Europese Unie verplicht dragen van helm in microcars

Citroën Ami 2024

UPDATE: DIT IS EEN 1 APRIL-ARTIKEL.
De EU heeft een belangrijke knoop doorgehakt in verband met het toenemende aantal microcars in onze straten. Die compacte vierwielers moeten mobiliteit betaalbaar houden, maar missen daardoor vaak cruciale veiligheidsuitrusting. Daarom moeten hun inzittenden voortaan te allen tijde een helm dragen.

Je hebt het vast ook al gemerkt: er komen hoe langer hoe meer microcars op de markt. Zo heeft Citroën al een aantal jaar de Ami in zijn gamma, bouwde Opel op diezelfde basis de Rocks Electric en kwam Fiat op zijn beurt met de schattige Topolino opdagen. Daarnaast zijn ook de Microlino, de Silence S04 en de XEV Yoyo inmiddels bij ons verkrijgbaar en allemaal hebben ze één ding gemeen: hun basisversies worden dankzij hun lage topsnelheid en compacte buitenmaten wettelijk niet gezien als auto’s. De keerzijde is echter dat ze daardoor niet hetzelfde niveau van veiligheid halen, en daar is de Europese Unie niet mee opgezet.

Met onmiddellijke ingang

Daarom heeft de Europese Raad vandaag een wet gestemd die een opmerkelijke beperking oplegt voor de inzittenden van dergelijke gemotoriseerde vierwielers. Die moeten voortaan namelijk te allen tijde een helm dragen die voldoet aan dezelfde normen als die voor motorrijders. De logica is dan ook simpel, aldus het Europese Ministerie voor Micromobiliteit: “aangezien dergelijke brommobielen officieel gezien in dezelfde categorie vallen als quads, moeten ook dezelfde regels gelden”. Ondanks hun lage topsnelheid moet er dus toch aan de veiligheid gedacht worden want, verklaart het Ministerie, “je hebt geen controle over de snelheid waarmee iemand anders jou aanrijdt”.

Fiat Topolino 2024

De nieuwe regel wordt toegevoegd aan de GSR-wetgeving voor auto’s, die in juli van dit jaar in voege treedt. Zo lang wacht de EU echter niet om de specifieke helmverplichting voor microcars op te leggen. Middels een spoedprocedure geldt de regel al vanaf vandaag — je weet wel — 1 april. Vergeet dus zeker je helm niet indien je vandaag in een microcar moet zijn...

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Markse 15:07
afbeelding van Markse

Net binnen gelopen bericht: gezien dat minder mobiele mensen groeperingen in beroep gaan wordt de regelgeving vanaf morgen tot nader order opgeschort

Wim 10:47
afbeelding van Wim

helaas

Wouters 08:37
afbeelding van Wouters

Een beslissing van een stelletje debielen, voetgangers zijn ook kwetsbaar en personen in een mindervalide wagentje evenzeer.
Wat dan met cabrio rijders? Neen dit is weer een pest beslissing van ijverige carrière zoekers binnen deze instelling.
Trouwens de Eu dwingt bijna nooit iets af van landen zelf, ze geeft de landen enkel de kans om pestgedrag toe te passen.
Parkeermeters voor mindervaliden zijn daar het mooiste voorbeeld van

this 10:09
afbeelding van this

Voor je helemaal gaat flippen, kijk even naar de datum van het artikel ;)

Maarten 11:13
afbeelding van Maarten

Niet opgevallen dat het een 1-april artikel is?

Peter de Jong 21:24
afbeelding van Peter de Jong

Waarom is dit een geloofwaardig artikel? Blijkbaar is de reële wetgeving vanuit de EU net zo absurd en schadelijk. Tijd voor Nexit?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws