Rijtest

Rijtest: Mercedes C 300 e Plug-In (2020)

Mercedes is een inhaalslag aan het maken als het op elektrische en hybride voertuigen aan komt. En dat mocht ook wel. Voor wie geen diesel lust en toch hybride wil rijden, is er nu de C-Klasse als benzinehybride.

Nochtans maakt de C 300 e gebruik van dezelfde architectuur als de C 300 de. Mercedes lijkt dus gewoon de dieselmotor vervangen te hebben door eentje met benzinesmaak. De elektromotor die ze daarbij gebruiken blijft zo hetzelfde. Handig, want dan moeten ze bij Mercedes niet gaan werken met twee verschillende rekken voor beide motorversies.

powerknop

De benzinemotor doet het echter met wat meer pk dan de diesel, waardoor je uitkomt op 211 pk, plus 122 pk voor de elektromotor die hem bijstaat. Vermogen dat je wel voelt, al heeft Mercedes het aangenaam opgenomen. Waar zijn de tijden dat je de 320 pk onder de kap associeerde met de C-Klasse met AMG-badge. Tegenwoordig rij je dus hybride met zowat 300 pk onder je kont. Maar als de dieselmotor dan toch minder CO2 uitstoot en ook nog eens minder NOx de lucht inblaast dan de benzine, waarom zou je die dan nog aanbieden?

Image
Mercedes-Benz C 300 e plugin hybride PHEV rijtest test autofans

minder afstanden

De uitleg daarvoor ligt in het minpunt van de C 300 de. Die ziet het voordeel van de diesel vooral op lange afstand, waarbij de motor efficiënter werkt. Dan is de benzinehybride voordeliger op korte afstanden. Nu goed, je hebt dezelfde 40 kilometer elektrische radius, maar als we de redenering volgen dat je de C 300 e vaker voor kortere afstanden zal gebruiken, dan zal je hem sneller aan de lader hangen dan dat je de benzinetank weer moet gaan vullen, in tegenstelling tot de diesel.

40 kilometer is overigens realistisch, want tijdens onze testweek laadden we de wagen verschillende keren bij en reden we nadien daadwerkelijk ook tussen de 37 en 42 kilometer alvorens de benzinemotor werd aangesproken. Mercedes heeft echter niet graag dat je zelf gaat kiezen wanneer je de batterij spaart of net extra gebruikt, want die configuratie is niet te vinden. Jammer eigenlijk, want wanneer je na 37 kilometer autosnelweg de stad induikt, blijkt de accu soms leeg te zijn. Ook de mate waarin je de regeneratie van de remenergie instelt blijkt niet te vinden op de wagen. Rij je dus diezelfde snelweg af met 120 km/u, dan voel je plots een felle vertraging wanneer je het gaspedaal lost.

Image
Mercedes-Benz C 300 e plugin hybride PHEV rijtest test autofans

rugzakje

Het nadeel van deze C-Klasse met extra hybride motor is zonder twijfel zijn accu. Niet dat de accu ontoereikend is, dat niet. Wel is het zo dat de batterijen een grote hap uit de kofferruimte nemen. Niet zo onhandig als bij de grote break, omdat je toch al met een lager kofferdeksel en minder stouwruimte zit, maar reken er maar op dat er een pak minder ruimte overblijft om je kostuum en laptoptas in kwijt te kunnen.

Image
Mercedes-Benz C 300 e plugin hybride PHEV rijtest test autofans

naar de boekhouder

Het verbruik van de benzinehybride C-Klasse wijkt in theorie niet veel af van dat van de diesel. Met 1,5 l/100 km kom je er, op voorwaarde dat je hem 's avonds braaf aan de stekker laat en... laadt. In de praktijk komt het erop neer dat we vaker rond de 4 l/100 km zaten dan aan die vooropgestelde 1,5 liter. Dat komt natuurlijk omdat we hem langer dan voorgeschreven door de WLTP-normen gebruikten en zo het benzineverbruik omhoog duwden. Ook beschikken we zelf nog niet over een laadpaalstructuur, zodat we erop moeten gokken dat de parkeerplaats naast de openbare laadpaal niet was ingenomen door een auto met verbrandingsmotor, wat meermaals het geval was. Laat dat je echter niet afschrikken, met een CO2-uitstoot van 36 g/km valt deze C 300 e ruim binnen de vooropgestelde grens voor de volledige fiscale aftrekbaarheid van de hybride wagens, en daarvoor is hij toch in het leven geroepen. Een C 300 e kost je 50.094 euro, een goeie 5.000 euro meer dan de C 220 d die je ervoor laat staan.

Image
Mercedes-Benz C 300 e plugin hybride PHEV rijtest test autofans

conclusie

In het land van de Mercedes-hybrides met draad heeft de C 300 e zijn bestaansreden in de nadelen van de C 300 de. Wie niet vaak grote afstanden doet en toch van de C-Klasse wil genieten, kan dan deze benzineslurper gebruiken. Hoewel, 'slurper': hij nipt van de benzinepomp en tankt liever stroom.

Specificaties

Vermogen320 pk
Overbrenging9-trapsautomaat
Aandrijvingachterwiel
Topsnelheid250 km/u
Prijs basismodel€ 50 094
0 tot 100 km/u5.40 sec
Gemiddeld testverbruik4.00L/100km
CO2-uitstoot36 g/km
Rijtaks0

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen