen met hybridetechniek in het C-segment.

Gatlelijk...

De verschillen tegenover de "reguliere" Auris zijn minuscuul. In vooraanzicht kan je het verschil niet eens bemerken. Waar het verschil wel duidelijk wordt, is en profil. Daar toont de iets langere Touring Sports een stuk dynamischer. Vooral de raampartij oogt een pak natuurlijker dan de afgekapte variant van de Auris Hatchback.

Waar het dan wel fout loopt is bij de achterpartij. Toyota had het blijkbaar moeilijker om de extra ruimte te omkleden met een achterbumper en besloot dan maar om een joekel van een gesmolten plastic blob er omheen te gooien. Hoewel we de term bubble butt niet snel uit onze spreekwoordelijke pen toveren, kunnen we niet anders dan de achterbumper van de Auris TS zo omschrijven.

Image
Toyota-Auris-Hybride-Touring-Sports-HSD-TS

...ten voordele van kofferruimte

Maar goed, die lelijke achterbumper heeft wel zijn nut. Samen met het aangegroeide abces, groeit ook de kofferruimte behoorlijk. In de Touring Sports kan je achteraan zonder moeite 530 liter aan bagage kwijt. Gooi je de achterzetels plat, dan slikt de Auris TS een waanzinnige 1.658 liter. De Ford Focus Clipper (490l - 1.516l) en de Hyundai i30 Wagon (415l - 1.395l), twee belangrijke concurrenten, krijgen gewoonweg het schaamrood op de wangen bij het aanhoren van zo'n cijfers.

Om de cijfers helemaal in perspectief te brengen, in maximale kofferinhoud doet een Audi A6 Avant het maar 22 liter beter (dat zijn ongeveer twee sixpacks van je favoriete frisdrank).

Grootste eco-run ooit in het zuidelijk halfrond van provincie Antwerpen

Tot nu toe hebben we geconstateerd dat de Auris TS in profiel best wel knap is en dat de koffer meer slikt dan Charlie Sheen op een feestdag, maar hoe rijdt de Auris Touring Sports Hybride? Niet anders dan de gewone Auris Hybride. Binnenin blijven alle knoppen op dezelfde plaats en technisch is er geen enkel verschil. Zelfs de wielbasis blijft identiek. Enkel het gewicht stijgt wat - al komt dat waarschijnlijk door die achterbumper. Zo'n 50 kilogram om correct te zijn. Al is hij met zijn 1.335 kg nog steeds geen zware rakker.

Op aanraden van de reacties uit vorige rijtest reden we de Touring Sports als een echte leasingrijder; zonder zorgen te maken over het verbruik. Het resultaat was een gemiddeld verbruik van 5,1 liter per 100 km. Amper 0,2 liter meer dan onze vorige test. Die extra druppels per 100 kilometer wegen echter niet op tegenover het rustgevend gemak dat we in ruil kregen. Deden we echter ons uiterste best in de grootste eco-run die het zuidelijk halfrond van de provincie Antwerpen ooit heeft gezien, dan kwamen we op een verbruik van 3,4 liter per honderd kilometer. Dat is 0,6 liter beter dan de fabrieksopgave. En eerlijk gezegd, moesten we niet eens zoveel moeite doen...

Image
Toyota-Auris-Hybride-Touring-Sports-HSD-TS

Conclusie

Met een meerprijs van 1.160 euro tegenover de Auris Hatchback HSD doe je met de Touring Sports eigenlijk het betere koopje. Het verbruik blijft gelijk en de Touring Sports ziet er nog beter uit ook, de achterkant buiten beschouwing gelaten. Niet alleen dat, je krijgt ook nog eens een Stille Oceaan aan extra ruimte. Op leasingvlak is dit gewoonweg een topper in alle opzichten. Voor een particulier blijft het wel een scherpe meerprijs tegenover de concurrentie. Die meerprijs kan je wel rechtvaardigen door de hybride-technologie en de knappe uitrusting die je standaard krijgt op de Auris TS Hybrid.

Op vlak van rijden, neem het gewoon van onze lezers/ reageerders aan, rij dit ding gewoon zonder al te veel na te denken over het groene imago. Dan wordt het best wel een aangenaam transportmiddel. Spannend zal het echter nooit worden...

Vanwege onze eeuwige zoektocht naar vernieuwing, zijn sommige foto's interactief. Hou je dan ook niet in om de filmpjes te bekijken die achter de foto's zitten.

Specificaties

Vermogen136 pk
OverbrengingContinu Variabele Transmissie (CVT)
Aandrijvingvoorwiel
Gewicht1 335 kg
Topsnelheid180 km/u
Prijs basismodel€ 25 820
0 tot 100 km/u10.90 sec
Gemiddeld testverbruik5.10L/100km
Min. kofferinhoud530 L
Max. kofferinhoud1 658 L
CO2-uitstoot87 g/km
BIV€ 42
Rijtaks309

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen