125 jaar Skoda in 7 weetjes

Skoda viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. In die tijd heeft het merk heel wat stormen doorstaan.

Skoda werd opgericht in 1895, al heette het bedrijf toen Laurin & Klement, naar de oprichters. Doet dat een belletje rinkelen? Tegenwoordig is L&K de topuitvoering van elk model, een eerbetoon aan de twee oprichters van het merk. Pas in 1925 zochten de twee toenadering tot Emil Škoda, die destijds één van de grootste wapenproducenten in Europa was.

fietsende oprichters

In 1895 gingen Laurin & Klement dus van start. Ze bouwden oorspronkelijk fietsen. Zo komt het dat één van hun eerste producten de L&K Slavia was. Ook vandaag nog bouwen ze fietsen; niet zomaar eentje ter promotie van hun fietsrekaccessoires, je kan kiezen uit een heel gamma. Ook is Skoda de hoofdsponsor van de Tour de France.

één van de oudste automerken

Pas in 1905 bouwden de heren Laurin & Klement hun eerste auto, nadat ze eerst fietsen en motorfietsen samenstelden. Dat vroege bouwjaar zorgt ervoor dat Skoda enkel Daimler en Opel moet laten voorgaan qua ouderdom. Ook Peugeot en het eveneens Tsjechische Tatra startten in dezelfde periode als automerk. De L&K Voiturette A was een model dat zowel degelijk als betrekkelijk goedkoop was, eigenschappen die Skoda tegenwoordig nog altijd hoog in het vaandel draagt.

1906 LK Voiturette Type A

namengeschiedenis

Doorheen de geschiedenis kozen ze bij Skoda voor verschillende soorten namen. Oorspronkelijk kozen ze voor een nummering van hun modellen, midden jaren 30 doken de eerste echte namen op. Superb, Felicia en Octavia, het zijn allemaal namen die toen hun oorsprong kenden en die sinds een aantal jaren opnieuw in gebruik zijn. Ook de Tudor, de Rapid en de Favorit zijn namen die eerst voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden, om tegen het einde van de 20e eeuw gerecycleerd te worden.

1935 Skoda Superb

busje komt zo

De Skoda 120 en 130 zijn de meer bekende Skoda's uit de late periode van het Oostblok. Maar Skoda bouwde in die tijd ook een busje. De ontwikkeling daarvan startte al in 1956. Ze zouden uiteindelijk tot 1999 gebouwd worden, de laatste jaren in licentie bij TAZ, een ander Tsjechisch bedrijf. Updates kwamen er amper, aangezien Skoda in die periode tot het Oostblok behoorde en ze daar toen weinig zin hadden om te investeren. De wagens waren meestal al verkocht nog voor ze van de band liepen, dus waarom zouden ze dan nieuwe dingen moeten introduceren? Tegelijk kwam dat ook goed uit voor de portefeuille, want die was in die tijd niet rijk gevuld.

1968 skoda 1203 van

nieuwe start met Favorit, Felicia en Octavia

Na een moeilijke periode in de jaren 70, waarbij vanwege het communistische beleid amper concurrentie te zien was en de modellen weinig innovatief waren, herleefde Skoda eind jaren 80. Ze bouwden de Favorit in 1987, een kleine hatchback met voor het Oostblok moderne vormen. Het was dat model dat de aandacht trok van de Volkswagen Group, die in 1990 met goedkeuren van de Tsjechische overheid een minderheidsbelang van 30 procent nam in Skoda.

1988 Skoda Favorit

Het eerste model na de inmenging van Volkswagen was de Skoda Felicia, een model dat veel gemeen had met de toenmalige Volkswagen Polo. In 1994 verhoogde Volkswagen het aandeel naar 60 procent, een jaar later naar 70 procent. Volkswagen won de aandelenrace van Renault, die in hun samenwerkingsplan geen plaats hadden voorzien voor grotere modellen, iets wat Volkswagen wel voorzag met de Octavia I. Dat model werd later een succesmodel, met 1,44 miljoen verkochte exemplaren.

bescheiden rallysuccessen

Je zou het hen niet direct nageven maar Skoda is doorheen de geschiedenis best succesvol geweest in de rallysport. Met gedateerde maar tegelijk betrouwbare technologie, ervaren rijders en de spirit van een klein team legde het Tsjechische merk al in de jaren 70 het vuur aan de schenen van westerse autoconstructeurs. Een zesde plek in de Akropolis Rally was echter de beste prestatie, toendertijd. Tegenover hun concurrenten van aan dezelfde kant van het ijzeren gordijn presteerden ze heel wat beter, met heel wat overwinningen tot gevolg.

Skoda 130 LR Rally

Na de val van de muur werd de Favorit ingezet als rallywapen. Hij was niet snel maar alweer betrouwbaar. In 1994 wonnen ze dan ook het Formula 2 World Championship. Rond de eeuwwissel werd de Skoda Octavia ingezet in het WRC. Het exemplaar van Bruno Thiry is onlangs nog voor 83.000 euro van eigenaar gewisseld. Dichterbij presteerden Freddy Loix en later ook Kris Princen het Belgische Rally kampioenschap in een Fabia R5.

concept cars in de prullenmand

We vragen ons nog altijd af waarom Skoda de knappe Tudor uit 2002 op basis van de Superb niet heeft gebouwd. Maar dat is niet de enige concept die ze vergeten bouwen zijn. Er is ook de Skoda 110 Super Sport Ferat uit 1974. De coupé, op basis van de braaf ogende 110 R. De Super Sport figureert overigens ook in een obscure horrorfilm, waarin het prototype is omgevomd tot een bloeddorstige auto. Je kan beide wagens zien in het Skoda-museum in Mlada Boleslav, de thuisbasis van Skoda.

1971 Skoda 110 Super Sport Ferat

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Vince 22:57
afbeelding van Vince

De Tudor( conceptcar) is een Audi A5 Coupé geworden. De wagen werd te mooi en niet rationeel genoeg bevonden voor SKODA...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws