Nieuwe Volkswagen Transporter beter in beeld, krijgt vier elektrische versies

Volkswagen Transporter teaser 2023

De nieuwe Volkswagen Transporter wordt een andere Transporter dan we gewend zijn. Volkswagen gaat voor zijn ontwikkeling namelijk te rade bij Ford, zodat de bestelbus verwant wordt aan hun Transit Custom. Dat betekent echter meteen ook een elektrische versie… Of in het geval van de Transporter: vier elektrische versies.

Een paar dagen geleden bevestigde Volkswagen bij het teasen van de nieuwe Transporter wat we eigenlijk al vermoedden. Zo werken de Duitsers tegenwoordig samen met Ford voor hun bedrijfsvoertuigen, kijk maar naar tweelingbroers Caddy en Transit/Tourneo Connect en de nieuwe Volkswagen Amarok en Ford Ranger. Dat geldt dus ook voor de nieuwe Transporter, die straks gewoon de techniek en de carrosserie van de Ford Transit Custom gaat overnemen… Al probeert die dat wel vakkundig weg te steken.

Tussen T7 en Transit

Volkswagen heeft namelijk een paar nieuwe beelden gedeeld van een gecamoufleerd preproductiemodel van de Transporter, bovenop de video die ze eerder al lieten zien. Ook van dichterbij doen de flanken nog steeds sterk denken aan die van zijn Ford-broertje, maar de neus is wel grondig anders. Zo herkennen we vooral kenmerken van de T7 Multivan in de verlichting, terwijl de afgeronde grille wat doet denken aan het eigenzinnige neusje van de ID. Buzz. Verder verklapt Volkswagen dat de nieuwe Transporter minstens 5,05 meter en maximaal 5,45 meter lang wordt. Dat maakt de kortste versie een kleine 15 centimeter langer dan die van de uitgaande T6.1, maar vooral heel gelijkaardig aan die van de nieuwe Ford Transit.

Volkswagen Transporter teaser 2023

Vanbinnen krijgt de bestelbus dan weer een typisch VW-stuurwiel, al zien we dat de Duitsers geluisterd hebben en de aanraakgevoelige knoppen daarop vervangen hebben door traditionele druktoetsen. Is het echter toch aanraakgevoeligheid dat je zoekt, dan kan je terecht in het 13 inch grote infotainmentscherm. Daarnaast krijg je standaard een digitaal bestuurdersdisplay van 12 inch in diameter mee, net als een regensensor, smartphoneconnectiviteit en een noodremsysteem. Lang hoef je echter niet naar een Ford Transit of Tourneo Custom gekeken te hebben om de gelijkenissen in het dashboard te herkennen.

Meer EV’s dan diesels

Wat nog opvalt aan dat dashboard, is dat de Transporter in kwestie een handgeschakelde versnellingsbak heeft. Dat betekent dat we hier naar een TDI-model kijken, dat Volkswagen zal aanbieden in drie vermogens. Zo kan je straks dieselen met 110 pk, 150 pk en 170 pk op de vooras en die laatste twee kan je ook krijgen met vierwielaandrijving. Alledrie moeten ze een laadgewicht van 1,3 ton bieden. Daarnaast komt er voor het eerst een plug-inhybride Transporter onder de noemer ‘e-Hybrid’, die 233 pk uit de combinatie van een verbrandingsmotor en een elektromotor moet halen. Hoever die elektrisch zal kunnen rijden, verklapt Volkswagen nog niet… Maar als elektrisch rijden is wat je zoekt, dan komen er nog alternatieven.

Volkswagen Transporter teaser 2023

Zo belooft Volkswagen dat er maar liefst vier zuiver elektrische versies van de nieuwe Transporter zullen komen. De goedkoopste e-Transporter krijgt een elektromotor met 116 pk en een accu van amper 54 kWh, maar de overige versies kan je ook krijgen met 85 kWh aan batterijen onder de bodem. Die beschikken dan over een elektromotor van 136 pk, 218 pk of 286 pk. Die motoren zitten telkens op de achteras gemonteerd, al zou er op een latere datum ook een vierwielaangedreven e-Transporter op de markt komen.

Over een rijbereik rept Volkswagen nog met geen woord. Daarop is het dus wachten tot het doek van de nieuwe Volkswagen Transporter gaat in de lente van 2024. Popel je al van het ongeduld, dan kan je nu al je exemplaar pre-orderen bij de betere VW-boer.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Maurice 20:16
afbeelding van Maurice

Pre-order kan vooralsnog alleen in Duitsland

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws