Autonieuws: Officieel

Fiat boekt sterke winst dankzij Chrysler

Fiat's CEO Sergio Marchionne kan pronken met een nettowinst van 435 miljoen euro in het tweede kwartaal alleen al, en dat heeft hij grotendeels te danken aan Chrysler dat stilletjesaan uit het dal probeert te klimmen.

Fiat maakte een winst (voor de belastingen en interest) bekend van 1,03 miljard euro waarmee het beter presteerde dan de voorspelde 931 miljoen. De netto winst voor dit tweede kwartaal bedraagt 435 miljoen, zomaar eventjes 196 miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Deze winst heeft Fiat overigens grotendeels te danken aan Chrysler. De Italiaanse groep bezit immers al enige tijd 58,5% van het Amerikaanse Chrysler en probeert hen met Fiat technologie en wagens (zoals de Dodge Dart) uit het slop te helpen. Zonder Chrysler zou Fiat een verlies van 247 miljoen euro hebben geleden. Gelukkig dat Chrysler er is dus, want Fiat's activiteiten in Europa boekten nog steeds een verlies van 98 miljoen (al is dat minder dan de 138 miljoen van dezelfde periode vorig jaar).

Chrysler zelf kon een winst van $507 miljoen laten optekenen dankzij een sterke vraag achter de Jeep Grand Cherokee en de RAM pick-ups.

Fiat probeert zijn Europees verlies weg te werken tegen 2016. Sergio Marchionne's plan was om geen Italiaanse fabrieken meer te sluiten (zoals die in Sicilië in 2011) maar om de ongebruikte fabrieken premium modellen zoals de Alfa Romeo 4C en de Quattroporte te laten produceren. Deze plannen dreigen nu in het water te vallen omdat Fiat het niet eens is met de verouderde wetgeving in Italië. Marchionne dreigde zelfs met productie te verhuizen naar het buitenland, iets dat de Italiaanse regering wil vermijden.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen