Heb je soms het gevoel dat nieuwe auto’s wel eens op elkaar lijken? Dan is dat geen toeval, want er is één designtrend waar tegenwoordig het ene na het andere merk voor overstag gaat. Stiekem is Citroën er echter al ruim 10 jaar mee bezig… waardoor nieuwe auto’s eigenlijk steeds vaker lijken op oude Citroëns.
Wanneer we berichten over de onthulling van een gloednieuw automodel, durven we wel eens lacherig verwijzen naar het “designhandboek”. Zo’n handboek bestaat natuurlijk niet echt, maar daarmee bedoelen we dat fabrikanten vaak grijpen naar dezelfde trucjes om een auto er eigentijds uit te laten zien. Contrasterende dakpanelen zijn bijvoorbeeld helemaal in, om nog niet te spreken over zwarte randen rond de wielkasten of doorlopende LED-balken tussen de achterlichten… Maar ook met de voorlichten is tegenwoordig vaak iets aan de hand.
LED-strook definieert het gezicht
Wat hebben de BMW’s XM en 7 Reeks, de Audi’s A6 e-tron en Q6 e-tron, de Nissans Juke, Qashqai en X-Trail, de Hyundai’s Kona, Bayon, Tucson, Ioniq 9, Staria en Inster en de pas onthulde Subaru Outback met elkaar gemeen? Hun techniek alvast niet, maar de hint zit in hun neus. Stuk voor stuk hebben ze gesplitste koplampen en dan bedoelen we niet zozeer de klassieke indeling van richtingaanwijzers onder de verstralers, maar eerder omgekeerd.

Zo zit er bij al die modellen een LED-strook afzonderlijk boven de eigenlijke koplamp, waardoor die laatste als het ware verborgen wordt. Daardoor kunnen ontwerpers het deel van de neus dat je als koplamp waarneemt — het bovenste dus — slanker maken. De LED-strook definieert dus steeds vaker het gezicht van een auto terwijl dat vroeger de eigenlijke lichtunit was, maar die laatste wordt nu liever op een minder opvallende plek gemonteerd… Al is deze trend stiekem helemaal niet nieuw.
Citroën zette door
Eén fabrikant was namelijk al dik 10 jaar geleden begonnen met dit trucje — of om precies te zijn: twee fabrikanten. In maart 2013 bracht Citroën namelijk een nieuwe C4 Picasso op de markt en in precies dezelfde maand van precies hetzelfde jaar onthulde Jeep de vijfde generatie Cherokee. Allebei hadden ze laag gemonteerde koplampen met daarboven een afzonderlijk setje LED-wenkbrauwen, dat enerzijds als richtingaanwijzer en anderzijds als dagrijlicht dienst deed. Eveneens allebei werden ze trouwens op verdeelde meningen onthaald want destijds waren we met z’n allen nog niet gewend aan zo’n neuzen.

In de reactie op die verdeelde meningen schuilt dan ook de reden waarom we hier Citroën uitvergroten als de pionier, en niet Jeep. Bij de facelift van de Cherokee keerde die laatste namelijk zijn kar en kreeg de SUV weer normale koplampen met geïntegreerde dagrijlichten. Citroën zette daarentegen door en trakteerde bijna al zijn daarop volgende auto’s op zo’n snuit, van de iconische C4 Cactus tot de Berlingo… Tot we er met z’n allen aan gewend waren, en andere merken Citroën schaamteloos begonnen te kopiëren.
En wat denk je dat Citroën op dat moment doet? Het antwoord vind je in de nieuwe C3, C3 Aircross en C5 Aircross: de rest heeft het nu ook, dus Citroën stopt ermee.

Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen