Vrijdag Fandag: BMW Z3 M Coupe

 BMW Z3 M

Omdat wij bij Autofans diep respect hebben voor deze liefhebbers van de vierwieler geven we de komende weken het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Vandaag een zeldzame youngtimer met een juweel van een zes-in-lijn.

Naam: Tom
Leeftijd: 26
Wagen: BMW E36/8 Z3 M Coupé
Eigenaar sinds: 28/08/2011
Vorige wagens: 94’ VW Golf GTI 16v, 99’ BMW E46 320ci, 95’ VW Golf GTI 16v ( nog in bezit)

Het verhaal

Toen de Z3 coupé in 1998 uitkwam vond ik het eigenlijk geen schoonheidswonder. Ik was toen 12 en deelde die sceptische mening toen met aanzienlijk veel journalisten in het vak.. In 2011 waren we al weer 12 jaar verder en ondertussen kon ik mezelf bij een groeiende schare mensen rekenen die de styling subliem vonden. Ik was, en ben, er nog helemaal weg van ! Wijsheid komt met de jaren zegt men. Ondertussen had ik al ettelijke jaren een boon voor BMW’s clownschoen en de succesvolle voltooiing van mij studies gebruikte ik gretig als excuus om mezelf een cadeautje te kopen, iets om te koesteren. De scope van mijn zoektocht lag eigenlijk zeer breed, oude negenelfjes, M3, M5,... voornamelijk snelle duitsers, drivers cars.

 BMW Z3 M

(foto via DennisNoten)

Ik hield het Z3 coupé aanbod ook in de gaten want zo een 2.8 of 3.0 leek mij ook niet zo slecht en best wel interessant qua prijsstelling, de M-variant was meestal een stuk duurder geprijsd en veel zeldzamer. Omdat in ons Belgenland alles boven 2000 cc al rap als exotisch en decadent wordt beschouwd verruimde ik mijn zoektocht al rap naar de buurlanden. Op een weekdag eind augustus 2011 stond er dan een advertentie bij onze noorderburen ”In zeer goede staat verkerende BMW Z3 M Coupe. De auto verkeert in originele, schadevrije staat. In 1998 eerste toelating op Nederlands kenteken”. Ik heb deze tekst geplukt uit de mailconversatie met de vorige eigenaar die nog steeds in mijn inbox rondzwerft. Het eerstvolgende weekend regende het pijpenstelen en stond ik in centrum Rotterdam. Ik had een beetje schrik om een wagen vol krassen en deuken aan te treffen maar ik stapte een nette grote garage binnen waar mijn aanstaande wagen op een brug stond gestockeerd boven een mooi antiek 911'je. Na een grondige inspectie volgde dan een testrit in hondenweer. Ik stond letterlijk na 10 meter rijden al dwars, de adrenaline vloeide rijkelijk. Dit was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, je moet er respect voor hebben !
Handen werden geschud nadat we tot een prijsovereenkomst kwamen, papieren werden getekend, ik gaf een voorschot en een week later stond mijn rode clownschoen op mijn oprit.

 BMW Z3 M

Wat zou je anders aanpakken?
Al bij al ben ik tot op de dag vandaag nog altijd zeer blij met mijn aankoop. Als je er fanatiek mee bezig bent leer je de finesses en zwakke punten van de wagen pas kennen. Als ik dit op voorhand had geweten had ik misschien wat sterker in mijn schoenen gestaan bij de prijsonderhandeling. Het gaat hier verder eigenlijk maar over kleine dingen. Een voorbeeld : ik heb medio 2012 de ophanging veranderd en daarbij nieuwe OEM topmounts gestoken. Ik heb nu een setje camberplaten in bestelling, dus die OEM topmounts zijn dan in principe weggesmeten geld. Achteraf ben ik te weten gekomen dat ik op het kofferdeksel een badge heb van een S54 model( de latere en uiterst zeldzame uitvoering met de motor van de E46 M3) en dat je kan zien van wanneer de VANOS ( variabele nokkenasverstelling) dateert. Verder gaat dit nog over meer hele kleine nerdy details die alleen echte kenners weten te spotten.

Waar krijg je een glimlach van?
Op de eerste plaats het motorkarakter, zoals bij de meeste motoren die de fabriek bij M Gmbh verlaten heeft de S50 zes individuele gaskleppen wat ervoor zorgt dat de naald van de toerenteller nagenoeg F1-gewijs reageert op input van het gaspedaal. De variabele nokkenastiming zorgt ervoor dat er onderin opmerkelijk veel koppel beschikbaar is. Bij 2.200 rpm voel je letterlijk een extra duw. Het is tenslotte een atmosferisch blok dat er meer dan 100 pk per liter uitperst.

Etalageramen zijn redelijk gevaarlijk , ik krijg niet genoeg van dat sexy silhouet en het kleurtje is ook redelijk zeldzaam. Van de linksgestuurde s50 modellen zijn er destijds 2.178 exemplaren geproduceerd. Ondertussen zal die populatie al sterk uitgedund zijn wat maakt dat ik met iets relatief zeldzaam rondrijd.

Waar word je humeurig van?
Het feit dat hij American made is, je merkt dat wel een beetje aan de bouwkwaliteit. Zetels die los staan, spiegelvoetjes die oxideren, allemaal kleine dingen. De achteras is overgenomen van de E30 3-reeks uit de jaren '80 , dit is een starre achteras terwijl men op de toenmalige 3-reeks een multilink-setup had. Deze laatste biedt meer mechanische grip en men kan de wielgeometrie beter regelen. Maar al deze “problemen” en tekortkomingen kunnen opgelost worden.

 BMW Z3 M

Kostenplaatje
Onderdelen voor een M-product zijn niet van de goedkoopste, een klein voorbeeldje: een waterpomp kost 420 euro, voor een “doordeweeksere” BMW ben je hier al voor een 70-tal euro’s gesteld. Aan alles wat M-specifiek is hangt een beduidend hoger prijskaartje. Onderhoud wordt uiteraard altijd stipt uitgevoerd door gekwalificeerde mechaniekers, die bijvoorbeeld weten dat de mechanische kleppentrein op deze motor nog van tijd tot tijd manueel moet gesteld worden. Aangezien de S50 quasi een racemotor is voor straatgebruik die er net meer dan 100 pk per liter uitpompt heb ik de lagerschalen op 167.000 km laten vervangen, voor de rest is het een redelijk lange waslijst van verschillende pompen, riemen en rubbertjes die allemaal vernieuwd zijn, gecombineerd met wat geüpgrade materiaal hier en daar. Het kost wel wat om hem tiptop te houden, het merendeel van de onderdelen die ik vervang vallen onder de noemer preventief onderhoud. Ik rij graag zorgeloos rond in een wagen die op alle vlakken naar behoren functioneert. Uiteindelijk hoop ik hem naar mijn zin te hebben voor de teller 30.000 euro aantikt.

 BMW Z3 M

Hamer en beitel
Met het oog op driving fun en betrouwbaarheid te combineren heb ik de politiek van preventief onderhoud gecombineerd met subtiele veranderingen her en der. Het tuningavontuur begon (misschien stereotiep) bij een verlaging. In de praktijk ligt mijn exemplaar hierdoor niet bijster veel dichter bij moeder aarde. Mijn voornaamste beweegreden was dan ook om de feeling en de feedback van de ophanging te optimaliseren. Standaard laat deze veel te wensen over alhoewel ik me terdege besef dat ik het hier heb over een ophanging die er al bijna 14 jaar onder zat en een paar keer rond de wereld was gereden. Ik opteerde voor een klassieke setup: H&R veren met Bilstein schokdempers. Een enorme verbetering ! Maar zoals al wel eens vaker gebeurt bij het gebruik van aftermarket oplossingen waren de complicaties niet veraf .

Omdat de Z3 gebruik maakt van de starre achterasconstructie van een oude E30, die qua wielgeometrie geen instellingsmogelijkheden biedt, krijgt men foute camber en toespoorwaardes bij hoogtewijzigingen. Na een beetje research bleek ik niet de enige te zijn met dit probleem en zo vond ik al snel een kit die je op de bevestigingspunten van de draagarmen vanachter kon lassen zodoende enig verstelbereik te creëren inzake camber en toespoorwaarden. Omdat je dan toch bezig bent wil je de vooras dan ook haarfijn kunnen afstellen. Af fabriek voorziet BMW op de vooras enkel regeling voor toespoor, een investering in Vorschlag camberplaten zorgt ervoor dat camber en casterwaarden ook à la carte kunnen worden gekozen. Verder is het een populaire upgrade om dikkere stabilistastorstangen van H&R te monteren om de standaard prominent aanwezige rolneiging tegen te gaan. Rekeninghoudend met de stijvere ophanging heb ik voor dat extra snuifje precisie en vooral ter versteviging van de carrosserie een veerpootbrug van Wiechers vooraan besteld.

 BMW Z3 M

Verder heb ik ook nog het pad van de aftermarket uitlaat zeer kort bewandeld. De montage van een Supersprint-middensectie ter vervanging van de katalysator bracht een prachtig geluid met zich mee maar zorgde ook voor een verlies aan koppel onderin. Deze stond dan ook na een week terug op Ebay. Het beste van de remmen was er na een tijdje ook wel af, deze dacht ik te upgraden naar een Stoptech ST40 Big brake kit, 332 MM schijven met vierpots-zuigers. Wederom staken de tuningcomplicaties de kop op, Ik wil absoluut geen andere velgen dan de originele roadstars gebruiken en met deze velg moest ik een spoorverbreder van minimum 17 mm gebruiken. Dan zou ik nog aan de foutere tuningstereotypes voldoen, wielen buiten de spatborden en zodoende deze dan ook aan gort rijden. Vandaar heb ik een gokje gewaagd om het standaard remsysteem te voorzien van betere remblokken - EBC blauw voor ingewijden. Dit in combinatie met betere remvloeistof en stalen remflexibels.

 BMW Z3 M

(foto via Paul Hectors)

Voor de rest heb ik nog wat kleine dingen aangepast zoals een degelijke moderne radio die niet vloekt met het interieur (nog niet te zien op de interieurfoto). Een typische kwaal van de Z3 is dat de stoelen na verloop van tijd los beginnen te staan, dit komt omdat er in het elektrische verstelmechanisme rubberen bussen verslijten die zo op hun beurt aanleiding geven tot een zeer irritante speling. In Amerika vond een collega Z3 coupé-rijder een oplossing voor het probleem; “the ultimate seat mod kit”. Nieuwere stijvere bussen elimineren de speling en op maat gemaakte tussenstukken zorgen ervoor dat het zitvlak ook meer schuin naar boven richting stuur wordt gekanteld voor een merkbaar aangenamere zithouding.

Alle bovenstaande ingrepen geven mijns inziens een enorme meerwaarde aan de rijervaring.

Waarom een BMW Z3 M?
Als je een uitdagende wagen zoekt die je bijna nooit in het straatbeeld ziet, die performant is, zelfs naar hedendaagse maatstaven, weinig of niet deprecieert, de stuurmanskunsten kan aanscherpen dan is deze shooting brake de geknipte kandidaat.

Blijver of afschrijver?
Ik ben mijn clownschoen na 2 jaar nog altijd niet beu. Bij mijn vorige wagens begon ik al sneller de markt eens af te schuimen naar wat ander lekkers. Dat is met deze zeker niet het geval , elke rit geniet ik nog met volle teugen. De wagens waar ik mijn Z3 misschien nog voor zou wegdoen komen uit Zuffenhausen, een 964, 993 of 996 GT3. Idealiter kan ik ooit zo eentje naast mijn BMW’tje zetten. de Z3M is in ieder geval al een goede leerschool.

 BMW Z3 M

Gegevens

Huidige kilometerstand: 170 002
Leeftijd wagen: 22/09/1998
Motor: 3.2 6-in-lijn S50B32
Overbrenging: manuele ZF 5 bak
Topsnelheid: Begrensd op 250 km/u , in realiteit ligt de begrenzer een tikkeltje hoger (getest op afgesloten privé circuit)
0 tot 100 km/u: rond de 5 seconden
Vermogen: 321 pk
Koppel: 350 Nm
Aandrijving: achterwiel, 25% gesperde achteras
Gewicht: 1465 kg
Gemiddeld verbruik: 11 a 12 l/100 km bij normaal gebruik met sporadische sportieve excessen. over de 30 l/100 km krijg je hem niet gemakkelijk , zelfs als je een wandelend sportief exces bent.
Rijtaks: 996 EUR
CO2-uitstoot: 268 g/km

Foto's: Jordi Lauwers tenzij ander vermeld

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
Yannick 17:21
afbeelding van Yannick

ja da blijft één van men droomwagens... Alleen niet in die kleurencombinatie.

Techno Patat 18:42
afbeelding van Techno Patat

Schitterend verhaal! Je doet ook alles precies naar mijn goesting! Ik,herken mezelf volledig in je tekst :-)!

Leuke auto ook, na de jaren kan ik een Z3 nog steeds niet echt waarderen, maar lelijk heb ik ze nooit gevonden :-)! Een Z3m daarentegen heeft door die schitterende 6-in lijn een plekje in iedere autoliefhebbers hart verdient!

Wim 07:39
afbeelding van Wim

Ik vind hem geweldig, ik vind een oud 911je ook super, maar dit is iets speciaal

Mesoerrie 15:43
afbeelding van Mesoerrie

wow ferm! in het begin vond ik het ook maar niks, maar het is zoals je zegt: verstand komt met de jaren :p
kzou deze op termijn niet wegdoen voor een oude 911.

Cuore Sportivo 11:12
afbeelding van Cuore Sportivo

Knappe bak, je ziet ze erg weinig, dus top!
Ook heb je nuttige mods gedaan, zonder te willen overdrijven..
Kortom: http://cs317831.vk.me/v317831821/3fa7/hNn6wY2srBo.jpg

Cuore Sportivo 11:13
afbeelding van Cuore Sportivo

Heb net dezelfde in GT5 btw, kleur, velgen en al ;-)

Rob Wessels 14:11
afbeelding van Rob Wessels

Leuke mooie aparte bmw z3
Ik deb de clownschoen van bmw nog niet in het "echt" tegen gekomen.
Ik hoop dat je er nog veel plezier mee hebt.

Gr Rob.

styroflexxx 19:46
afbeelding van styroflexxx

Clownschoen of schoen is echt een achterlijke manier om die auto te beschrijven. 1 keer is nog grappig.....

Kris 09:49
afbeelding van Kris

Ben ook een gelukkige eigenaar..... was ooit lang geleden liefde op het eerste gezicht.... fantastische wagen maar inderdaad duur om hem op de weg te houden....

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws