Rijtest + video: Toyota Yaris 1.5 VVT-i Hybrid (2020)

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Geen compacte hatchback zo pienter als de Toyota Yaris, geen compacte hatchback met zo'n oubollig imago als dat van de Yaris. Generatie vier moet de Yaris echter hip maken. Geslaagde missie?

De voorbije twee decennia werd Toyota geplaagd door een grijze zinsverbijstering. Want hoewel het merk met haar hybridetechnologie een ongelooflijke troef in handen had, werd die ongelooflijke slimme technologie verpakt in de meest generische carrosserieën. Nee serieus, er waren de voorbije jaren botervlootjes met meer sexappeal dan een Toyota. Daar komt nu stilaan verandering in. Met dank aan de relatief nieuwe CEO Akio Toyoda die het merk verplicht heeft nooit meer saaie auto's te maken!


Bekijk hier onze video:


Rollator blijft in de kast

Het is ook daarom dat we plots terug een Supra in de Toyota-garage hebben staan. Het is ook daarom dat de RAV4 voor de dag komt als een badass SUV en het is ook daarom dat de grijze Auris werd ingeruild voor een expressieve Corolla. De Yaris, die was nog niet op de hoogte gebracht van Toyota's nieuwe visie. Tot nu. Want de vierde generatie vliegt het toneel op als een hyperkinetische puber met een teug energiedrank achter de kiezen. Ach, het is eens iets anders dan de voorbije drie generaties, toen een rollator uit de kast werd gehaald bij de lancering.

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Om maar te zeggen dat de styling van de nieuwe Yaris weinig met zijn voorgangers heeft te maken. De nieuwe generatie is een haartje korter maar wel vlot 5 centimeter breder en een stuk lager. Reken daar ook nog eens de wielbasis bij die met vier centimeter groeit en de Yaris heeft zijn wielen op de hoeken staan zoals een Mini. Op designvlak krijg je een snuit die niet zou misstaan op een Lexus en een derrière met een opvallende toog bovenop de lichten die de wielkasten moet accentueren. Mooi of niet, dat laten we in het midden, uitgesproken is het alvast wel.

My toyota is from plastic

Heb je ooit een Yaris in je bezit gehad, dan weet je dat het interieur opvallend ruim is maar ook niet vies is van een streep harde plastic hier en daar. Goed nieuws, generatie 4 zet die trend verder! Want ook 21 jaar na de lancering van de eerste Yaris is het interieur van numéro 4 een oase van zwarte plastic. Vaak ook harde plastic. En het materiaal voor de dakhemel? Dat durven sommige merken niet eens in de koffer plaatsen.

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

We overdrijven misschien wat, want in een Ford Fiesta is het niet veel beter maar spring na deze Yaris in een Peugeot 208 en je valt steil achterover. Belangrijke kanttekening: koop vandaag een Yaris met 15 jaar op de teller en geen énkel paneel zal een kraakje kenbaar maken. Waardoor je dus meteen weet waarom Toyota blijft volharden in haar materiaalkeuzes. Deze dingen worden gebouwd om een eeuwigheid mee te gaan, niet om het "mooiste interieur van het jaar" te winnen. Desalniettemin won de eerste generatie Yaris destijds Car of the Year. Een wistje/datje dat we je even gratis meegeven.

Met de bubbel op pad

Of dat wil zeggen dat je spontaan een depressie krijgt binnenin de nieuwe Yaris? Nee, dat nu ook weer niet. Zo krijg je tegenwoordig twee digitale schermen - l'air du temps - én kan je optioneel opteren voor een 10-duims grote head-updisplay. Kijk, dat kan je niet eens krijgen in een Porsche 911! Daarnaast zit deze Yaris tot de nok vol met veiligheidssystemen. Een groot deel zelfs vanaf de basis. Wat te denken van een airbag tussen de voorste passagiers die er voor zorgt dat je niet met je kokosnoten tegen elkaar knots tijdens een botsing? En wat te denken van een kruispuntassistent die je niet laat oversteken als hij verkeer detecteer dat je Yaris naar de pleuris kan rijden tijdens dat manoeuvre?

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Je bedenkt het qua veiligheid en deze Yaris heeft het - soms tegen betaling. Maar wat als je 18 jaar bent, geen kinderen hebt en derhalve veiligheid als een ongemak ziet? Wel, ook daar goed nieuws! Want de Yaris beschikt over Apple CarPlay en Android Auto, zodat je met maximaal vier vrienden (lees: je bubbel) op pad kan naar een triagepunt met het nieuwe album van Taylor Swift door de JBL-luidsprekers schallend.

Heerlijke balans

Wacht even, had Toyota niet gezegd dat de nieuwe Yaris hip ging zijn? Want veiligheid, ruimte en - bij uitbreiding - Taylor Swift kan je toch moeilijk hip noemen? Correct. We wilden gewoon even extra onderstrepen dat de nieuwe Yaris geen enkele sterktes van zijn voorgangers uit het raam heeft gekieperd. Tijd dus voor de grote nieuwigheid: GA-B! Oké, ook dat klinkt niet zo sexy maar toch is het dat wel. Want GA-B is de naam van het gloednieuwe platform onder deze Yaris dat in de TNGA-familie valt. Het is een familielijn die de nieuwe Corolla, RAV4 en zelfs Prius gezegend heeft met een heerlijk weggedrag. Ook deze Yaris stuurt voortaan als een prettige knaap.

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Een serieuze opstap van het vorige platform dat de roepnaam "natte dweil" kreeg. Het zwaartepunt is lager, de zithouding is beter en als je aan het stuur draait is er zowaar binnen de 3 seconden een trajectverplaatsing te bemerken. De ingenieurs bij Toyota hebben een heerlijke balans weten te vinden tussen sportiviteit en comfort. Op geen enkel moment hadden we de indruk dat de ophanging te hard was voor haar eigen goed maar ten alle tijden stond de Yaris wel paraat voor een kwieke koerswijziging. Het deed ons wat denken aan het chassis van de Suzuki Swift of de Hyundai i10. Twee auto's die ook wonderwel die balans hebben weten te vinden.

Zuinigheidskoning

Is deze Yaris HSD daardoor de droom van elke 18-jarige Kenny? Nee, dat nu ook weer niet. Want daarvoor staat de hybridemotor té haaks op Kenny zijn motieven. Die alweer vierde generatie van Toyota's Hybrid Synergy Drive pretendeert namelijk een ecoridder eersteklas te zijn. Nu kan dat wel saai klinken maar vergis je niet, want de aandrijflijn heeft maar liefst 3 motoren aan boord. Dat krijg je zelfs niet in een Tesla Model 3! Dat dit trio aan motoren - te weten: een 1.5 liter driecilinder benzine, een elektromotor én een startermotor - de Yaris zegent met amper 116 pk, dat moet je er wel bij nemen. Al zeker in tijden waar kleine hatchbacks zonder verpinken 130 tot wel 150 pk naar de voorwielen sturen.

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Laat dat relatief lage cijfer je echter niet van de waan brengen. Want koppel is de vriend van de elektromotor. Waardoor deze Yaris onder volle punch over een gezonde dosis vooruitgang beschikt. Nu ja, een aanvaardbare dosis vooruitgang. Met dank aan 120 Nm van de benzinemotor en 141 Nm van de elektromotor. De typische CVT-automaat maakt de Yaris daardoor vals traag. Simpelweg omdat de vermogensafgifte zonder één greintje emotie gebeurt. Maar wacht, loop nog niet weg! Want deze nieuwe motor zorgt er wel voor dat de Yaris een CO2-uitstoot van 87 g/km en een normverbruik van 3.7 liter voor kan leggen. Er zijn plug-inhybrides die in realiteit meer verbruiken - en daardoor dus ook meer CO2 uitstoten. Maar vertel dat vooral vadertje staat niet.

Voor Georgette

Kocht je in 1999 nog een Yaris voor 450.000 frank, dan moet je ondertussen al lang weten dat we in euro's reken, Georgette! Nu speciaal voor jou: voor 716.000 frank (lees: 17.760 euro) kan je elke zaterdag met een 69 pk sterke driecilinder Yaris inkopen gaan doen, samen met de werkende mens. Passeer echter maar Georgette haar auto. In de praktijk omdat ze nogal onhandig is met de smalle parkeerplaatsen, in theorie omdat je eigenlijk de hybridevariant moet hebben. Die Yaris 1.5 VVT-i Hybrid kost minimaal 21.300 euro.

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Klinkt als een serieuze duit voor een klein karretje. Vergeet echter niet dat Peugeot gelijkaardige gelden vraagt voor een gelijk uitgeruste 208 en Ford hetzelfde bedrag vraagt voor een gelijkaardige Fiesta. Auto's die trouwens niet beschikken over een hybride-aandrijving. Waardoor dit ongelooflijk veel technologische waar voor je geld is! En dan zwijgen we nog over het geld dat je uit zal sparen aan de pomp.

Conclusie

De Toyota Yaris is al sinds zijn lancering in 1999 een auto die werd bespot door de massa maar werd opgehemeld door de eigenaars. Doorheen de jaren bleek de Yaris een betrouwbare, ruime, veilige en ook zuinige compacte hatchback te zijn. Deze vierde generatie voegt daar ook nog eens een plezant rijgedrag aan toe. Nu nog de massa overtuigen, Toyota.

Toyota Yaris HSD 2020 review rijtest video

Specificaties

Motor

21.5 benzine, drie-in-lijn hybrid

Vermogen

116pk

Overbrenging

CVT

Aandrijving

voorwiel

Topsnelheid

175 km/u

Prijs testwagen

€ 28 890.00

Prijs basismodel

€ 17 760.00

0 tot 100 km/u

9.70 sec

Gemiddeld testverbruik

4.60 L/100km

Min. kofferinhoud

286 L

CO2-uitstoot

87 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
james lord 10:33
afbeelding van james lord

Beste Yves ,
Graag ook eens een uitgebreid auto verslag van de nieuwe Honda Jazz hybride
2020 ter vergelijking van de nieuwe Yaris Hybride .

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws