Autonieuws: Varia

Onderzoek: Elektrische auto stoot evenveel fijn stof uit als benzineauto

Volgens een onderzoek van Transport & Mobility (TML), gelinkt aan de KU Leuven produceren elektrische auto's zowat evenveel fijn stof als benzinewagens. Voor het onderzoek werden internationale literatuur met eigen data van TML gecombineerd tot een onafhankelijk onderzoek.

De resultaten zijn opmerkelijk, want tot nu werd aangenomen dat fijn stof productie bij elektrische wagens vrijwel nihil was, afgezien van de elektriciteitsproductie om de wagen aan te drijven. Door de grotere slijtage van de remmen, banden en het wegdek, verhoogt het fijn stof dat een elektrische wagen produceert nochtans volgens het onderzoek. Ook het verschil met dieselwagens is kleiner dan wordt aangenomen.

Korte samenvatting van het onderzoek op deze link (pdf).

Update 11/11 Volgens Prof. Joeri Van Mierlo (VUB) moet de uitstoot van fijn stof well-2-wheel bekeken worden, van bij de productie tot aan het eind van de levenscyclus van de wagen dus. Met die gedachte vervuilt een elektrische auto vier keer minder dan een conventionele verbrandingsmotor wat fijn stof betreft.Volgens Van Mierlo maakt deze invalshoek de studie waardeloos. “Het grootste deel van het fijnstof wordt geproduceerd tijdens de olieraffinage voor de productie van benzine alsook voor de productie van het voertuig zelf.”

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen