Autonieuws: Varia

Het NDO geeft Antonov toestemming aandeelhouder van Spyker te worden

Het heeft [een productiestop][1] van drie weken, bloed, zweet en tranen gekost, maar de top van Saab heeft eindelijk een stap vooruit kunnen boeken. Spyker Cars N.V. maakt vandaag bekend dat het Swedish National Debt Office (NDO) de toestemming geeft aan Vladimir Antonov om aandeelhouder te worden van Spyker. Dat zal zich vertalen in een positief advies naar de Zweedse overheid toe. Het geld dat hiermee gemoeid gaat, naar verluidt zo'n 250 miljoen euro, heeft [Saab][2] deels nodig voor het verzekeren van hun cashflows. Vooral het betalen van hun toeleveranciers werd moeilijk na de tsunami in Japan. [1]: https://autofans.be/content/werknemers-saab-krijgen-morgen-meer-informatie [2]: https://autofans.be/content/verkoopcijfers-maart-2011-saab-gaat-voluit-stijgt-met-314

Victor Müller, eigenaar van de Spyker groep, is blij met het opgekuiste blazoen van de veel besproken Russische investeerder. "We are convinced he will be able to make such contributions again in the near future and look forward to the decisions of the Swedish Government, General Motors and the European Investment Bank (EIB), following the recommendation of the NDO which was the result of intense scrutinising." Helemaal in orde is het zaakje dus nog niet.

Het NDO gaf enkel haar goedkeuring, maar daarmee is het nog niet allemaal in kannen en kruiken. Spyker en Saab Automobile zitten momenteel nog aan tafel met het EIB en de andere betrokkenen rond de verkoop van de Saab eigendommen aan dezelfde Vladimir Antonov. Het is nog zeker of alle partijen aan de voorwaarden van de EIB kunnen voldoen voor de verkoop ervan. De bedoeling is dat Saab haar eigendom verkoopt en terug least, sell-and-lease-back-principe, en op die manier opnieuw de liquiditeiten kan opwaarderen.

Daarnaast laten Spyker en Saab weten nog steeds in gesprek te zijn met enkele strategische partners, ze noemen geen namen. Het zou gaan om financierders en technologische partners. Voor dat laatste werd de naam BMW al regelmatig genoemd, de Duiste constructeur zou motoren kunnen aanleveren. Verder bevestigen ze ook te praten met een Chinese constructeur. Dat zou dan weer om Geely gaan, de eigenaar van Volvo.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen