Vergeten auto #72: Peugeot 205 break concepts

Peugeot 205 break (vergeten auto)

De 205 was het succesnummer van Peugeot. Op basis van die 205 werden een cabriolet en een dikke GTi ontwikkeld. Maar Peugeot onderzocht ook of een breakversie mogelijk was.

In 1984 ontwierp Pininfarina een breakvariant voor de 205, die toen nog in zijn kinderschoenen stond. Dat ontwerp werd echter niet uitgewerkt want er bleek geen markt voor te zijn. Vreemd genoeg zien we in Pininfarina's ontwerp een hoop trekken die later werden opgenomen in het ontwerp van de Citroën BX Break, die door Bertone ontworpen werd.

Peugeot 205 break (vergeten auto)

Pininfarina was niet de enige die een ontwerp voor de Peugeot 205 break maakte, want ook de Belgische designer Benoit Contreau tekende een stationwagenvariant, die in 1988 op het salon van Genève werd voorgesteld. Benoit Contreau tekende nadien nog wagens voor Carat-Duchatelet op basis van Mercedes-modellen en is tegenwoordig bezig met elektrische concepten.

Peugeot 205 break (vergeten auto)

Peugeot zelf was destijds niet overtuigd van een breakversie en besloot uiteindelijk om een 'Multi'-variant van de 205 te ontwikkelen. De wielbasis veranderde daarbij niet en ook de kofferklep en achterlichten bleven behouden. Het verschil lag hem in de vorm die de wagen na de B-stijlen kreeg. Daardoor kreeg hij een utilitair karakter en was hij een concurrent voor de Volkswagen Caddy. Het laadvermogen lag op 1.600 liter, tegenover maximaal 1.015 liter voor de hatchbacks. Vooral in zijn thuisland was de 205 Multi populair.

Peugeot 205 break (vergeten auto)

Wat de breakversies betreft, omdat de 305 break uit productie ging liet Peugeot nog een familialevariant van de 309 ontwikkelen door Heuliez, al werd ook dat prototype niet in productie genomen. Eigen aan deze wagen was de asymmmetrische opbouw, waarbij linksachter geen portier zat en rechts wel. Het prototype van de 309 Break is in handen van privéverzamelaars en stond onlangs online te koop. Het duurde nog tot bij de lancering van de 306 dat Peugeot een breakversie in het C-segment ging aanbieden.

Peugeot 205 break (vergeten auto)

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Techno Patat 13:03
afbeelding van Techno Patat

Blij dat dit teruggekeerd is! Ik ging de voorbije weken telkens de zondagnamiddag eens langs bij autofans.be om weer war bij te leren! Om dan van een kale reis terug te keren (ale, op dat rode kruiske rechtsboven drukken...)!

Ot: van deze heb ik nog nooit gehoord, en het ziet er allemaal zoooo fragiel uit! Die eerste 2 foto's lijken me meer van zeepkisten te komen dan van een concept!

rowley vanseuningen 20:40
afbeelding van rowley vanseuningen

ik blijf het zonde vinden dat zowel de 205 als de 309 sw niet in productie gegaan zijn.. er bestaat trouwens wel een langere bestelwagen variant van de 205 die wel geproduceerd is .

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws