
Hyundai heeft het licht gezien. In een markt vol constructeurs die overstappen op aanraakbediening voor alle functies van je audiovolume tot je cruisecontrol, beloven de Koreanen namelijk de fysieke knop zo lang mogelijk in leven te houden. De reden is simpel: het is gewoonweg stukken veiliger.
Heb je het voorrecht om sporadisch even in een gloednieuwe auto te mogen vertoeven, dan heb je het vast al gemerkt. Zo telt de cockpit van het gemiddelde model bij elke nieuwe generatie weer een beetje minder fysieke knopjes, die ingeruild worden voor aanraakgevoelige paneeltjes of — nog erger — extra menu’s in het infotainmentscherm. Dat gebeurt bij autofabrikanten doorgaans onder het mom van technologische vooruitgang, maar de echte reden is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is om het gros van de bedieningselementen achter één aanraakscherm te verstoppen. Daar doet Hyundai echter niet langer aan mee.
Ten minste tot komst zelfrijdende auto
In een gesprek met het Australische Cars Guide heeft Hyundai’s designbaas, de genaamde Sang Yup Lee, namelijk beloofd dat het merk nog zo lang mogelijk zal vasthouden aan fysieke knoppen voor belangrijke functies. De beste man legt uit dat ze bij Hyundai beseffen hoe moeilijk het is om een aanraakscherm te bedienen terwijl je aan het rijden bent, en vooral hoeveel makkelijker het is om hetzelfde te doen met een stevige knop die je op de tast kan herkennen. Dat geniale inzicht merkte je ook al op in bijvoorbeeld de Ioniq 6, die ondanks zijn vooruitstrevende ontwerp toch vasthoudt aan een resem fysieke knoppen op het stuur en in de middenconsole.

Hyundai zou die filosofie ook nog best lang willen aanhouden — of toch afhankelijk van hoe sterk je gelooft in zelfrijdende auto’s. De designbaas gaf namelijk te kennen dat fysieke knoppen volgens hem enkel hun bestaansrecht verliezen wanneer een auto ten minste niveau vier van autonoom rijden bereikt, waarbij inmenging van een bestuurder nog slechts sporadisch nodig is. In zo’n geval heb je als inzittende dus alle tijd van de wereld om je ogen op een aanraakscherm te fixeren, want de auto doet toch het grootste deel van het werk. Zowel de technologie als de Europese wetgeving zijn echter nog niet zover, dus verwacht nog geruime tijd traditionele knopjes in Hyundai-interieurs te vinden.
Recente reacties
Rijtest: Alfa Romeo Giulia 2.0 T Facelift (2023)
Als ex-eigenaar van tientallen BMW's, Mercedessen en Audi's kan ik in eer en geweten melden dat de...
Door Kurt Alen 1 dag geleden
Mercedes-AMG C 63 S E Performance geprijsd: dit kost de hybride C-Klasse AMG (2023)
Een AMG zou ik kopen voor de V8 motor . Nu ze overschakelen op een 4 cyl met batterij, gooien ze...
Door Joeri de smet 1 dag geleden
Zeg niet Land Rover: Defender, Discovery en Range Rover nu afzonderlijke merken
Fun fact: Het splitsen van de modellen in submerken doet al de ronde sinds de introductie van de...
Door Yvesw 1 dag geleden
Toyota Yaris krijgt meer hybridekracht na modeljaarupdate (2023)
Waar lees je dat die meer zou verbruiken?
Door Joram 2 dagen geleden