Voor de meeste automerken start het avontuur van de compacte elektrische stadsauto pas volgend jaar. Het Franse Renault heeft echter al bijna een decennium de elektrische ZOE in haar gamma. De nieuwe generatie daarvan wil zijn kersverse klasgenootjes eens goed de les lezen.
Met de komst van een compleet elektrische Peugeot 208 en Opel Corsa lijkt de elektrische auto eindelijk binnen het budget van modale gezinnen te vallen. Al vergeten die gezinnen vaak dat Renault al langer een geslaagde compacte elektrische hatchback in haar gamma heeft staan. Nee, niet sinds vorig jaar of het jaar daarvoor... wel al sinds 2012!
Clio EV
Want in 2012 kwam Renault op de proppen met de ZOE, een auto met de dimensies van een Clio maar met een compleet elektrische aandrijving. Het concept was 7 jaar geleden zo vooruitstrevend dat het jarenlang het koninkrijk voor zichzelf had. Initieel met een petieterige 22 kWh-batterij, goed voor een range van zo'n 120 km, in 2016 was het tijd voor een versie met 40 kWh aan accu. Een subtiele facelift - Renault spreekt van een nieuwe generatie - die het kleintje richting de 276 kilometer range bracht. Omdat de concurrentie (eindelijk) ook op de kar van de compacte EV springt besluit Renault niet bij de pakken te blijven zitten, de ZOE met straffer dan ooit voor de dag komen!
CHECK HIER ONZE VIDEO
_________Het merk ging daarbij uitermate slim om met de budgetten. Want een compleet nieuwe koets zou de prijs fors de hoogte in sturen natuurlijk. En de ZOE, die moet in eerste instantie betaalbaar blijven. Het maakt ook dat de nieuwe ZOE meteen herkenbaar door het landschap zoemt. Het smoelwerk vooraan werd opgefrist, de achterlichten kregen een nieuw signatuur en er is sprake van nieuwe velgen en lakkleurtjes.
Facelift 2 of generatie 2?
"Dat ruikt hier verdacht naar een facelift", zou je kunnen zeggen. Correct. Al wil het interieur het tegendeel bewijzen. De achilleshiel van de eerste generatie was namelijk de werkplaats. Een klomp grijze, witte of bruine drab van halfbakken materialen met een twijfelachtige styling en kwaliteit. Het binnenste van een dwangbuis, zo voelde de eerste ZOE aan. Al gaven we de rakker destijds verschoning. Want door het interieur simpel (lees: doodsaai) te houden kon de prijs laag blijven. Het is echter 2019 en interieurs van compacte stadswagentjes zien er tegenwoordig fraaier uit dan die van zakenberlines van een decennium terug. Kortom; Renault kon niet achterblijven.
Dat werd eerder al duidelijk met de nieuw generatie Clio die kan schermen met één van de mooiste cockpits in het segment. Handig natuurlijk, dat die nieuwe Clio in het segment valt van de ZOE. Waardoor Renault dus alle sterke componenten (digitaal dashboard, infotainmentscherm en aircocluster) zo over kan nemen en kan draperen in een eigen fris interieur voor de ZOE. Een interieur dat gebruik maakt van gerecycleerde materialen trouwens. Een keuze die er voor zorgt dat er fors kan bespaard worden op het CO2-intensief proces van de productie.
Meer range, meer power, meer snelladen
Onderhuids bouwt deze tweede generatie verder op het chassis van zijn voorganger. Met een elektromotor (en omvormer) die vooraan zit zoals bij een klassieke auto met verbrandingsmotor en een accu die onder de passagiers door loopt. Die accu meet tegenwoordig 52 kWh en vervangt de accu van 22 kWh en 40 kWh. De vrij forse batterij is goed voor een WLTP-range van 395 kilometer in de ZOE. Met een door ons gereden verbruik van 13 kWh/100 km komen we zelfs op 400 kilometer. Niet slecht voor een kleine elektrorakker.
Over de inhoud van de accu heb je geen keuze meer, wel hoe straf de elektromotor moet zijn. Renault hevelt namelijk de 110 pk en 225 Nm sterke elektromotor over van de vorige generatie... maar biedt nu ook een 135 pk sterk exemplaar aan. Die laatste schermt met 245 Nm koppel en heeft amper een negatieve impact op de range. Geven we ook nog even mee: de nieuwe ZOE gebruikt voortaan schijfremmen rondom en krijgt een CCS-snellaadpoort mee. Die remmen zorgen voor een flukser rijgedrag, de oplaadpoort voor een oplaadsnelheid van maximaal 50 kW via gelijkstroom.
Als vanouds
Tot zover de theorie, hoe pakken alle componenten in de realiteit? Herkenbaar ZOE. Want fundamenteel verandert er nu ook weer niet zo veel aan de zaken die een impact hebben op het rijgedrag. De ZOE is relatief stug, mede dankzij de 1.5 ton die hij op de weegschaal weet te zetten. 326 stuks daarvan gaan zelfs naar de batterij onder je bips. Toch valt op dat Renault een laagje comfort over het strakke chassis wist te gieten. Deels door de stoelen die 'tig malen comfortabeler zitten (al blijf je relatief hoog zitten), anderzijds door de herwerkte stuurinrichting en de akoestiek die een streep beter is.
De 135 pk sterke elektromotor zorgt voor acceleraties die niets te wensen over laten en zelfs met vier personen in de ZOE heb je niet het gevoel dat het kleintje energie te kort komt. Daarenboven introduceert Renault een rits veiligheidsnufjes die dagelijkse verplaatsingen aangenamer maken. Van verkeersbordherkenning over dodehoekwaarschuwing tot een actieve rijstrookassistent. En ja, hippe stadsvogel, ook Apple Carplay tekent present.
Rekenmachinekoopje
De nieuwe ZOE is een pakket dat ervaring uitstraalt, dat merk je. Weet Renault met bijna 10 jaar voorsprong eveneens de prijs te drukken tegenover de nieuwe uitdagers? Ja, mits gebruik van de rekenmachine. Want de bodemprijs van de ZOE staat dan wel op 24.400 euro, vanaf daar moet je ook nog de huur van de batterij beginnen inrekenen. Rij je minder dan 7.500 km per jaar, dan biedt Renault je een formule die 888 euro per jaar kost. Rij je meer, dan leg je jaarlijks 1.188 euro neer voor de huur. Liever de accu kopen? Dan stijgt de prijs van de ZOE naar 32.600 euro.
Daarmee kost 'ie mét batterij meer dan de 30.495 euro die je moet neerleggen voor een Opel Corsa-e en de 29.991 euro die je moet betalen voor de Peugeot e-208. Huur je de batterij en maal je amper kilometers, dan is de ZOE de eerste 8 jaar goedkoper dan een Peugeot e-208! Rij je meer dan 7.500 km, dan spreken we over 4 jaar. De ingewikkelde huur-keuze van Renault geeft de ZOE dus daadwerkelijk een groot voordeel op zijn concurrenten. Blijf je trouwens onder de aankoopprijs van 31.000 euro, dan krijg je van de Vlaamse overheid nog eens 4.000 euro korting!
Conclusie
We spreken wel eens van een maatstaf in het segment. Denk maar aan de Volkswagen Golf of de Mercedes S-Klasse waar respectievelijk iedere hatchback en zakensedan zich aan wil spiegelen. De ZOE mag zich met trots in dat rijtje parkeren. Dit is een voorbeeld van een geslaagde elektrische auto voor het volk. Betaalbaar, of toch niet exuberant duur, kwalitatief afgewerkt en een pakket dat in essentie een klassieke stadswagen met verbrandingsmotor obsoleet maakt. Vergeet die prestigeknallers zoals de Porsche Taycan... dit is de EV die er echt toe doet.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen