Autonieuws

Voorstel tot boete voor wie niet ritst

Ritsen en anders een boete, het kwam een aantal jaren geleden al eens ter sprake, toen Etienne Schouppe nog Staatssecretaris voor Mobiliteit was. Nu rakelt zijn collega Jef Vandenbergh het idee weer op en lijkt Melchior Wathelet, de opvolger van Schouppe, het plan te gaan overnemen.

Je kent ze wel, de chauffeurs die de hele invoegstrook afrijden om op het einde in te voegen. Je kent ze wel, de chauffeurs die hun wagen half op twee rijstroken zetten om die eerste groep dat te verhinderen. Nochtans wordt het verkeer vlotter door pas op het einde van de rijstrook in te voegen. Natuurlijk hoef je daarom niet tot het einde te vlammen en je er daar tussen te gooien, een geoefend chauffeur laat de eigen snelheid stilaan gelijklopen met die op het rijvak ernaast en gebruikt tijdig de richtingaanwijzer.

Destijds werd door Schouppe al voorgesteld om verplicht ritsen in de wetgeving op te nemen maar toen viel de regering-Leterme en is de nieuwe wet er niet gekomen. Jef Vandenbergh wil nu verplicht ritsen inschrijven in de wetgeving, met een boete van 110 euro voor wie dat niet doet. "Ritsen is momenteel gebaseerd op hoffelijkheid", aldus Vandenbergh. "Er bestaat geen wettelijk kader, dus blijven veel chauffeurs zich ertegen verzetten."

Ritsen zou zo overigens een uitzondering op de voorrangsregels worden, want die stellen dat wie van rijstrook wisselt nooit voorrang heeft.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen