Rijtest + video: Abarth 500e - EV testosteronbolletje... met uitlaatgeluid?!

Abarth 500e test rijtest review 2023

Abarth gaat de elektrische toer op met de 500e. Die verpakt een pittige elektrische aandrijflijn in een uitgesproken schulp en pakt uit met de Abarth Sound Generator, een uitlaatluidspreker. Jep, dat las je goed.

Wat is dit?

Fiat heeft de immer populaire 500 en Abarth heeft al een dik decennium een sportief afgeleide daarvan. Nu ook de elektrische 500e aan tractie wint, is het tijd voor de elektrische Abarth. Hoe vertaal je echter het Abarth-gevoel naar EV-land? Maak kennis met de Abarth 500e!


Bekijk de video


Opgefokte Italiaan

Het Italiaanse Abarth zit zonder twijfel met de handen in het haar. Want het bedrijf dat sinds de jaren 50 naam en faam verwierf door pikante uitlaatlijnen te ontwikkelen voor Fiat, Ferrari en co, moet van moederhuis Stellantis aan de EV. En we weten niet of je laatst nog onder een elektrische auto bent gekropen, maar die hebben veelal geen uitlaatlijn onder hun carrosserie hangen. Jep, wij waren ook verbaasd.

Abarth 500e test rijtest review 2023

Gelukkig is Abarth sinds de herintroductie van de Fiat 500 zo veel meer dan een uitlaatproducent. Want Abarth staat tegenwoordig synoniem met "dat opgefokt Italiaanse bolletje" - en in mindere mate met "die Italiaanse Mazda MX-5". Nu de verkoop van de Fiat 500e als een trein loopt in Europa, moest Abarth wel een elektrisch derivaat op de markt brengen. Eentje die zich wil onderscheiden van andere EV's dankzij de "Abarth Sound Generator". Of in mensentaal: een luidspreker onder de achterbumper. Juist ja...

Brulkikker

Abarth is namelijk fier op het geluid van haar modellen. Tegenspreken kunnen we niet, want het is inderdaad één van dé verkooppunten. Om de leegte (lees: stilte) die een EV achterlaat op te vullen, vond Abarth er niet beter op dan een waterdichte luidspreker onder de achterbumper te hangen. Die simuleert met een druk op de knop het geluid van een Abarth op benzine. En dan bedoelen we niet op een zachte vervormde toon. Nee, de Abarth Sound Generator produceert letterlijk uitlaatgebrul op de wettelijke decibellimiet voor auto's. De luidspreker beschikt zelfs over zo veel vermogen dat hij de auto laat trillen als je het stroompedaal indrukt. En ja, lokale Kenny, je kan stilstaand revven met deze Abarth 500e. Maar nee Kenny, je hoeft dat echt niet bij elk stoplicht te doen.

Abarth 500e test rijtest review 2023

De 500e van Abarth schreeuw namelijk al genoeg om aandacht zonder die luidspreker. Met dank aan uitermate felle kleurtjes, een uitgesproken sportieve styling en opvallende 17- of 18-duims velgen. We zijn er dan ook van overtuigd dat de ingenieurs in de clinch lagen met de marketingafdeling, want het aanzetten van de Abarth Sound Generator zit ver verstopt in de instelling van de instrumentencluster (Voor Kenny: Onder Display -> Elektrische hulpmiddelen). Alsof ze zich schaamden voor het kinderachtig folietje. En eerlijk, ze hebben geen ongelijk.

Eerste EV hothatch?

Nee, de ingenieurs focusten zich liever op het rijgedrag van deze Abarth 500e. Want ze stelden zichzelf voorop om de "eerste elektrische hothatch ter wereld" te produceren. Daarvoor namen ze - chauvinistisch zoals Italianen zijn - de Abarth 500 op benzine als maatstaf. Het resultaat is een EV die op papier ook zeer gelijkend overkomt. Een elektromotor van 154 pk en 235 Nm koppel op de vooras, een sprinttijd naar de honderd van 7 seconden en compacte dimensies. Waar Abarth echte liever over zwijgt, is het leeggewicht van 1.410 kg en de topsnelheid van 155 km/u. Daar blaast een Abarth met benzinemotor toch vlot voorbij met zijn top van +225 km/u.

Abarth 500e test rijtest review 2023

Desalniettemin zegt Abarth dat deze Abarth 500e sneller is door de bocht én sneller uit de bocht dan zijn benzinebroeder. Eerlijk? Ze hebben geen ongelijk. Alleen doet deze 500e dat met zo'n gebrek aan emotie dat je het niet eens door hebt. Ja, het stuurgevoel is aardig, de dimensies zijn heerlijk compact en de acceleratie is kwiek... maar het voelt allemaal nogal kil aan - zelfs met dat fake uitlaatgeluid. Een hothatch moet een glimlach op je gezicht toveren, deze Abarth 500e haalt hooguit een lichte stijging van de mondhoeken uit je tronie.

Streepje voor

Rijdt deze Abarth 500e sportiever dan een Renault Zoe, Dacia Spring of Peugeot e-208? Godgloeiende ja! Maar deze 500e legt ook een pijnlijke kwaal van de elektrische hothatch bloot. Met vergelijkbare prestaties tegenover de benzineversie kom je er niet. Een lollige EV moet het, wegens een gebrek aan uitlaatgebrul, van andere zaken hebben. Zoals een absurd acceleratievermogen of... achterwielaandrijving. Want alles wordt nu eenmaal beter met achterwielaandrijving.

Abarth 500e test rijtest review 2023

Laat dat net twee zaken zijn die deze 500e mankeert. Want enerzijds is hij - naar EV-normen - niet jolig snel, anderzijds zorgt de voorwielaandrijving voor een pk-limiet. De betere gewichtsverdeling en het hogere gewicht zorgen er ook voor dat hij meer grip heeft in de bochten. Goed op papier, minder plezant in de bochten. Tenslotte is er nog de combinatie van dat "hoge" gewicht met de relatief korte wielbasis. Bij sportief rijden over slechte wegen (geen uitzondering in België) zorgt dat voor een nogal "springerige" ervaring. Alsof je aan het fietsen bent met een zwaarbeladen winkeltas aan één kant van je stuur.

Eindelijk deftig zitten

Heeft deze Abarth 500e dan geen goeie punten? Uiteraard wel! Zo is hij dus plezanter dan het gros van de voorwielaangedreven elektrische hatchbacks en is hij met een verbruik van om en bij de 15 kWh/100 km ook zuiniger dan zijn benzinebroeder. Daarnaast is het interieur ook een stuk ruimer tegenover een Abarth op benzine. En tenslotte - misschien wel hét verkooppunt - kan je eindelijk deftig zitten in een Abarth 500. Met dank aan het elektrisch chassis dat wat meer modulatie voor de stoel toelaat.

Abarth 500e test rijtest review 2023

Daar tegenover staat wel dat je best diep in je buidel moet tasten voor dit Italiaanse EV-kikkertje. Minimaal 36.700 euro kost de Abarth 500e. De beter uitgeruste 500e Turismo ziet zijn prijs zelfs stijgen naar 40.790 euro. Dat is hallucinant veel geld voor een auto met de voetafdruk van een schoendoos natuurlijk. Al kan je stellen dat deze Abarth 500e geen concurrentie kent. Al nemen de Italianen daarbij een loopje met de waarheid. Want hoewel hij niet zo geafficheerd wordt, is de MG4 stiekem een échte elektrische hothatch met zijn 204 pk, achterwielaandrijving en op overstuur ingesteld onderstel. En o ja, die Chinees heeft stukken meer binnenruimte, is efficiënter én kost in de basis amper 32.285 euro. Tja.

Conclusie

De Abarth 500e is niet ‘s werelds eerste elektrische hothatch. Dit is ‘s werelds meest ideale stadswagen met wat extra testosteron. Al voelen we aan elke millimeter dat Abarth hier op termijn meer uit wil halen. Dit is dus een eerste stap, maar niet het eindspel. Laat voor de volgende versies wel gewoon die Sound Generator op het schap liggen, Abarth.

Abarth 500e test rijtest review 2023

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws