De Audi A8 viert dit jaar haar 25e verjaardag. En dat mag gevierd; tourneé aluminium voor iedereen!
Goed, goed, Audi stuurde eigenlijk een persbericht rond voor de 25e verjaardag van de Audi A4. De A8 was echter een pak innoverender in die tijd, dankzij zijn ASF - Audi Space Frame - dat uit aluminium opgebouwd was.
De Audi A8 was de opvolger van de al even luxueuze V8. Een model waar Audi geen naam voor verzon, maar waarbij het nog gewoon de motorisatie in de naam verwerkte, net als bij het ontstaan van Audi. De A in de nieuwe naam stond bij de A8 net zo goed voor "Audi" als voor "aluminium".
Aluminium was dan ook de grootste innovatie op deze limousine, want behalve het ASF werd ook het platform uit aluminium vervaardigd. Dat zorgde voor een grote gewichtsbesparing en gaf de Audi A8 (D2) een voordeel op de concurrentie. Wie dat toen waren? De Mercedes S-Klasse (W220) en de BMW 7 Reeks (E38). De keuze voor aluminium kwam er niet zomaar. Al in het begin van de jaren 80 ondertekende toenmalig topman Ferdinand Piech een overeenkomst met het Amerikaanse Alcoa voor de ontwikkeling van aluminium in de auto-industrie.
Het ontwerp van de uiteindelijke A8 was van de hand van Chris Bird en Dirk van Braeckel. Het traject van de laatste ken je intussen, Chris Bird is sinds 1999 aan de slag bij Ford als design director. De Audi A8 kwam er als sedan en in verlengde versie. De A8 L meet 127 millimeter langer dan zijn gewone broer.
sportieve reeks
Audi bouwde de A8 niet alleen met een 2.8 V6 met 174 en nadien 193 pk of 3.7 V8 met 230 en later ook 260 pk benzinemotor, voor de veelrijders was er ook een 2.5 TDI. Die had 150 en in een latere levensfase 180 pk onder de kap. De echte straffe motoren zitten echter hoger in het gamma; Audi bouwde ook een 4.2 - standaard met quattroaandrijving- en een 6.0 W12 in deze limousine. De eerste had ongeveer 300 pk, de S8-versie van de 4.2 kreeg er 340. De 6.0 W12 deed het met 420 pk. Om ook de dieselaars tevreden te houden, had Audi een 3.3 TDI in het aanbod zitten, met 225 pk.
coupegedachte
Een RS 8 is er nooit gekomen, net als de coupéversie van de Audi A8. Nochtans waren er voor die laatste wel plannen. Er is één prototype van gebouwd, bedoeld voor tests,maar omdat de BMW 8 Reeks en de Mercedes S-Klasse Coupé minder goed verkochten dan verwacht werden de plannen van tafel geveegd.
Ook later bleef de A8 het vlaggenschip van Audi, met een tweede generatie in 2002 en een derde versie in 2011. De huidige generatie A8 dateert van 2018.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen