De Peugeot 1007 is een wagen die je niet dadelijk zou verwachten in deze rubriek, maar die er wel thuishoort. Hoewel de wagen slechts vier jaar geleden gelanceerd werd, verdwijnt hij binnenkort weer uit de showroom.
Tegenvallende verkoopsresultaten zijn hier de oorzaak van. Peugeot hoopte bij de lancering om per jaar zowat 130.000 stuks te verkopen, maar in het eerste volledige verkoopjaar vonden slechts 75.000 stuks een gelukkige eigenaar. Vorig jaar was dat aantal teruggelopen tot 11.000 stuks, of minder dan een tiende van het verhaalde verkoopsgetal. Wat was dan de reden dat mensen de wagen niet moesten?
Als je de wagen als potentiële nieuwe auto beschouwt, zie je al snel een goede reden waarom je hem zou laten vallen. De prijs - € 13.190 als basis - was namelijk te hoog. Zeker wanneer je hem ging vergelijken met andere kleintjes. De Peugeot verloor op praktisch vlak steevast de strijd tegen handige wagentjes als de Opel Meriva of de Renault Modus, en moest anderzijds weer op prijsvlak zijn meerdere erkennen in kleine stadswagens.
Toch was het uitgangspunt van de 1007 niet eens zo gek gevonden. Je neemt een kleine stadsauto en plant daarop de schuifdeur van een grote MPV over. Dat systeem is lekker handig in de stad, waar je niet altijd de nodige ruimte hebt om je deur wagenwijd open te gooien, of wanneer je snel even iemand oppikt (Dat was ook het uitgangspunt bij de vroege Peugeot J5-bestelwagens uit de jaren ‘70).Toch wordt het principe wat minder handig als je weet dat de schuifdeur elektrisch opent. Dat brengt een hele hoop extra gewicht mee tegenover een conventioneel scharnierende deur. Dat bracht dan weer een hoger verbruik met zich mee, dat vooral opdook bij de benzine-versies. Ook bleek het elektrisch sluit- en opensysteem te langzaam om voor hippe jongeren te dienen. Daardoor werd de doelgroep al snel herleid tot oudere mensen die niet al te goed te been meer zijn.
Qua binnenruimte hadden de kopers anders niet te klagen. De wagen is 10cm hoger dan een Peugeot 307, waardoor de inzittenden een groter gevoel van ruimte kregen. De stoelen werden hoger geplaatst, zodat ook meer voetruimte werd gecreëerd. De binnenruimte was ook vorstelijk, 2,02m, tegenover een totale lengte van slechts 3,73m. De 1007 gebruikte trouwens een chassis waarop ook de Citroën C2 werd gebouwd.
Op vlak van motorisatie nam de 1007 ook de eigenschappen van de C2 over, waardoor hier niets wereldschokkends te zien was. Bij de lancering waren er een 1.4 benzine met 75pk en 1.6 benzine met 110pk. Aan de dieselzijde was een 1.4 HDi met 70pk en 140Nm koppel de enige mogelijkheid, later werd deze vervangen door een 1.6HDi met 110pk, terwijl de 1.4 benzine werd voorzien van 90pk. Op elke versie was een gerobotiseerde versnellingsbak verkrijgbaar met schakelspatels aan het stuur.
De Peugeot 1007 is op kousenvoeten uit de catalogus verdwenen, al kan je hier of daar nog wel een exemplaar op de kop tikken. De website van Peugeot maakt nog steeds melding van nieuwe Peugeot’s 1007. Peugeot merkt op dat het kleintje-met-schuifdeur-avontuur niet wordt vervolgd, maar dat ze wel weer bezig zijn met een origineel concept voor de stadsmus-categorie. Wij tippen alvast de BB1, al refereert die typenaam wel naar de bromfiets-divisie van het Franse merk.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen