Test + video: Lexus LBX (2023)

Lexus LBX test review 2024 info

Toyota's luxemerk Lexus waagt zich met de LBX aan de kleinste auto die het ooit heeft gemaakt. Klein wil echter niet zeggen dat hij Lexus' normen en waarden links laat liggen. Of dat genoeg is om klanten uit een Mini Cooper te krijgen?

Wat is dit?

Lexus' visie op de Toyota Yaris Cross, want onderhuids deelt deze LBX zijn genen met die immens populaire compacte crossover. De afwerking en kwaliteit gaan dan wel een stuk naar boven, voorin komt een performantere motor te liggen en de prijs ligt meer in lijn met wat je van een Lexus verwacht. Of we daar mee willen zeggen dat hij te duur is voor zijn eigen goed? Ach, wat kost een Mini Cooper tegenwoordig?


CHECK HIER ONZE VIDEO VAN DE LEXUS LBX:


Beter laat dan nooit

Ga er de Europese inschrijvingsgrafieken maar eens op na: geen taart is zo populair als die van de compacte B-segment crossovers. Lexus wil dus ook een deel van de kruimels. Daardoor ontdekt het luxemerk van Toyota dus nieuwe horizonten, want de voordien kleinste Lexus was de CT 200h, een VW Golf-rivaal. Deze LBX, die zal het eerder opnemen tegen de Volkswagen T-Cross, DS 3 en - onrechtstreeks - de Mini Cooper.

Lexus LBX test review 2024 info

Want draai en keer het hoe je wel, met deze LBX wil Lexus een stijlvol alternatief aanbieden voor de hipsters van deze wereld. Een auto die meer op emotie dan ratio speelt. De hamvraag is dan ook of klanten Lexus associëren met hippe bars en CO2-neutrale hapjes. Aan de styling van de LBX zal het alvast niet liggen want zijn gedrongen gespierde proporties, kwade aanblik en gelaagde achterkant zorgen voor een moderne verschijning. Parkeer 'm echter naast de nieuwe Mini Cooper of Volvo EX30 en deze LBX voelt misschien wat... klassiek aan.

Feilloos

Anderzijds, is dat niet wat je van een Lexus verwacht: een ietwat klassieke styling gekoppeld aan een feilloze afwerking? Dat wordt weerom duidelijk eenmaal je instapt in de LBX. Ja, dit mag dan wel de kleinste Lexus ooit gebouwd zijn, dat wil niet zeggen dat ze beknibbelden op materialen of afwerking. De pook komt los uit de LC, de zachte materialen zouden niet misstaan in de LS en het infotainment is geen doorn in het oog. Geloof ons, voor Lexus is dat al een grootse overwinning.

Lexus LBX test review 2024 info

Zowel de kleur van de zetelbekleding als gordels kan je à la carte samenstellen, net zoals je dat doet bij een Bentley. Wat deze LBX echter niet heeft zoals een Bentley is beenruimte achterin. Hoewel hij net wat langer en breder is dan de Toyota Yaris Cross waarmee hij zijn genen deelt, blijft het achterin uitermate bekrompen zitten. De koffer van 402 liter is acceptabel maar kampt met een hoge tildrempel... Een vervelend euvel voor de gemiddelde Lexus-eigenaar lijkt ons.

Met verve

De kleinste Lexus ooit gemaakt? Die pakt meteen ook uit met de kleinste motor die Lexus ooit in serieproductie nam. Het is te zeggen, Lexus tilt de 1.5-liter driecilinder hybride uit de Toyota Yaris Cross en zegent 'm met wat extra vermogen in deze LBX. Daardoor spreken we over 136 pk, 185 Nm koppel en nog steeds een CVT-automaat. Beestig klinkt dat niet maar het normverbruik van 4,4 l/100 km en CO2-uitstoot van 100 g/km klinken dan weer wel als muziek in de oren.

Lexus LBX test review 2024 info

Het is echter logisch dat een kleine auto geen nood heeft aan en grote motor. Deze LBX bewijst dat met verve. De aandrijflijn is meer dan vlot genoeg voor de compacte crossover en het onderstel is uitermate amusant. Je merkt dat Lexus veel tijd heeft gestoken in het verfijnen van de bouwblokken die het heeft gekregen van Toyota. Zo heeft de LBX minder trillingen, meer geluidsisolatie en een zachter rijgedrag. Audi kan enkel maar dromen dat zijn A1 Allstreet zo verfijnd rijdt. Jep, ken je die nog?

Tanden stuk bijten

Dat brengt ons naadloos bij het zwaard van Damocles dat boven deze LBX torent. Want verschillende premium automerken hebben hun tanden stuk gebeten bij de poging om een auto te lanceren in het compacte segment. De Audi A1 Allstreet is een absolute flop, Mercedes' Smart ForTwo deed het niet zoals gehoopt en BMW moet teren op het succes van de Mini Cooper.

Lexus LBX test review 2024 info

Of de LBX uit zal groeien tot een verkoopsucces? Hoogstwaarschijnlijk niet op macroniveau maar wel op microniveau, want Lexus gaat er prat op dat dit hun best verkopende model van Europa zal worden. Niet moeilijk als het meteen ook de goedkoopste is, al gebruiken we dan misschien de verkeerde term. Met een basisprijs van 33.580 euro spreken we namelijk beter over de "minste dure Lexus'. Voor net geen 10.000 euro minder heb je een Opel Mokka die er zeker zo goed uit ziet, voor dezelfde prijs heb je de gloednieuwe Mini Cooper e die volstrekt elektrisch door het leven gaat.

Conclusie

De LBX brengt de feilloze afwerking en hyperzuinige motoren van Lexus naar een kleiner segment. Daarnaast rijdt hij verrassend aangenaam en is de geluidsdemping voortreffelijk. Of hij echter hip genoeg is om nieuwe klanten naar het merk te krijgen?

Lexus LBX test review 2024 info

Specificaties

Motor

1.5 turbobenzine, driecilinder

Vermogen

136pk

Koppel

185 Nm

Overbrenging

CVT

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 350 kg

Topsnelheid

170 km/u

0 tot 100 km/u

9.20 sec

Gemiddeld testverbruik

4.70 L/100km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws