7 auto's met vette driespaaksvelgen af-fabriek

3 Spaak velg auto

Het laatste tuningproject van Kahn bracht ons aan het mijmeren: Welk auto's droegen doorheen de jaren met trots driespaaksvelgen onder de carrosserie? Van Alfa Romeo (jawel) tot Mazda, dit zijn zeven auto's met vette driespaaksvelgen.

Dat ook auto's onderhevig zijn aan modetrends staat buiten kijf. Tegenwoordig voert visuele sportiviteit namelijk de boventoon bij moderne auto's. Zachte ronde lijnen worden steeds vaker ingewisseld voor scherpe hoeken en een kwade aanblik. Ook velgen zijn doorheen de jaren geëvolueerd. Zo zijn tegenwoordig asymmetrische designs in. Een trend die echter nooit doorbrak was die van de driespaaksvelgen. Al kan je niet ontkennen dat automerken het niet probeerden. Kijk maar eens mee...

De oer-Range Rover

3 Spaak velg auto

De reden van dit artikel, de originele Range Rover. Want het was aan deze auto dat Kahn's nieuwste creatie een ode bracht. Hoewel vaak vergeten, rolde de Range Rover in de jaren 80 (optioneel) rond met driespaaksvelgen. In zijn hoogste "Vogue"-uitvoering kregen die zelfs een subtiele two-tone lakkleur.


Dodge Viper

3 Spaak velg auto

De Dodge Viper is misschien wel hét sportieve icoon van de driespaaksvelg. Want de eerste generatie die in 1991 het daglicht zag droeg met trots bonkige driespaaksvelgen. Eenmaal de tweede generatie in 1996 zijn opwachting maakte werden die velgen spijtig genoeg naar de eeuwige jachtvelden gestuurd.


Alfa Romeo MiTo

3 Spaak velg auto

Een minder bekende drager van de driespaaksvelg is de Alfa Romeo MiTo. Want hoewel de beestige "Telefoonschijfwielen" met alle aandacht gingen lopen, werden bepaalde versies van de MiTo desgewenst geleverd met 17- dan wel 18-duims driespaakvelgen. De kans dat je er eentje tegenkomt met deze driespakers is echter uitermate zeldzaam.


Saab 900 Turbo

3 Spaak velg auto

De 900 Turbo was niet de enige Saab met een driespaaksdesign... maar misschien wel de lekkerste. Er is iets extreem cool aan de combinatie van de designelementen uit de luchtvaart van de 900 Turbo gekoppeld aan die iconische velgen. En o ja, die turbomotor helpt ook een heel 'nd natuurlijk.


Opel Corsa A

3 Spaak velg auto

Hoewel Saab en Opel ooit ouders moesten delen, komt deze eerste generatie Corsa nog van een tijdperk voor Saab werd geadopteerd. De Opel Corsa GSi wist nooit een vuist te maken tegenover de andere hete hatchbacks van die periode maar godgloeiende, wat stonden die driespaaksvelgen 'm lekker.


smart Roadster

3 Spaak velg auto

Van oud gerief maken we de sprong naar hedendaagser materiaal. Tegenwoordig mag smart dan wel een forse elektrische SUV verkopen, ooit bouwde het Duitse merk petieterige stadswagentjes en deze heerlijk eigenzinnige roadster. Hoe maak je een auto nog eigenzinniger? Juist ja, met driespaaksvelgen!


Mazda RX-7

3 Spaak velg auto

Is er een auto die meer recht heeft op driespaaksvelgen dan de Mazda RX-7? Misschien wel niet. Want de essentie van de wankelmotor, een draaiende tortilla in een cirkel, werd wondermooi weergegeven in de velgen van de eerste generatie RX-7. Hoedje af, Mazda!

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
John 00:23
afbeelding van John

Het stoort mij vooral dat die Smart het moet doen met slechts 3 bouten.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws