Vergeten auto's #12: Peugeot 1007

Vergeten Auto Peugeot 1007

De Peugeot 1007 is een wagen die je niet dadelijk zou verwachten in deze rubriek, maar die er wel thuishoort. Hoewel de wagen slechts vier jaar geleden gelanceerd werd, verdwijnt hij binnenkort weer uit de showroom.

Tegenvallende verkoopsresultaten zijn hier de oorzaak van. Peugeot hoopte bij de lancering om per jaar zowat 130.000 stuks te verkopen, maar in het eerste volledige verkoopjaar vonden slechts 75.000 stuks een gelukkige eigenaar. Vorig jaar was dat aantal teruggelopen tot 11.000 stuks, of minder dan een tiende van het verhaalde verkoopsgetal. Wat was dan de reden dat mensen de wagen niet moesten?

 

Vergeten Auto: Peugeot 1007

Als je de wagen als potentiële nieuwe auto beschouwt, zie je al snel een goede reden waarom je hem zou laten vallen. De prijs - € 13.190 als basis - was namelijk te hoog. Zeker wanneer je hem ging vergelijken met andere kleintjes. De Peugeot verloor op praktisch vlak steevast de strijd tegen handige wagentjes als de Opel Meriva of de Renault Modus, en moest anderzijds weer op prijsvlak zijn meerdere erkennen in kleine stadswagens.

 

Vergeten Auto: Peugeot 1007
Vergeten Auto: Peugeot 1007

Toch was het uitgangspunt van de 1007 niet eens zo gek gevonden. Je neemt een kleine stadsauto en plant daarop de schuifdeur van een grote MPV over. Dat systeem is lekker handig in de stad, waar je niet altijd de nodige ruimte hebt om je deur wagenwijd open te gooien, of wanneer je snel even iemand oppikt (Dat was ook het uitgangspunt bij de vroege Peugeot J5-bestelwagens uit de jaren ‘70).Toch wordt het principe wat minder handig als je weet dat de schuifdeur elektrisch opent. Dat brengt een hele hoop extra gewicht mee tegenover een conventioneel scharnierende deur. Dat bracht dan weer een hoger verbruik met zich mee, dat vooral opdook bij de benzine-versies. Ook bleek het elektrisch sluit- en opensysteem te langzaam om voor hippe jongeren te dienen. Daardoor werd de doelgroep al snel herleid tot oudere mensen die niet al te goed te been meer zijn.

 

Vergeten Auto: Peugeot 1007
Vergeten Auto: Peugeot 1007

Qua binnenruimte hadden de kopers anders niet te klagen. De wagen is 10cm hoger dan een Peugeot 307, waardoor de inzittenden een groter gevoel van ruimte kregen. De stoelen werden hoger geplaatst, zodat ook meer voetruimte werd gecreëerd. De binnenruimte was ook vorstelijk, 2,02m, tegenover een totale lengte van slechts 3,73m. De 1007 gebruikte trouwens een chassis waarop ook de Citroën C2 werd gebouwd.

 

Vergeten Auto: Peugeot 1007
Vergeten Auto: Peugeot 1007

Op vlak van motorisatie nam de 1007 ook de eigenschappen van de C2 over, waardoor hier niets wereldschokkends te zien was. Bij de lancering waren er een 1.4 benzine met 75pk en 1.6 benzine met 110pk. Aan de dieselzijde was een 1.4 HDi met 70pk en 140Nm koppel de enige mogelijkheid, later werd deze vervangen door een 1.6HDi met 110pk, terwijl de 1.4 benzine werd voorzien van 90pk. Op elke versie was een gerobotiseerde versnellingsbak verkrijgbaar met schakelspatels aan het stuur.

 

Vergeten Auto: Peugeot 1007

De Peugeot 1007 is op kousenvoeten uit de catalogus verdwenen, al kan je hier of daar nog wel een exemplaar op de kop tikken. De website van Peugeot maakt nog steeds melding van nieuwe Peugeot’s 1007. Peugeot merkt op dat het kleintje-met-schuifdeur-avontuur niet wordt vervolgd, maar dat ze wel weer bezig zijn met een origineel concept voor de stadsmus-categorie. Wij tippen alvast de BB1, al refereert die typenaam wel naar de bromfiets-divisie van het Franse merk.

Vergeten Auto: Peugeot 1007

Auteur: Sven
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
audifiel 13:18
afbeelding van audifiel

ik vond het altijd al een rare wagen, maar wel handig!

Armin van leemputten 12:52
afbeelding van Armin van leemputten

Luxueuze wagen, maar na 40.000km rammelt hij langs alle kanten, lekt de motor olie en heeft hij problemen met de schuifdeuren. Daarnaast snijden de veiligheidsgordels in je hals, heb je te weinig ruimte voor brede voeten aan het gaspedaal en heeft de wagen de slechte gewoonte te versnellen in bochten terwijl je juist wil vertragen.

Geen al te veilige wagen als je het mij vraagt.

Bart B. 21:16
afbeelding van Bart B.

met elektronica die een eigen leven gaat leiden

Adriaan 10:11
afbeelding van Adriaan

Maar als je de deur lang genoeg openhield bleef die gewoon openstaan :p schitterend cabrio gevoel :p
Heb mij nog goed geamuseerd in zo een 1007tje :p
Nuja, na een halve dag was de pret er ook af en was ik blij dat ik die weer kon parkeren op de parking en met mijn eigen auto verder kon :p

Ronny 13:14
afbeelding van Ronny

Mijn ma (nu 81) is er al jaren super blij mee. Je zit hoger, dus gemakkelijker in- en uitstappen, en dankzij de schuifdeuren kan geen mens je blokkeren door te dicht naast je te parkeren. Had Peugeot van bij de lancering oudere mensen getarget in hun advertenties, had de auto vast heel wat meer succes gekend.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws