Test + video: Toyota C-HR (2024)

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Bijna tien jaar geleden verraste Toyota vriend en vijand met de C-HR, een stijlmodel in een zee van de destijds grijze drab van het merk. Weet generatie twee nog diezelfde impact te maken? Autofans zocht het uit.

Wat is dit?

De tweede generatie van een auto die zo'n tien jaar geleden toonde dat Toyota ook meer kon maken dan en grijze Yaris, grijze Corolla, grijze... enfin, je snapt het wel. De nieuweling wil enkele fouten van zijn voorganger wegvagen en bouwt verder op de gekende hybride-fundamenten. Er is voortaan ook een plug-in, maar die is zo relevant als de kerstsingle van de Verhulstjes.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Hamerhaaisnuit

Visueel tekent deze nieuwe generatie alvast verder waar de vorige de pen neerlegde. Het design polariseert nog steeds vanaf de eerste aanblik maar er is ruimte voor meer high-tech designaccenten. Kijk maar eens naar de led-dagrijverlichting die als de snuit van een hamerhaai doorloopt in de zwarte lijnen van de bumper. Ook het typeplaatje "C-HR" zal je niet meer op de achterbumper tegenkomen. Voortaan zit die afkorting voor "Coupé High Rider" lichtgevend verstopt tussen de achterlichten.

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Het resultaat is een auto die minder druk oogt en er een stuk scherper uitziet. Extra onderstreept door de verzonken deurgrepen en de duo-tone kleurstelling. Nog even over de dimensies? Naast 3 centimeter korter (dankzij kleinere overhangen), staat de nieuwe C-HR ook 35 mm breder op zijn pootjes. Het helpt voor de totale beleving van sportiviteit.

Lexus achterna

Gezien de dimensies bijna identiek blijven, neemt de nieuwe C-HR het oude zeer van zijn voorganger over. Dan hebben we het uiteraard over de nogal krappe achterbank en ook eerder bescheiden koffer van 388 liter. We willen niet zo ver gaan dan zeggen dat deze C-HR een reinste tweezitter is, maar volwassenen zullen niet al te veel plezier beleven achterin.

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Niet enkel door de beperkte hoofd- en beenruimte, ook de afwerking achterin is weinig inspirerend. Zonde, voor een auto die zich wil etaleren als een stijlicoon. Nu, het goede nieuws? Voorin pakt de C-HR uit met het knapste interieur dat we ooit in een Toyota hebben gezien. Punt. De materialen lijken gestolen van bij Lexus, het design is doordacht en het 12,3-duim infotainmentscherm fraai weggewerkt in het dashboard. Er is zelfs led-verlichting dat elk uur van de dag verandert om zich zo aan te passen aan je humeur. Waarom dit niet gewoon doortrekken naar de achterbank, Toyota?

voorbeeldig kind

Dat Toyota geen gebrek heeft aan C-segmentauto's is een understatement. Zo is er de Corolla hatchback, Corolla Ts stationwagen, Corolla Cross SUV en deze C-HR. De rode draad doorheen het viertal auto's (buiten de gedeelde eerste letter)? Dat ze allemaal op het nieuwe TNGA-platform staan. Net zoals zijn Corolla-broeders zegent dat de C-HR met een bepaalde scherpte en dynamiek die op het eerste gezicht atypisch Toyota is. Zoek je naar het tekstvoorbeeld tussen comfort en dynamiek? Zoek niet verder!

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Enfin, als je vrede kan nemen met een CVT-automaat natuurlijk. Want ook bij de vijfde generatie hybrides houdt Toyota vast aan de opstelling van atmosferische motoren en CVT-versnellingsbakken. In het geval van de C-HR is er een Hybrid 140, Hybrid 200, Hybrid 200 AWD-i en Hybrid 220. Die eerste variant maakt gebruik van een 1.8-liter viercilinder benzinemotor die zijn vermogen naar de voorwielen stuurt, de rest gebruikt in de basis een 2-liter atmosferische viercilinder. In het geval van de Hybrid 220 gaat het zelfs over een plug-inaandrijflijn.

Mussendorst

In 2024 nog met een plug-in op de markt komen is echter jezelf wat voor de gek houden. Het gros van de klanten zal dan ook zijn weg vinden naar de Hybrid 140 met - jawel - 140 pk en 142 Nm koppel (+185 Nm van elektromotor). Een aandrijflijn waarbij de verbrandingsmotor tegenwoordig een stuk minder hard moet werken om de C-HR in beweging te krijgen. Dat zorgt voor een meer volwassen rijgevoel én een toerental dat tot 500 tpm lager ligt op de autostrade. Resultaat!

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Zou de C-HR nog een stuk beter zijn met een klassieke versnellingsbak? Misschien wel, al zet hij daar een verbruik tegenover dat onder de 5 l/100 km kruipt. Probeer dat maar eens met een gewone benzine-crossover! Laat je het tempo dus laag, dan blinkt deze C-HR uit, in alle opzichten.

BMW X2-geld

Je merkt aan alle details van de nieuwe C-HR dat Toyota er alles aan wou doen om het onderscheid tussen zijn Corolla-broeders groter te maken. Want de C-HR voelt een stuk meer "upmarket" aan. Dat voel je echter ook aan de prijzen. Zo kost de C-HR minimaal 37.760 euro. Een versie met wat toeters en bellen gaat al over de 40.000 euro. Dat is geld waarmee je ook bij Renault terecht kan voor de veel ruimere Arkana (die er ook is als hybride) en zelfs bij BMW voor een X2.

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Intrinsiek voldoet de C-HR aan alle waarden die ook kopers van pakweg een Mini, Fiat 500 of - insert eender welke stijlicoon - zoeken. De hamvraag is echter of het merk "Toyota" hip genoeg is om hipsters aan te trekken. Of, bijkomstig, dat die hipster niet allemaal al de overstap hebben gemaakt naar de EV...

Conclusie

Zoek niet verder, de nieuwe generatie C-HR is de hipste auto die Toyota ooit heeft gemaakt. Daarnaast is hij ook nog eens extreem zuinig én verzorgd in het interieur. Hij is echter ook aan de prijs...

Toyota C-HR 2024 rijtest info belgie

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws