De BMW 5 Reeks is sinds jaar en dag de zakensedan bij uitstek. Maar in die middens moeten de dieselmodellen steeds meer terrein prijsgeven aan de stekkerhybrides. Jawel, meervoud, want sinds de facelift van de 5 vorig jaar heeft de 530e het gezelschap gekregen van de 520e en 545e.
Intussen heeft de facelift van de BMW 5 Reeks zijn eerste verjaardag al gevierd. Zoals de traditie het wil, is die update er vooral een visuele. Zo heeft de Fünfer een iets groter radiatorrooster (dat gelukkig geen 7 Reeks-proporties aanneemt), nieuwe ledlichtblokken vooraan en achteraan, hertekende bumpers en wat nieuwe koetswerkkleuren en velgen. Reken je er nog wat kleine tweaks in het interieur, een upgrade van het infotainmentsysteem en enkele upgrades in de uitrusting bij, dan heb je de grootste wijzigingen in een notendop wel mee. _________ Bekijk hier onze video:
Fiscale finetuning
De wijzigingen die voor de verkoop wellicht de grootste impact hebben, vonden echter plaats onder de motorkap. Zo zijn alle vier- en zescilinders, zowel op benzine als diesel, voortaan voorzien van milde hybride ondersteuning op 48 volt. Dat levert niet alleen een kleine vermogensboost van 11 pk op als je het gaspedaal wat steviger induwt, maar scheelt ook een lichte slok op de borrel als de fiscus komt aankloppen.
Wie een grotere slok op de borrel wou besparen, koos tot voor de facelift voor de plug-inhybride 530e. Diens elektrisch ondersteunde 2.0-viercilinder turbobenzine zette een fiscaal gunstig resultaat neer met een bruikbaar elektrisch rijbereik en met 292 pk behoorlijk sportieve prestaties. Op vlak van auditieve beleving bleef je weliswaar wat op je honger zitten: de viercilinder heeft nu eenmaal niet dezelfde geluidsband als de Reihensechsers.
Kritiek gehoord
Kritiek gehoord in München. Want BMW heeft de gefacelifte 5 Reeks niet alleen fiscaal nog aantrekkelijker gemaakt met de 520e, die een toegeknepen versie van de 2.0-benzinemotor gebruikt om samen met elektrokracht 204 pk neer te zetten, de Duitsers hebben ook de sportieve liefhebbers op hun wenken bediend met de 545e. Daardoor komt het aantal stekkerversies van de 5 Reeks nu uit op... vijf. Of zeven, als je de vierwielaangedreven versies apart rekeent. De BMW 520e, 530e (met of zonder xDrive) en 545e xDrive Berline, en de BMW 520e en 530e (met of zonder xDrive) Touring.
Deze BMW 545e xDrive Berline kopieert dus de aandrijflijn van de X5 45e en de 745e. Dat betekent een 3.0-zescilinder met twee turbo’s voorin, die 286 pk en 450 Nm sterk is. Hij krijgt steun van een 109 pk (80 kW) en 265 Nm sterke elektromotor, die in de achttrapsautomaat is ingewerkt. Die haalt dan weer stroom uit een lithium-ionbatterij met brutocapaciteit van 12 kWh, die onder de achterbank is ingewerkt. Dat heeft een lichte invloed op de kofferruimte, die krimpt tot 410 liter. Gelukkig is de achterbank wel nog neerklapbaar.
Prestatiepotentieel
Dat alles levert een gecombineerd vermogen van 394 pk en 600 Nm op. Goed voor een sprint naar 100 km/u in 4,6 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/u. Volledig elektrisch moet hij 49 tot 57 kilometer ver geraken volgens de WLTP-cyclus. Maar je boekhouder heeft wellicht vooral oren naar de CO2-uitstoot. Volgens diezelfde WLTP-cyclus bedraagt die 37 tot 51 g/km, volgens de oudere NEDC-cyclus 49 tot 53 g/km. Toch even in het achterhoofd houden voor je die 20-duimsvelgen aanvinkt.
Alleszins heeft BMW er ook in deze 545e xDrive alles aan gedaan om het maximale te halen uit de hybride aandrijving. De Hybrid-rijmodus heeft een extra efficiënte Hybrid Eco Pro-variant, er is een volledig elektrische modus (met topsnelheid tot 140 km/u), en een Sport-modus om alles maximaal te laten samenwerken en het volle prestatiepotentieel te ontsluiten. Toch is het vooral de hybridestand die indruk maakt, al is het maar omdat de elektrische ondersteuning verrassend lang aanhoudt. Op die manier – en met regelmatig laden uiteraard – is een gemiddeld verbruik van 4 tot 5 l/100 km perfect mogelijk. Wij kwamen dit voorjaar uit op een gemiddelde van 7 l/100 km en een elektrisch rijbereik van zowat 40 kilometer.
En de sportieve kant, toch dé reden waarom je de 5 Reeks boven de E-Klasse of de A6 kiest? Daar moet je vooral onthouden dat de 545e xDrive vlot twee ton op de weegschaal zet. Die kilo’s laten zich niet meteen voelen en ook deze stekkerhybride behoudt zijn inherente dynamiek, maar word je uiteindelijk wel gewaar. BMW heeft gelukkig wel wat oplossingen in de optielijst staan, maar daar moet je dus – uiteraard – voor bijbetalen. Zo is er een prima werkende adaptieve ophanging en zijn er meesturende achterwielen. Het instantkoppel van de elektromotor en de zescilinderroffel mag je daarbij gerust als subjectieve meerwaarde beschouwen.
Prijzen
De catalogusprijs is voor de zakelijke rijder wellicht minder van belang, maar toch vraagt BMW 75.050 euro voor deze 545e xDrive. Da’s zo’n 10.000 euro meer dan de 530e xDrive en zowat 17.000 euro bovenop de prijs van de ‘instap’-520e. Je zit ook boven de prijs van de krachtigste benzinevariant zonder M-ondersteuning, de 540i xDrive (69.100 euro) en de krachtigste diesel, de 540d (73.050 euro). Maar goed, zoals we al een paar keer aanhaalden: fiscaal krijg je een heel ander verhaal en is deze 545e xDrive de aantrekkelijkste manier om in een 5 Reeks met een zescilinder te kunnen rijden.
Conclusie
We hadden het niet anders verwacht, maar deze BMW 545e xDrive is een geslaagde plug-inhybride. Laad je hem consequent op – en doe dat, alsjeblieft – dan combineert hij instant elektrokracht met een romige zescilinder. Het prijsverschil ten opzichte van de 530e en 520e is stevig, maar BMW laat wel zien dat het in tijden van strengere uitstootnormen nog steeds een comfortabele en sportieve zakensedan kan bouwen volgens de regels van de kunst.
Specificaties
Vermogen | 394 pk |
---|---|
Overbrenging | 8-trapsautomaat |
Aandrijving | vierwiel |
Gewicht | 2 020 kg |
Topsnelheid | 250 km/u |
Prijs basismodel | € 75 050 |
0 tot 100 km/u | 4.60 sec |
Gemiddeld testverbruik | 7.00L/100km |
Min. kofferinhoud | 410 L |
CO2-uitstoot | 37 g/km |
Rijtaks | 0 |
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen