Renault bouwde in de periode van 1992 tot 2000 310.000 Safranes. Het model was het vlaggenschip van Renault en werd dan ook in een bad van luxe gedompeld. Het motorengamma liep van de 2.0 met 107 pk tot de 3.0 V6 met 170 pk. In 1994 werden twee extra topversies gelanceerd, de Safrane RXE BiTurbo en Safrane Baccara BiTurbo. RXE was het op één na hoogste uitrustingsniveau, 'Baccara' stond voor de meest luxueuze versie van het model, beide benamingen werden nadien uit de modelnaam verwijderd. Onder de kap vond je een 3.0 V6 benzinemotor met maar liefst 262 pk.
Die was goed voor een topsnelheid van 250 km/u en reed van 0 naar 100 km/u in 7,2 seconden (het geheel woog 1.800 kg).Hij verbruikte erg veel, cijfers rond 17 l/100 km zijn courant.
De Safrane BiTurbo kreeg in 1995 dan wel een nieuwe motorisatie met een iets grotere cilinderinhoud en meer vermogen (268 pk), toch bleven de prestaties nagenoeg gelijk. Het doel was dan ook niet min, Renault wilde immers de dikkere Duitsers najagen, waaronder de Audi 100 S4 en de BMW 540i.
Het was het Duitse Hartge dat voor de nodige aanpassingen uitvoerde. Renault liet een reeks 3.0 V6 motoren naar Hartge brengen, waar de motor volledig gedemonteerd werd. 2 KKK-turbo's werden geïnstalleerd, waarbij het vermogen dus steeg van 170 naar 268 pk.De montage gebeurde dan weer bij Irmscher, een andere Duitse tuner. Vreemd eigenlijk dat voor een Duits tuner werd gekozen en dat Renault hun licht niet bij de eigen motorsportafdeling ging opsteken. De wagen werd ook voorzien van de Quadra-vierwielaandrijving die zorgde voor een goede overbrenging op de weg. Tesamen met de elektronische schokdemping zorgde de vierwielaandrijving ervoor dat de wagen comfortabel op de weg bleef.
Renault gaf de Baccara BiTurbo ook een extra luxueuze uitrusting mee. Zo werd het interieur met leder bekleed, waarbij de inlegstukken in echt hout waren uitgevoerd. Renault zorgde ook voor een sprekende boordcomputer en een volledig elektronische airco. Ook aan het uiterlijk kon je de Safrane Baccara BiTurbo herkennen. De wagen kreeg wat subtiele aanpassingen zoals een verchroomde uitlaat, dikkere bumper en een extra spoiler.
De wagen bleef tot halfweg 1996 in productie, de verkoopscijfers vielen namelijk danig tegen. In totaal werden 806 exemplaren van de BiTurbo geproduceerd. Vandaag de dag blijven er dus erg weinig van over, toch liggen de prijzen niet erg hoog. Een aantal exemplaren zijn her en der op verkoopssites terug te vinden, met prijzen tussen 5.000 de 17.000 euro. Nieuw kostte de Safrane Biturbo begin jaren '90 zowat 2,5 miljoen Belgische frank of 65.000 euro. Het grote nadeel aan een Safrane Biturbo was de onderhoudskost, die erg hoog lag voor een Renault. Zo waren de schokdempers en de versnellingsbak erg fragiel en waren de remmen en koppeling ook onderhevig aan slijtage.
Na de Safrane BiTurbo experimenteerde Hartge ook met een Laguna BiTurbo. Die kreeg de 18 inch velgen van de Bugatti EB110 en kortere veren. Men trachtte de wagen boven de 270 pk te brengen. De Laguna BiTurbo deed daarmee de 0-100 in net geen 7 seconden. De hernemingen van 80 naar 120 km/u in respectievelijk 4e en 5e versnelling gebeurde in 5 en 8,5 seconden. Dat waren tijden die die van de BMW E36 M3 evenaarden (6,4 en 8 seconden op dezelfde nummers).
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen