Gelukkig nieuwjaar: deze 10 nieuwe auto’s krijg je te zien in 2023

Volkswagen ID. Aero 2023

De Autofans-redactie wenst je een gelukkig 2023, en alles wat je wenst! Vooral op vlak van auto’s, natuurlijk, en daar lijk je in het komende jaar wel aan je trekken te gaan komen. Zo vind je hieronder alvast tien van de meest langverwachte lanceringen die 2023 te bieden heeft.

Het is 2023, en de autosector draait terug op volle toeren. Zo heerste er de voorbije paar jaar enige terughoudendheid om met nieuwigheden uit te pakken, want die moet je dan natuurlijk ook geproduceerd krijgen. De vooruitzichten voor dit jaar zijn echter beter, en daardoor is de lijst met aankomende modellen bijna niet te overzien. Wij probeerden het toch, en creëerden een overzicht van de tien belangrijkste auto's die je in 2023 mag verwachten.

Mercedes E-Klasse

Mercedes-Benz E-Klasse hybrid 2023

Dat de Mercedes-Benz E-Klasse een belangrijk model is, staat inmiddels buiten kijf. Net als broertje C krijgt de nieuwe E-Klasse waarschijnlijk standaard mildhybride techniek onder de kap, naast het gewoonlijke setje plug-inhybrides. Verwacht trouwens eveneens een accupakket voor de AMG-versie in navolging van de nieuwe C 63 en S 63. Meer details leren we in de eerste helft van dit jaar, en iets later volgt er waarschijnlijk een CLE-afgeleide om het gebrek aan coupé’s en cabrio’s bij de nieuwe C- en E-klasse goed te maken.

BMW 5 Reeks & i5

BMW M3 Heritage 2023

Komt Mercedes met een nieuwe E-Klasse, dan moét BMW toch ook een nieuwe 5 Reeks lanceren? Dat doen ze dan ook in de loop van het nieuwe jaar, en elektrificatie wordt alvast één van de kernthema’s. Zo is de kans groot dat BMW tegelijk met de nieuwe 5 Reeks ook een zuiver elektrische i5 lanceert, net zoals dat al gebeurde met de X1 en de 7 Reeks. Zelfs de sportieve M5 zou deels onder stroom komen te staan, want dat wordt een plug-inhybride. De 5 Reeks komt er begin 2023 als sedan, gevolgd door de break een paar maandjes nadien.

Audi Q6 e-tron

Audi A6 e-tron Concept 2023

Op basis van de Mercedes en de BMW hierboven zou je misschien verwachten dat Audi uitpakt met een nieuwe A6, maar daarover blijft het voorlopig stil. Een elektrische A6 e-tron zit wel in het verschiet, maar niet voor Audi de Q6 e-tron gelanceerd heeft. Die zouden we nog voor het einde van dit jaar te zien krijgen, en moet de eerste Audi op het nieuwe PPE-platform worden. Schiet ons echter niet af indien de onthulling uitgesteld wordt, want de ontwikkeling van de nieuwe basis liep al eerder vertragingen op.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV 2023

Dat brengt ons naadloos bij de Porsche Macan EV, de zuiver elektrische SUV die naast de reguliere Macan moet komen te staan. Die verscheen vorig jaar namelijk al in onze lijst van aankomende modellen, maar de lancering werd uiteindelijk een jaartje uitgesteld door PPE-gerelateerde vertragingen. Ook deze EV staat dus op dat nieuwe platform, en een ingewijde liet al weten dat de elektrische Macan daar ruim 600 pk aan vermogen uit zou halen. Verwacht hem rond het einde van 2023, met kans tot uitstel naar begin 2024 natuurlijk.

Volkswagen ID. Aero

Volkswagen ID. Aero 2023

Ook Volkswagen voegt dit jaar een nieuw elektrisch model toe aan zijn gamma, al staat de naam nog niet helemaal vast. Zo toonden ze oorspronkelijk tekeningen onder de noemer ‘Aero B’ en kondigden ze de auto recenter aan als ‘ID. Aero’, maar ook dat kan nog veranderen. Vast staat wel dat het een elektrische berline wordt die de Passat moet doen vergeten. De productieversie wordt getoond in de loop van dit jaar, al zullen de eerste exemplaren voor de Chinese markt bestemd zijn. Pas vanaf 2024 zal je hem bij ons kunnen bestellen.

Mini 3-/5-deurs

Mini 3 Door Electric 2023

Nog niet genoeg van de nieuwe elektrische auto’s? Dan zal je ook bij Mini aan je trekken komen, want die beloven dit jaar eindelijk nog eens een nieuwe hatchback te lanceren. Die komt er opnieuw met drie of vijf deuren, en krijgt ook meteen een elektrische variant. Daarnaast moet de auto echter ook nog verkrijgbaar worden met verbrandingsmotoren. We verwachten de nieuwe Mini hatchback te zien vanaf begin dit jaar, en daar laten de Britse Duitsers het ook niet bij. Zo komt er iets later een nieuwe Countryman, en krijgen we met een beetje geluk ook de productieversie van de Mini Aceman te zien voor 2024.

Toyota C-HR

Toyota C-HR Prologue 2023

De meeste constructeurs houden de lippen nog stijf op elkaar in verband met hun nieuwkomers, maar niet Toyota. Zij toonden namelijk al een C-HR Prologue, en verklapten dat het productiemodel nagenoeg identiek zal zijn aan deze voorbode. Dit jaar mogen we dus een gloednieuwe Toyota C-HR verwachten, en dat wordt opnieuw een hybride. Een zuiver elektrische variant komt er voorlopig niet, maar als plug-inhybride mag je wel voor het eerst een C-HR met stekkerpoort verwachten. Hij verschijnt in vol ornaat omstreeks de zomer van 2023.

Mazda CX-80

Mazda CX-60 2023

Ook deze Mazda heeft maar weinig geheimen op vlak van uiterlijk, al heeft Mazda in dit geval nog geen voorbode van zijn design de wereld in gestuurd. We weten echter al langer dan vandaag dat de CX-80 in essentie de ruimere zevenzitsversie wordt van de CX-60 die vorig jaar nog ten tonele verscheen. Reken dus op gelijkaardige looks in combinatie met een iets voluptueuzere derrière. Ook de CX-80 zou in de basis achterwielaangedreven worden en zijn motoren delen met de CX-60. Dat betekent dat er een plug-inhybride in het verschiet zit, net als een dieselversie met een 3.3-liter zescilinder onder de kap... Want een Mazda zou geen Mazda zijn zonder een dosis eigenzinnigheid.

Kia EV9

Kia Concept EV9 2023

Transporteer jij je gezin liever zonder dieselwalmen achter te laten? Dan zou de Kia EV9 wel eens jouw auto van het jaar 2023 kunnen worden, want dat wordt een gigantische, zuiver elektrische SUV. Kia gaf zelf al een voorsmaakje in de vorm van de futuristisch gelijnde Concept EV9, en beloofde dat de auto extreem snel zal kunnen opladen en nadien bijna 500 kilometer zal rijden op een lading stroom. Is dat bizarre lijnenspel echter niks voor jou, dan kan je iets langer wachten op de technisch gerelateerde Hyundai SEVEN. Die komt volgens de laatste berichten echter pas in 2024, terwijl je deze Kia al te zien zou krijgen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Maserati GranCabrio

Maserati GranCabrio Teaser 2023

Heb je je elektrische auto echter liever met minder zitplaatsen, en liefst ook zonder dak? Dan moet je vooral uitkijken naar de komst van de Maserati GranCabrio, want die komt er voor het eerst ook in zuiver elektrische vorm. Die zal door het leven gaan als GranCabrio Folgore, en krijgt dezelfde aandrijflijn als de recent gelanceerde Maserati GranTurismo Folgore. Reken dus op 761 pk uit drie elektromotoren, een 0-naar-100-tijd van minder dan drie seconden en een rijbereik van zo'n 500 kilometer. Daarnaast komt hij er ook nog met een verbrandingsmotor, en dan is de machtige Nettuno-V6 van de nieuwe Maserati MC20 van de partij. Genoeg om naar uit te kijken dus, ook al weten we al dat de GranCabrio er stiekem gewoon uit zal zien als een GranTurismo zonder dak.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws