Rijtest: Mitsubishi ASX 2.0 (2020)

Mitsubishi ASX rijtest Autofans 2020

In de herfstdagen van zijn carrière kreeg de Mitsubishi ASX opnieuw een facelift. Maken de wijzigingen deze ancien nog relevant in het competitieve SUV-segment?

Exact tien jaar geleden verscheen de Mitsubishi ASX op de markt. In die tien jaar is er veel veranderd: de ASX kreeg enkele facelifts, Mitsubishi ging deel uitmaken van de alliantie tussen Renault en Nissan, en dieselgate zette de hele autosector op zijn kop. Dat maakt dat de ASX vandaag zijn carrière afsluit in een heel ander autolandschap dan dat waarin hij een decennium geleden begon.

Wat tien jaar lang wel een constante bleef, is de populariteit van SUV’s. Zeker in het C-segment, waar onder meer de Volkswagen Tiguan en Nissan Qashqai de plak zwaaien, maar ook waar deze ASX voor Mitsubishi een cruciale speler blijft. Doorheen zijn carrière maakte de ASX een derde tot een vierde van de Japanse verkoop in Europa uit. Alleen het laatste jaar viel die verkoop terug tot een vijfde van wat Mitsubishi bij ons verkocht, maar daar zit ongetwijfeld de Eclipse Cross voor iets tussen.

Mitsubishi ASX rijtest Autofans 2020

Dynamic Shield

De recentste facelift, die dateert van afgelopen jaar, moet de ASX een laatste zetje richting welverdiend pensioen geven, en hem visueel in lijn trekken met diezelfde Eclipse Cross en met Mitsubishi’s succesmodel, de Outlander. De Japanners pasten dus het Dynamic Shield toe, Mitsubishi-terminologie voor het huidige radiatorrooster, dat ook de voorbumper, motorkap en wielkasten mee verandert.

Achteraan zien we nieuwe lichtblokken, en eveneens een gewijzigd ontwerp voor de bumper. Verder noteren we vooral nieuwe koetswerkkleuren en velgdesigns. Een voorzichtige maar logische facelift voor een succesmodel dus. Binnenin werkten de designers vooral aan nieuwe materialen, opgewaardeerde bedieningselementen en een groter infotainmentscherm. Dat meet nu 8 duim in diameter. Het dashboard oogt wat somber, de ergonomie laat hier en daar een steekje vallen en het geheel kan de rimpels niet langer verbergen, maar de binnenruimte is wel op peil, inclusief de koffer.

Mitsubishi ASX rijtest Autofans 2020

Atmosferisch

De grootste wijziging bij de facelift is echter terug te vinden onder de motorkap. Daar maakte Mitsubishi zijn ASX namelijk WLTP-proof. Exit de atmosferische 1.6, enter geen 1.5 turbobenzine zoals in de Eclipse Cross, maar een... atmosferische 2.0. Dan is het mentaal natuurlijk even herkalibreren, als je weet dat het maximumkoppel van 195 Nm pas bij 4.200 tpm vrijkomt en het maximumvermogen van 150 pk pas bij 6.000 tpm.

Toch zet deze tweeliter op papier aanvaardbare prestaties neer: 0 tot 100 km/u duurt 10,2 seconden, de topsnelheid ligt op 190 km/u. En in de praktijk komt hij, eens op dreef, gelukkig aangenaam voor de dag. Mitsubishi heeft de geluiddemping aardig voor elkaar, al blijft het natuurlijk zaak de viercilinder in het juiste toerental te houden. Dat de ASX standaard een manuele vijfbak krijgt, laat zien dat hij echt wel op leeftijd is gekomen. Het alternatief is een continu variabele transmissie, die al helemaal oproept tot een relaxte rijstijl.

Dat is sowieso de manier waarop je de ASX het best rijdt: de vering is meegaander dan je verwacht, en dat veroorzaakt de nodige koetsrol in de bochten. Het stuur mist bovendien ook precisie. Het rijcomfort is gelukkig wel op niveau, de instap door het hoge zwaartepunt perfect voor het grootste deel van de kopers. Die zullen evenmin wakker liggen van het gebrek aan vierwielaandrijving: Mitsubishi biedt het wel aan op de ASX, maar de Belgische importeur doet er niet aan mee.

Mitsubishi ASX rijtest Autofans 2020

Prijzen

Voor zijn gefacelifte ASX vraagt Mitsubishi minstens 22.240 euro. Hij is dan standaard onder meer al voorzien van led-koplampen, manuele airco en een licht- en regensensor. Interessanter wordt het vanaf de uitvoering Intense (24.490 euro), die er smartphone-integratie, digitale radio, een achteruitrijcamera en automatische airco bovenop doet. De uitvoeringen Diamond Edition (26.140 euro) en Instyle (29.140 euro) voegen daar nog wat luxe-items aan toe, naast moderne rijhulp. Voor de CVT-versnellingsbak reken je 1.500 euro extra.

Halen we de twee eerdergenoemde referenties in het C-segment erbij, dan begint de Volkswagen Tiguan aan een hogere catalogusprijs (29.215 euro), maar dan krijg je een soepelere 1.5 TSI van 130 pk met manuele zesbak. De Nissan Qashqai, die ook al een dagje ouder wordt, begint vanaf 24.540, en heeft dan de 1.3 DIG-T 140 in het vooronder.

Mitsubishi ASX rijtest Autofans 2020

Conclusie

De wellicht laatste facelift geeft deze Mitsubishi ASX weer enkele jaren respijt. Toch krijgt hij het steeds moeilijker om zijn leeftijd te verbergen, en wordt hij aan alle kanten onder druk gezet door de uitgebreide en jongere concurrentie. Maar wie een eerlijke no-nonsense SUV zoekt voor de hogere rijpositie – dat blijkt immers vaak nog de belangrijkste aankoopreden – vindt in deze ASX een betaalbare outsider.

Mitsubishi ASX rijtest Autofans 2020

Specificaties

Motor

2.0 benzine, vier-in-lijn

Vermogen

150pk

Koppel

195 Nm

Overbrenging

5-bak, manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 280 kg

Topsnelheid

190 km/u

Prijs testwagen

€ 26 140.00

Prijs basismodel

€ 22 240.00

0 tot 100 km/u

10.20 sec

Gemiddeld testverbruik

7.30 L/100km

Min. kofferinhoud

406 L

CO2-uitstoot

161 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Menck 14:54
afbeelding van Menck

Komt er ook een diesel?

Wim Bervoets 13:55
afbeelding van Wim Bervoets

Nee, zo zegt de Belgische importeur. De enige diesel die nog verkrijgbaar is, zit in de Eclipse Cross.

Menck 23:51
afbeelding van Menck

Bedankt voor de info, Wim.

4g63 12:40
afbeelding van 4g63

Ik zou m als mogelijke opvolger willen omdat onder de kap alles is voorzien om 300d km mee te draaien met alleen basis onderhoud, 'onderhoudsvrije ketting' is hier echt 'onderhoudsvrij' en moet er niet uit na pakweg 150d km. ;)
Tot hiertoe ofwel deze ofwel elektr.
(sorry mazda)

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws