Ik reed laatst een week met de Mercedes G-Klasse. Niet omdat het model zo brandend actueel is, wel om twee andere redenen waarvan er eentje te maken heeft met een stelletje ongeregeld.
Deze week werd de nieuwe, nu ja “vernieuwde” G-Klasse voorgesteld, maar dat was niet de drijfveer om nog eens met het uitgaande model op pad te gaan. De eerste reden om de “oude” G-Klasse van stal te halen was pure nostalgie. Toen ik een eeuwigheid geleden als beginnend journalist een G-Klasse mocht testen, was ik danig onder de indruk van zijn alles overheersende uitstraling, zijn terreincapaciteiten en zijn onversaagde inborst. De G was dan ook bedacht en ontworpen als militair voertuig en toen hij in 1979 op de markt kwam, was hij verre van een statussymbool. Gaandeweg en vijfendertig facelifts later, kreeg de G een cultstatus waardoor beroemde acteurs en voetballers er graag mee uitpakken.
Tweede reden was het nieuwsitem van enkele weken geleden waarbij de actiegroep Tyre Extinguishers het nodig vond om de banden van een pak SUV’s plat te zetten in Gent. Om een statement te maken, want SUV’s en terreinwagens zijn volgens hen vervuilend en nergens voor nodig. De actie zelf is in mijn ogen verwerpelijk (doe iets ludiek, manifesteer, maar blijf met je fikken van andermans spullen af!), maar het zette me wel aan het denken. Vanzelfsprekend wil ik hier in geen geval de Mercedes G-Klasse viseren, maar is zulk type van grote en zware terreinwagen/SUV nog wel politiek correct? En moeten we onze mening bijstellen als hij straks met een volledig elektrische aandrijflijn wordt aangeboden?
Bodyshaming, awoert!
Ik ben een echte autoliefhebber en hou van blinkende bolides in al z’n vormen en gedaantes. Ik ging bijna zeggen een petrolhead maar ik kan net zo goed vol bewondering zijn voor een EV. Meer nog, ik rij al jaren elektrisch en dat bevalt me prima. Maar ik word nog even opgewonden van een dikke Range Rover SV of… Mercedes G-Klasse. Tegelijk mogen we niet blind zijn voor maatschappelijke evoluties. Waar een schalkse opmerking van de baas 20 jaar geleden nog grappig was, vinden we dat vandaag absoluut niet kunnen (Bart De Pauw weet er alles over). En wie komt vandaag de dag nog weg met bodyshaming? Awoert! Moeten we dan ook de vollere koetswerkvormen van SUV’s gaan aanvallen?
Ik vind van niet. Toegegeven, tijdens mijn testweek met de G-Klasse overviel me met regelmaat een klein gevoel van onbehagen en schaamte om met zulk groot en meer dan gemiddeld – het woord moet toch eens vallen – vervuilend bakbeest onderweg te zijn. Maar moet ik daarvoor gestraft worden? Alvast niet met boze blikken en al zeker niet met platte banden. Trouwens, zouden de dames en heren van Tyre Extinguishers de verwarming thuis altijd op 16 graden zetten? Staan ze nooit langer dan anderhalve minuut onder de douche? Bestellen ze hun geitenwollen sokken nooit online om die dan vervolgens met een vervuilend containerschip en dito bestelwagen te laten leveren? Het doet er weinig toe, want leven en laten leven, niet? En wie toch vervuilt, die moet maar betalen via andere hefbomen. Zoals via accijnzen op de brandstof of rijtaksen. Die mogen wat mij betreft voor bepaalde type voertuigen wat hoger. “De vervuiler betaalt” is een gezond principe, lijkt me.
Elektrische G-spot
Binnenkort trekt Mercedes het doek van de volledig elektrische Mercedes EQG. Moet Kevin De Bruyne zijn G63 AMG dan inruilen voor een propere versie op stroom? Aan hem om te beslissen maar het zou zeker gefundenes fressen zijn voor zijn PR team die er meteen een duurzaam verhaal aan kunnen breien. Is de elektrificatie dan de G-spot die we moeten vinden om grote terreinwagens en SUV’s te aanvaarden? Gaan de moraalridders van Tyre Extinguishers nog steeds lucht uit de banden laten van de EQG? Ja, want dat doen ze nu ook met elektrische SUV’s. Stop daar toch mee, stelletje ongeregeld!
Reacties
door Raymond
door this
door Erik Klerckx
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen