BMW M3 Touring komt eraan: dit weten we al

BMW M3 Touring Teaser 2022

Eind deze maand is het zover: dan trekt BMW het doek van zijn M3 Touring. Daarmee wordt het de eerste keer in de geschiedenis van de M-afdeling dat de über-Dreier een vijfde deur krijgt. Reden genoeg om ernaar uit te kijken, dus wij zetten alvast alles wat we weten op een rijtje.

Audi RS 4 en RS 6, Mercedes C- en E-Klasse AMG en zelfs BMW M5: allemaal zijn het voorbeelden van power-sedans die furore maakten met een break-afgeleide. Voor zijn M3 hielden de Beiers echter steeds vast aan de platte kofferklep, maar daar komt binnen twee weken verandering in. Dan onthult BMW namelijk de eerste M3 Touring in zijn geschiedenis, een auto die de sensaties van de M3 moet combineren met het gebruiksgemak van een break. Dit weten we er al over in aanloop naar zijn onthulling.

Achteraan een Touring, Vooraan een M3

Het mag dan weinig verrassend klinken, maar voor de goede orde: de M3 Touring wordt in essentie gewoon een BMW M3, maar dan met de achterpartij van een 3 Reeks Touring. Dat het toch een échte M blijft zal je merken aan zijn neus, want net als de lagere variant krijgt de M3 Touring de twee enorme neusgaten van radiatorroosters mee. Zij die rekenden op het subtielere frontje van de reguliere 3-serie zijn er dus aan voor de moeite, al zou deze M3 dan wel héél moeilijk van de massa te onderscheiden geweest zijn.

BMW M3 Touring Teaser 2021

Achter- of toch vierwielaandrijving?

Aangezien het dus om een extra variant van de bestaande M3 gaat, verwachten we ook dat de aandrijflijn identiek blijft. Reken dus op een 3.0-liter zes-in-lijn voorin die tot 510 pk richting de achterwielen stuurt — of toch in de eerste plaats. Een eerdere teaservideo toonde namelijk een gecamoufleerde M3 Touring die door de sneeuw drifte, en daar zouden we gezworen hebben dat de voorwielen eveneens in het vermogen deelden. Ga er dus maar vanuit dat de M3 Touring tenminste optioneel een X-Drive-systeem krijgt, al zou het wat ons betreft ook wel steek houden om dit meteen standaard mee te geven op iets zo wintersportwaardigs als een krachtige break.

Inclusief Curved Screen

Dat de M3 Touring net nu onthuld wordt, is geen toeval. BMW gaf zijn reguliere 3 Reeks namelijk amper een maandje geleden een facelift, die vooral het interieur terug up-to-date bracht. het nieuwe dashboard krijgt daarbij het zogenaamde curved screen mee, een gebogen paneel dat het infotainmentscherm en het bestuurdersdisplay met elkaar verbindt. Die innovatie mogen we ook meteen binnenin de nieuwe M3 Touring verwachten, of toch als we de laatste teaservideo mogen geloven. Daar zien we de auto helemaal op het einde namelijk over de Nürburgring razen, en herken je binnenin de nieuwe lay-out van de schermen tussen alle camouflage.

Jacht op Nürburgringrecord

Over de Nürburgring gesproken: die locatie speelt eveneens een belangrijke rol in de komst van deze M3 Touring. Dat is niet omdat BMW er zijn merkrecord wil verbreken — met die eer ging de M4 CSL net nog lopen — maar wel omdat BMW hoopt om er het record van de snelste productiebreak op te eisen. Dat leidden we althans af uit de bestickering van de preproductiemodellen, waar in koeien van letters “B’Ring it on” stond met de tekening van de Nürburgring ernaast. Of het hem zal lukken is nog maar de vraag want de huidige recordhouder, de Mercedes-AMG E 63 S, deed het al niet slecht met zijn 7 minuten 45 seconden.

Onthulling bergop

De onthulling van de nieuwe M3 Touring zal echter niet plaats vinden op de Nürburgring, maar wel tijdens het Festival of Speed in het Britse Goodwood. Daar vind jaarlijks een Hillclimb plaats, en voor deze editie heeft BMW zijn M3 Touring alvast ingeschreven. Het model zal echter nog voor zijn klim aan het publiek getoond worden, en die onthulling staat gepland om 10 uur lokale tijd (dus 11u ’s ochtends onze tijd).

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws