Autonieuws: Officieel

Nichols Cars N1A: 650 pk, lichter dan Mazda MX-5 (2023)

Op 76-jarige leeftijd een nieuwe sportwagen op de markt brengen? Je moet het maar doen. Steve Nichols doet het met deze Nichols Cars N1A, een pure retroracer met 7-liter V8, 650 pk en een lager gewicht dan een Mazda MX-5. Vroeger was alles beter...

Voor je Nichols beticht van ouderdomswaanzin, de man is een instituut in ingenieursland. Zo was hij in 1988 verantwoordelijk voor de McLaren MP4/4, de meest dominante F1-auto die ooit een kampioenschap reed (met Ayrton Senna en Alain Prost achter het stuur). Daarnaast was het Steve Nichols die koolstofvezel op grote schaal introduceerde in de Formule 1. Dat je tegenwoordig een koolstofvezel spoilertje voor je BMW 218i kan kopen, dat heb je aan deze man te danken! Het was echter tijd voor een nieuwe auto, de Nichols Cars N1A.

60's styling, modern vermogen

Die N1A brengt ode aan een andere race-McLaren, namelijk de M1A van de jaren 60. Zeggen dat deze moderne creatie een retrostyling heeft is dan ook een understatement. Deze N1A lijkt dan ook zo uit een tijdscapsule te komen! Een absurd laag koetswerk, open cockpit en een spitse neus die Euro NCAP nachtmerries geeft. Enkel de grotere velgen (19 voor, 20 achter) verraden de moderne mechaniek onder deze lekkerbek.

Image
Nichols Cars N1A

Die mechaniek verpakt zich in een uit aluminium en koolstofvezel opgetrokken chassis. Hoewel een laag gewicht één van de hoge prioriteiten was, is er toch nog plaats voor een joekel van een 7-liter V8 achterin. Het gaat over een aluminium LS3-motor van GM die na wat gekietel goed is voor 650 pk. Die kracht stuur je naar de achterwielen via een manuele zesbak met een pookhendel die geïnspireerd is op het exemplaar dat Ayrton Senna bediende in zijn MP4/4 F1-wagen. Totaalgewicht van deze racer? Amper 900 kilogram. Puur en onversneden dus, deze Nichols Cars N1A.

Van 15 tot 100 stuks

Initieel wil Nichols 15 exemplaren bouwen van deze N1A, een eerbetoon aan de 15 overwinningen die de MP4/4 wist te behalen in 1988. Moest de vraag evenwel groter zijn dan het aanbod, dan voorziet hij nog wat extra bouwslots. Al zouden er in totaal nooit meer dan 100 exemplaren het levenslicht mogen zien. Prijzen? Ach, als je het moet vragen...

Image
Nichols Cars N1A

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen