Iedereen heeft het tegenwoordig over de Nissan GT-R en over zijn 'kleine broer' de 370Z. In de jaren '80 en '90 werd die 370z voorafgegaan door een reeks ZX-modellen. De 280ZX legde de basis in 1979, opgevolgd door de Nissan 300ZX in 1983. Die modellen waren een verderzetting van de 240Z modelnamen, al wilde men er de X bij om de extra luxe te benadrukken.
Nissan wilde met de 300 ZX namelijk het vuur aan de schenen leggen van de Europese sportwagenbouwers. Met name Porsche kwam in het vizier van de Japanners. Tegelijk wilde Nissan met deze 300 ZX ook een sportief imago uit de grond stampen in Europa, aangezien de Datsun 240Z hier weinig bekendheid genoot.
De eerste generatie kwam er net toen Datsun in Nissan veranderde en kreeg beide badges opgespeld. Hij was beschikbaar in vijf motorversies, waarvan een 2.0 zes-in-lijn en een 2.0 V6 turbo, een 3.0 V6 met enkele en dubbele overhead cam, en een 3.0 V6 turbo. Nissan gebruikte bij beide generaties een structuur waarbij de aandrijving op de achterwielen gebeurde. In Europa bracht de 300ZX 241 pk voort, dankzij de Nismo camshafts. alle turbomodellen onderscheidden zich verder door een lagere voorspoiler en aparte achterspoiler. Als onderstel gebruikte Nissan een doorontwikkeld platform van de 280ZX, met onafhankelijke ophanging, iets wat de wegligging verbeterde. De 300ZX lijkt ontwikkeld voor de Amerikaanse markt, met een optionele dual tone lak die kon concurreren met die van de plaatselijke muscle cars.
De tweede generatie (Z32) volgde in 1989 en kreeg twee motorisaties; de eerste had een atmosferische 3.0 V6, de andere een 3.0 V6 twinturbo. Het enige dat hetzelfde bleef aan de vorige generatie was de cilinderinhoud, verder vernieuwden de ingenieurs zowat alles aan de motor, zodat die een vermogen van zowat 222 pk kreeg in atmosferische versie en goed 300 pk in twin (Garrett) turbo. Dat zijn cijfers die vandaag nog steeds geen mal figuur slaan, de Nissan 300 ZX haalde dan ook een 0-100 in minder dan zes seconden. Tegelijk toonde de Nissan 300 ZX zich een comfortabele cruiser waarmee je lekker langs de boulevards kon flaneren. Nissan maakte er ook een T-bar convertible van, zodat je in Targa-stijl van de open hemel kon genieten na het verwijderen van de dakpanelen. De wagen bleek dan ook naar de zin van vele kopers, en als er dan al klachten waren, dan ging het om het hoge gewicht van de wagen (1.530 kg in het geval van de tweezits twin-turbo) en de dure techniek van de wagen. Naast de coupé en de T-top werd ook een Convertible gebouwd, waarmee Nissan - vooral in Amerika - de status van GT cruiser wilde benadrukken voor dit model.
De Nissan 300 ZX werd ook ingezet in races. Zo draaide hij een tijdje mee in de IMSA GT Championship en haalde hij in 1986 ook een overwinning in de Trans Am reeksen. Nissan liet ook een 300ZX afgeleide deelnemen aan de 24h du Mans, met een klassewinst in de GTS-1 klasse en een vijfde plaats in de algemene rangschikking in 1994.
De Nissan 300 ZX was niet alleen populair bij tuners, rappers en pooiers, ook in racegames werd duchtig gebruik gemaakt van de 300 ZX; Zo figureerde hij in Ridge racer en kon je ook gebruik maken van de diensten van een 300ZX in Gran Turismo of Forza Motorsport.
Tegenwoordig moet je op onze markt goed zoeken naar een 300ZX. Die van de tweede generatie zijn nog enigszins vindbaar, de eerste reeksen zijn dat amper. Vind je er toch eentje, reken dan op een mooie 10.000 euro om hem te kunnen kopen. Weet wel dat je dan een wagen aankoopt die ook vandaag nog goed meekan met de snellere berlines van deze wereld en dat je een hele hoop bekijks zal hebben.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen