Gelukkige 35e verjaardag, Renault Espace!

Het Franse ruimtewonder viert in de komende maand haar 35e verjaardag. In die tijd heeft het model een heel parcours afgelegd.

De Espace zoals we hem vandaag kennen is een hele omslag ten opzichte van zijn voorgangers. Dezer dagen zijn MPV's wat uit de gratie gevallen, maar dat was ooit anders. Maar ook bij de ontwikkeling heeft de Espace een heel parcours afgelegd.

De Renault Espace werd in die gedaante gelanceerd in de zomer van 1984. Daarmee betekende hij een revolutie op de Europese automarkt, want zo'n monovolume kenden ze hier nog niet, tenzij misschien de Fiat Multpla uit de jaren 60. Wereldwijd werd Renault nipt voorafgegaan door de Dodge Caravan, bij ons nadien beter bekend als Chrysler Voyager. Bekijk je het wat ruimer, dan kan je ook de Nissan Prairie uit 1982 tot de pioniers rekenen.

renault-espace-1984-2019-35years

Het verhaal van de Renault Espace begint al in 1974, wanneer designer Fergus Pollock samen met Antonis Volanis een ontwerp voor een ruimtewagen op papier zetten. Dat design kreeg de bijnaam "le dessin orange". Volgaris zou later ook het voorontwerp voor de eerste Citroën Picasso maken. Beide heren waren toen nog werkzaam bij Simca, toendertijd onder de hoede van ... Chrysler. Later kwam ook Matra erbij kijken, toen onder Franse Chrysler-vleugels. In 1978 werden Simca/Talbot en Chrysler UK echter doorverkocht aan PSA, waaronder Peugeot en Citroën huisden. Daar vonden ze het Espace-traject echter te duur, en vanwege die financiële problemen werd ook Simca richting vergeetput geduwd.

renault-espace-1984-2019-35years-matra-projet-p18

Matra was echter nog steeds betrokken partij en zij zagen brood in het ontwerp van een monovolume. Omdat ze er geen Peugeot-logo op kregen, stapten ze naar Renault en daar hadden ze wél oren naar het MPV-project. Matra voorzag de productie in haar kleine Franse fabriek.

Vanwege de roestproblemen bij zowat alle auto's in de jaren 70 ging ook Renault op zoek naar andere oplossingen. Daardoor komt het dat grote delen van de carrosserie uit polyester vervaardigd zijn. Het materiaal was lichter en roestte niet. Het ontwerp was nog op andere manieren revolutionair. Zo bood de Espace al van bij de eerste generatie plaats aan 7 inzittenden, en konden de vijf achterste zetels gewoon verwijderd worden. Ook konden de voorste twee stoelen captain chair-gewijs om hun as draaien, zodat een gezellige zitruimte werd gecreëerd.

renault-espace-1984-2019-35years

Onder de kap van de Espace kwam een tweeliter benzinemotor, later aangevuld door een reeks diesels. Die laatste kregen een afwijkende neus, zodat de intercooler voldoende ruimte en lucht kreeg onder de motorkap. Voor de liefhebbers kwam er ook een Quadra, een vierwielaangedreven Espace.

renault-espace-1984-2019-35years

In 1988 kreeg de Espace een facelift - phase II - en verdwenen de scherpe lijnen en hoeken onder een meer afgerond profiel. Bij de tweede generatie Espace uit 1991 werd dat nummer gewoon nog eens over gedaan, zodat de wagen een rond aanzicht kreeg.

renault-espace-1984-2019-35years

formule 1

Renault wilde zich profileren als sportief merk, waardoor de Espace II in conceptvorm de Biturbo benzinemotor met 270 pk uit de Safrane Baccara BiTurbo onder de kap kreeg. Die versie haalde echter nooit het productiestadium. Ook geen productieversie was er voor de Espace F1, die wel de Espace is die het meest bij blijft en vandaag een conceptuele opvolger kreeg. Hij kreeg 800 pk uit een 3.5 V10 onder de kap. Hoewel, de motor was zo groot dat ze hem middenin de auto inbouwden.

renault-espace-1984-2019-35years-espace-f1

Tegen de derde generatie Espace stond de grote Renault niet meer alleen in het monovolume-gamma. Intussen was er al een Mégane Scénic toegevoegd aan het aanbod, net als de kleine Twingo stadsauto.

renault-espace-1984-2019-35years

grand frère

De Espace bleef uiterlijk futuristisch ogen, ook al vertoonde hij gelijkenissen met de Laguna in de neus. Het aanbod aan Espace werd uitgebreid met een Grand Espace, een versie met zeven zitplaatsen en 27 centimeter extra lengte. De derde generatie Espace was ook de laatste die door Matra gebouwd werd.

renault-espace-1984-2019-35years

Generatie vier verwierf ook bekendheid, al was dat eerder vanwege de elektronische problemen die de modellen in die jaren teisterden. Ook deze versie kreeg een langere variant. De vierde generatie Espace kreeg alweer twee facelifts en bleef van alle Espaces het langst in productie.

renault-espace-1984-2019-35years

crossover

Bij generatie vijf gooide Renault het roer om. In 2015 was dat. De reden daarvoor was de tanende verkoop in het MPV-segment. Meteen ook de reden waarom bovenstaande vierde generatie zo lang in productie bleef. Klanten kiezen steeds vaker voor een crossover, en daarom evolueerde de Espace naar zulk een type auto. Oorspronkelijk gelanceerd met enkel 1.6 motoren, heeft hij tegenwoordig de motoren die ook de Talisman krijgt.

renault-espace-1984-2019-35years

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
andre123 13:53
afbeelding van andre123

terwijl niemand destijds in het concept geloofde,de eerste espace kwam maar zeer moeilijk van de grond,hield renault destijds vol .spijtig van de wisselende kwaliteit op de espace's.of je had een goeie ,zonder problemen,of je had een maandagauto,een tussenweg was er niet.
de mooiste vind ik nog altijd de espace 3,hoewel de nieuwe me ook wel kan bekoren,helaas zijn de prijzen niet voor ieders beurs,en tweedehands altijd een tegroot risico geweest door de kwaliteitsproblemen.velen haakten af door problemen en probeerden hem dan maar te verpatsen als tweedehands.

Philippe Vergauwen 16:33
afbeelding van Philippe Vergauwen

mijn vader had in '84 een Espace gekocht (voor 580.000 bff toen) en had toen ongelooflijk veel beziens ermee. ook was die toen redelijk vlot met zijn 110 pk benzine motor. de praktische kant ervan was ook ongelooflijk. alle zetels konden eruit en anders geplaatst worden. dat waren allemaal nieuwe dingen voor die tijd.

Jo Suijs 17:46
afbeelding van Jo Suijs

Ik rij sedert 1987 met Espace ( Espace I, III en heden Espace IV).
Het type III is nog steeds de meest harmonische wagen die ooit gebouwd is. Ik heb er dan ook 2 gehad en hoopte dat de Espace V terug de vorm van de III zou krijgen.
Bij het verschijnen van de V heb ik onmiddellijk beslist dat deze niet de mijne zou worden, het unieke concept was volledig verloren gegaan. Voor de vervanging van mijn 2de Espace III heb ik mij moeten haasten om nog een jong type IV te vinden omdat er geen nieuwe meer te koop waren...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws