Autonieuws: Varia

Volkswagen sjoemelt ook met automaat: Hoe zit dat nou?

Tot op de laatste vijs zullen ze bij de Volkswagen groep gaan in het onderzoek naar sjoemelsoftware. Waardoor de Californian Air Resources Board (CARB) laatst aan het licht bracht dat er ook malafide software zit verborgen in de Tiptronic-automaat van het concern. Een automaat die gebruikt wordt door VW, Audi en Porsche. Reden tot paniek?

Een nieuwe maand een nieuw schandaal bij de Volkswagen groep. Want instanties sleuren er de lijken met een bulldozer uit de kast. De laatste kast die tot de laatste korrel werd gekuist is die van de AL 551, beter gekend als de Tiptronic 8. Wat blijkt? Er zit wenkbrauwfronsende software achter de aandrijving.

Zo is er een passage in de software dat registreert hoe ver er met het stuur wordt gedraaid. Blijft dat onder de 15 procent na het opstarten, dan gaat het systeem in een soort van über-eco-modus waarbij er aan extreem lage toeren wordt opgeschakeld. Het resultaat is een scenario waarbij er minder CO2 de lucht in wordt geblazen. Voel je hem al komen?

Volgens de Californian Air Resources Board (CARB) is dit reinste bedriegerij, want door de stuurslag als parameter te gebruiken kan het systeem perfect weten wanneer het een testcyclus ondergaat.

Volkswagen, die was verplicht om te reageren natuurlijk - want zwijgen is toegeven. Dat deden ze ook tegenover Reuters, waar ze inderdaad toegeven dat de software voor verandering in gedrag kan zorgen bij een test. Alleen voegt het concern daar meteen aan toe dat de adaptieve software van de automaat gemaakt is om het rijgedrag van een chauffeur te volgen om zo de ideale schakelmomenten te vinden.

Je zou dus kunnen zeggen dat de 'minder dan 15 graden draaien' een soort van reset-optie is voor het systeem. Om er voor te zorgen dat een andere chauffeur zijn eigen profiel kan opbouwen met de automaat. Dat, of Volkswagen is slimmer dan we allemaal dachten.

De Tiptronic kan je trouwens in alles vinden van de Audi A4 tot de Porsche Cayenne.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen