Abarth onthult een SUV-coupé en jij mag hem niet hebben (2023)

Abarth Fastback 2023

Abarth heeft het doek getrokken van een nieuw modelletje, en dat is eens géén opgepompte Fiat 500(e). Wel integendeel: met deze ‘Fastback’ waagt het merk zich voor het eerst aan een heuse SUV-coupé. Klinkt dat als spek naar je Europese bek? Dan moeten we je teleurstellen…

Abarth-nieuws is best zeldzaam, en dat hebben ze eigenlijk volledig aan zichzelf te danken. Zo beperkt het merk zich tot het aanbieden van opgeleukte Fiat-modellen en doen ze dat zelfs al jaren tot slechts één model: de 500. Toegegeven: die kreeg intussen een nieuwe, zuiver elektrische generatie maar dat neemt niet weg dat je voor bijvoorbeeld een SUV of — hou ‘m in je broek — een SUV-coupé niet bij Abarth terecht kan… Of tenminste niet in onze contreien.

Gemiste kans?

Aan de andere kant van de oceaan heeft Abarth namelijk net deze Fastback onthuld en het is je misschien ook opgevallen, maar dat is in principe geen fastback. Wat dit wel is, is de eerste SUV-coupé in de geschiedenis van het Italiaanse label. Ook in dit geval vertrekt die van de beginselen van een Fiat, want zij hadden in Zuid-Amerika al zo’n ‘Fastback’ te koop. Met wat sportieve opsmuk gaat de Abarth-versie er dan uitzien als een heuse BMW X2 M35i-rivaal — en beslis nu maar voor jezelf of je dat positief vindt of niet. Alleen de cijfers doen die gelijkenis niet echt eer aan: de Fastback krijgt een 1.3-liter benzinemotortje onder de kap die 185 pk naar de voorwielen stuurt, goed voor een 0-naar-100-tijd van 7,6 seconden.

Abarth Fastback 2023

Die aandrijflijn is geen complete verrassing, want deze Fastback deelt zijn technische basis — net als zijn hele front — met de Abarth Pulse. Daardoor doet de aanpak wat denken aan wat Volkswagen bijvoorbeeld de T-Cross aandeed om de Taigo te bekomen, of hoe Renault zich aan de Captur vergreep met de Arkana tot gevolg… Op één verschil na: deze Abarth Fastback hoeven we op Europese bodem niet te verwachten, en dat terwijl SUV-coupé’s hier best gewild zijn. Jammer of niet? Laat het ons weten in de comments!

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Edison 06:35
afbeelding van Edison

Goed dat ze dit onding niet naar hier halen.

Peter 13:49
afbeelding van Peter

Ik heb zo een onding. Woon in Brazilië. En ik ben er heel blij mee. Vlotte auto, heel compleet en comfortabel. De info over de 8,1 seconden klopt niet. Dat is de acceleratie van de limited edition, die overigens (ook) "powered by abarth" is. De Abarth versie zou het doen in 7,6 seconden. - EDIT REDACTIE: aangepast, bedankt!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws