Autonieuws: Varia

d'Ieteren wil 144 dealers minder

d'Ieteren, invoerder van onder meer Audi, Seat, Skoda en Volkswagen voor België heeft aangekondigd dat het aantal dealers drastisch wordt teruggeschroefd tegen 2020. De invoerder wil tegen dan nog 27 grote dealers overhouden.

Op dit moment zijn er 144 dealers die de merken van de groep aan de man mogen brengen, maar d'Ieteren heeft tijdens een bedrijfscruise aangekondigd dat ze af willen van het grootste deel. Dat wil niet zeggen dat elke dealer wordt afgestoten, ook door overnames zou er een selectie gemaakt worden.

afgebakend

De selectie van de dealers gebeurt d'Ieteren-gewijs. De invoerder heeft zelf 27 dealers aangeduid in evenveel zones die later overgehouden worden. En goeie verkoopscijfers zijn niet het enige criterium. 'We zoeken mensen die van de automobielsector houden, die benzine door hun aderen hebben stromen, die met beide voeten in de streek staan, de burgemeester kennen, managementcapaciteiten hebben,' klinkt het bij Denis Gorteman, de CEO van D'Ieteren Auto.

Image

rendabiliteit

Volgens d'Ieteren zijn de marges op de verkoop bij de dealers tegenwoordig te klein. Zo ligt de gemiddelde marge tegenwoordig op 0,5 procent, terwijl uitschieters nog altijd 3 procent halen. De oorzaak van die moelijkheden ligt bij de auto's zelf. Vaak worden kleine auto's verkocht, waarop de marge sowieso kleiner is. De auto's moeten minder vaak op onderhoud en dankzij de technische vooruitgang gebeuren er minder ongevallen waardoor herstellingen bij de garage ook veel terugliepen.

not amused

Dat de dealers niet blij zijn, kan je je wel voorstellen. Vooral ook de manier waarop het nieuws aangekondigd werd - op een cruise, zodat niemand de ruimte kon verlaten - schiet in het verkeerde keelgat. 'Ik begrijp het niet', zegt een radeloze dealer. 'Ik zie het echt niet zitten om mijn zaak, waar ik al mijn hele leven mee bezig ben, te zien kapotgaan in de handen van die sukkel'.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen