Als je tegenwoordig de modellen van Hyundai meeneemt voor een rijtest, hoor je vaak van mensen hoe grote sprongen dat merk gemaakt heeft. Om dat even te benchmarken, nemen we er in deze vergeten auto even de Scoupe bij, de eerste echte coupé van Hyundai.
Heel opwindend was het toendertijd allemaal niet, in 1991. De Scoupé was afgeleid van de Excel en bood met twee portieren plaats aan vier volwassen inzittenden. Scoupé was een samentrekking van 'sporty' en 'coupé', en werd in sommige landen als S Coupé geschreven, omdat Scoupe nu eenmaal vreemd in de mond ligt.
Hyundai maakte voor de Scoupe van bij de lancering gebruik van een Mitsubishi-motor. Het ging daarbij om een aparte atmosferische 1.5 met 88 pk en handmatige vijfbak of automatische vierversnellingsbak. Die zorgden voor een topsnelheid van 170 km/u, terwijl je er van 0 nar 100 mee reed in 10,5 seconden.
Eind 1992 kreeg de Hyundai Scoupe een facelift waarbij de rechthoekige en brute vormen plaats maakten voor een verleidelijker en ronder design. Als je goed kijkt zie je wat trekken van Amerikaanse Fords uit die periode. Tegelijk introduceerde Hyundai ook een binnenshuis geevolueerde 1.5 met 92 pk, die intern Alpha genoemd werd. Ook een turboversie van die aangepaste 1.5l benzinemotor deed zijn intrede. Hij werd in de Scoupe GT geplaatst en zag zijn vermogen stijgen van 88 naar 116 pk. Hij haalde een top van 190 km/u en reed in 9,7 seconden de 0 naar 100 uit. In die tijd waren de media erg positief over deze cijfers, nu zouden we dat eerder mak noemen.
Hyundai paste niet alleen het design en de motoren aan, ook aan de ophanging werd gewerkt. De eerste generatie stond bekend om een nogal harde ophanging die weinig bijdroeg tot het rijcomfort. Een nadeel van de tweede generatie was dan weer het erg directe stuur, vooral bij de turboversie. De Scoupe vertoonde over het algemeen een neutraal rijgedrag maar in bochten was de grens tussen mooi de weg volgen en overstuur erg dun wanneer het gas werd losgelaten. Positieve punten waren dan weer de comfortabele stoelen die ook heel wat zijdelingse steun boden. In de turboversie kon je zelfs leder bestellen, wat het aangenamer maakte om wat langer onderweg te zijn. Toch bleek de afwerking destijds niet op het niveau dat je van Aziaten mocht verwachten, iets wat je nu ook nog leest in de lezersreviews die het over krakend en piepend plastic hebben. Ook bleken de wielkassen niet overal even goed gelast, waardoor water de koffer binnen kon sijpelen. De Scoupe mocht echter al eens een steek laten vallen, want dat werd met de mantel der liefde toegedekt door de erg competitieve prijs. Hyundai stond bekend om de marktpenetratie langs onderin, met een goeie kwaliteit voor een lage prijs en begin jaren '90 was dat nog niet anders. Overigens was hij inferieur inzake kwaliteit aan de Toyota Paseo.
Wie op zoek zou zijn naar een Hyundai Scoupe mag niet te kieskeurig zijn. De meeste exemplaren zijn al naar de schroothandelaar verwezen, simpelweg omdat de interesse in dit model erg klein was. Van de exemplaren die nog te koop zijn, zijn er heel wat die met getinte ruiten en een tribal op de zijkant de verkoopssites sieren. Daartegenover staat dan weer dat de vraagprijs voor een Scoupe erg laag ligt. Je ziet amper een exemplaar boven 2.600 euro, terwijl de kilometerstanden weinig boven de 120.000 eenheden gaan.
De Hyundai Scoupe werd opgevolgd door de Coupé - zonder S dus - en die werd op zijn beurt recent opgevolgd door de Veloster. Die laatste was er overigens ook eerst enkel als atmosferische benzine, waarna zopas een turbovariant werd toegevoegd.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen