Ondanks een negatief advies van zowat elk automerk ter wereld, is de kogel door de kerk: De EU gaat in China gebouwde EV's voor Europa buitensporig belasten. Daardoor moet je NU meer dan ooit een elektrische auto op kop tikken met een Chinees paspoort én de Vlaamse EV-premie binnen harken. Sorry, Europa.

Protectionisme is van alle tijden. Want een open handelsrelatie is maar zo handig, zolang je er zelf de meeste vruchten van plukt. De Europese Unie voelt echter de hete adem van China in de autosector en besluit nu buiten proportie te reageren. Als een peuter met een driftbui die wild om zich heen slaat.

In eigen nat

Net zoals een peuter met driftbui niet begrijpt dat het meer schade berokkent dan het wilt, lijkt de Europese Commissie niet te begrijpen dat het vooral in eigen voet schiet met de extra importtaks op in China geproduceerde EV's. China legde het de voorbije weken rustig uit, Duitsland probeerde rede te gebruiken en elke particulier smeekte om betaalbare EV's niet duurder te maken. Helaas, de EU-peuter was ondertussen al zo ver, dat het van woede in eigen plas stond te springen.

Image
EV China importtaks

Hier staan we dan, in de nieuwe realiteit dat een in China geproduceerde EV plots stukken duurder zal worden. Dat geldt ook voor je Tesla Model 3 (+20,8%), Dacia Spring (+20,8%), Volvo EX30 (+19,9%) en je BMW iX3 (+20,8%). Al zegt iets ons dat BMW per direct de productie van die laatste stil heeft gelegd. Heb je nog zo'n iX3 op bestelling, we zouden toch even snel met je BMW-dealer bellen. Hoewel de Chinese EV Europese merken onder druk zette om zelf goedkopere modellen te bedenken (nota benen met miljarden een Europese subsidies), gaat die druk na van de ketel.

Vergeet de baksteen, ga voor het lichtmetaal

Ondanks dat de EU Chinese automerken wil afschrikken, is het nu meer dan ooit het moment om een Chinese EV te kopen. Toch van de grotere merken. Want ondanks de extra heffing is het weinig realistisch dat merken zoals BYD, MG, Lotus en Polestar hier snel zullen verdwijnen. Exact die merken hebben momenteel nog een stock van modellen staan die nog geen extra importtaks op hun voorruit hebben kleven. Waardoor je NU een auto kan kopen die volgende maand tot wel 38% meer kan kosten. Besef je wel wat dit betekent voor de restwaarde van je nieuw EV?!

Image
EV verkoop belgie inschrijvingen 2024 info

Heb ik het voor het zeggen, dan zou ik nog snel richting MG trekken voor een MG4 Luxury. Dat is sowieso één van de beste EV's die je momenteel voor de prijs kan kopen. Die prijs? 37.785 euro. Na Vlaamse EV-Premie? 32.785 euro. De prijs vanaf het moment dat MG een nieuw exemplaar van de boot moet rijden? 51.992 euro! Je kan dus vandaag een nieuwe elektrische auto kopen, die in principe volgende maand 20.000 euro meer waard is. Vergeet een woning als investering, de elektrische Chinese auto hoeft amper onder te doen. Toch op korte termijn...

Over de auteur: Al bijna twee decennia leent Yves Wouters zijn pen en gezicht aan Autofans. Hij maakte de evolutie van 2.0 TDI naar volbloed EV mee vanop de eerste rij en schreef deze omschrijving over zichzelf in derde persoon. ________

Reacties

Persoonlijk vind ik het een lastige. Europese merken vertragen de overschakeling en melken de consument uit. En een aantal Chinese merken geniet dermate staatssteun dat een Europees bedrijf (of zelfs een Koreaans) er nooit mee zal kunnen concurreren. Europese industrie mag van mij dan wel beschermd worden, om herhaling van wat er met de zonnepanelen gebeurde te vermijden. Anderzijds mogen de bonzen van de auto-industrie ook eens stevig op de vingers getikt worden, denk ik.

door JL
2 maanden geleden


Europa heeft niet veel keuze. China schermt voor bepaalde strategische sectoren zijn markten af, terwijl europa tot nu toe het spel minder hard heeft gespeeld. Dat jij dan je favoriete chinese rammelbak niet meer aan een dumpingprijs kunt kopen is inderdaad jammer. Ondertussen lijken sommige europese merken wel tot besef gekomen te zijn dat ze enkel volume kunnen draaien door goedkopere modellen aan te bieden (of marges te verlagen). Voor de chinese merken is er nochtans een oplossing: ze kunnen nog altijd in Europa produceren.

door GLENN
2 maanden geleden


Byd de naam alleen zegt dat niet genoeg over de waarde van de auto zal van mijn leven nooit mee rijden die chineese brol

door De buck
2 maanden geleden


Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
4 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
8 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
10 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
15 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
24 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
26 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een *fait divers*, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
26 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
30 dagen geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn [(dank u, Vlaamse EV-premie)](https://autofans.be/nieuws/advies/53644-de-vlaamse-ev-premie-er-dit-zijn-de-voorwaarden-en-de-aanvraagprocedure-2024), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden