Stop de persen! Subaru heeft een nieuwe auto. Een elektrische nota bene. Weet de Subaru Solterra te overtuigen? Autofans deed de test in Duitsland!
First things first, Subaru gaf Autofans de kans om prototypes van haar nieuwe elektrische Solterra te testen op het Aldenhoven testcenter in Duitsland. Waardoor je onderstaande test gerust mag zien als een soort van laatste validatietest voor het Japanse merk. Verwacht evenwel geen grote veranderingen bij de productiemodellen, wel houdt Subaru nog enkele cijfers onder de hoed. Nu goed, op naar Aldenhoven! _____ Bekijk hier onze videoreview:
“Geen EV”
Eens elke volledige zonsverduistering lanceert Subaru een nieuw model. Omdat het echter nog even wachten is tot 2026, besloot het Japanse merk nu al haar line-up te vergroten. Met een elektrische SUV nota bene. Al heeft Subaru graag dat je die term “elektrisch” achterwege laat. Wacht wat? Jawel! Subaru wil eigenlijk niet dat je zegt dat deze Solterra een EV is. Nee, het is in de eerste plaats een Subaru, met alle kwaliteiten die je daarbij kan bedenken. Het toeval wil gewoon dat hij ook volledig elektrisch is. Net zoals het evengoed een auto op diesel, sterrenstof of drakensap kon zijn. Juist ja…
Kijk, we zullen even door de vingers zien dat de werknemers bij Subaru soms eerder een sekte dan bedrijf vormen. Waarom ook niet, want Subaru’s hebben zichzelf de reputatie aan weten te meten van ijzersterk en betrouwbaar te zijn. Da’s geen slechte basis natuurlijk. Dat het Japanse merk daarmee een nichepubliek aanspreekt nemen ze er met plezier bij. Subaru wil geen auto's maken voor de massa, Subaru wil auto's maken voor de juiste mensen. Kijk, hoe mooi.
Op twee vingers
Insert de Solterra, een SUV die zowel dat nichepubliek als de zakelijke rijder moet gaan verleiden. Die eerste door vast te houden aan de Subaru-kwaliteiten, die laatste door zijn - laten we eerlijk zijn - interessant fiscaal plaatje. Al helpt het natuurlijk dat de Solterra niet verkeerd op het netvlies valt. Met dank aan zijn ranke lijnen en sportief aflopende daklijn. Omdat hij daarenboven "toevallig" een EV is, konden de designers ook de wielen ver naar de buitenste hoeken parkeren. Dat komt niet enkel de ruimte binnenin ten goede, ook het design. En fraai gestileerde Subaru’s, die kan je op één hand tellen. Oké, twee vingers.
Eén van de redenen dat deze Subaru zo lekker op het netvlies valt is omdat dit eigenlijk geen Subaru is. Jawel. Net zoals sportief broertje BRZ is dit eerder een Toyobaru, een geesteskind van de versmolten hersenhelften van Toyota en Subaru. Beide merken konden daardoor niet teruggrijpen naar familielijnen, waardoor deze Solterra zo uniek oogt. Nu ja, als je de tweelingbroer van Toyota even vergeet. Die heet trouwens bZ4X. En nee, ons toetsenbord bleef zojuist niet haperen.
Voet neer
Subaru is echter snel om te zeggen dat hoewel bZ4X en Solterra visueel uit hetzelfde vaatje tappen, ze technisch gezien sterk van elkaar verschillen. Al is ook dat misschien wel een ommetje lopen met de waarheid. Wat Subaru eigenlijk vooral wil zeggen is dat het haar voet heeft neergezet bij sommige technische details. Omdat het hoofdkwartier van Subaru temidden Japanse bossen ligt, moest de bodemvrijheid van de Solterrra hoger zijn dan het gros van de concurrenten. Toyota kon leven met 21 centimeter aan bodemvrijheid.
Omdat Subaru’s favoriet lunchplek bovenop besneeuwde berg Okuhotaka ligt, moest de Solterra permanente vierwielaandrijving hebben. Toyota kon leven met dat idee, als het ook een voorwielaangedreven variant voor eigen merk mocht bouwen. Subaru begreep dat concept van voorwielaandrijving niet en besloot prompt haar eerste symetrical all wheel drive te ontwikkelen voor de elektrische auto’s. Het resultaat is dat de Solterra steeds kracht naar beide assen stuurt. Daar waar de meeste concurrenten met vierwielaandrijving kracht naar één as sturen en pas bij gripverlies de tweede as aanspreken.
Volg even mee
Kortom, Subaru wil met de Solterra een rasechte Subaru voor Subaru-rijders naar voren schuiven (#Sekte-alarm). Eentje die, zoals daarnet aangehaald toevallig elektrisch is. Nu, hoe rijdt dat, zo’n elektrische Subaru? Wel misschien eerst even de technische fiche er bij nemen. Geen boxermotor voorin, wel een een elektromotor op de vooras en eentje op de achteras. Die wekken gezamenlijk 218 pk en 336 Nm koppel op. Energie tappen ze uit een forse accu van 71.4 kWh die laag onderin de Solterra werd geplaatst. Het resultaat is volgens Subaru een auto die sneller de bocht uit kan accelereren dan de BRZ! Al haalt Subaru dan ook meteen één van de traagste sportwagens van de voorbije decennia aan.
Tenslotte nog wat andere - niet onbelangrijke - cijfers: met zijn leeggewicht van 2.020 kg is de Solterra meteen ook de zwaarste Subaru ooit. Opladen kan dan weer aan 6.6 kW AC en 150 kW DC. Optioneel kan je binnenkort tenslotte nog opteren om op te laden aan 11 kW AC. Nu, voor je helemaal in slaap bent gevallen, hop naar het rijgedeelte van deze test!
Uniek, voor een Subaru
Uniek, zo valt het rijgedrag van de Solterra alvast te omschrijven. Toch als je nooit iets anders dan Subaru’s hebt gereden. Het interieur oogt modern en strak. Niet in het minst door de fraaie head-updisplay en het laag geplaatste stuurtje. Een stylingkeuze uit het designboek van Peugeot. Daarnaast doet het instant vermogen van de elektromotoren ons bijna vergeten dat we de voorbije decennia vooral Subaru’s met atmosferische benzinemotoren en CVT-automaten moesten rijden. Een verademing zeg maar, zonder écht te goochelen met hallucinante prestaties.
De Solterra moet het dan ook hebben van zijn solide rijgedrag. Het voelt aan alsof je onderweg bent met een stevige SUV van 2 ton... En in de realiteit is dat niet gelogen natuurlijk. Is dit de volgende Tesla-killer? Alleen al voor die uitspraak zou je een permanent ban van het internet moeten krijgen. Uiteraard niet! En dat hoeft ook niet. De Solterra voelt zeer volwassen - dan wel vrij stug geveerd - aan. Het is een EV die je vertrouwen geeft. Al vanaf de eerste kilometers. Verwacht echter geen sportieve capriolen, wel kunde in alle omgevingen. Van modderige parkings tijdens het eetfestijn van de lokale voetbalclub, tot besneeuwde bergen in Italië. Of Oostenrijk. We oordelen niet.
Knaagkwab
Er knaagde echter continu iets aan onze voorhoofdskwab tijdens deze validatietest. Zo kon je het parcours dat voor onze neus werd geworpen ook zonder kleerscheuren afleggen met een Dacia Sandera Stepway. Waardoor de Solterra zich bij ons in de praktijk nog moet bewijzen van zijn kunde. Daarnaast konden we ons niet van de indruk ontdoen dat Subaru zo hard mikt op Subarufans met deze SUV, dat we ons afvragen of de zakelijke markt zijn weg wel zal vinden naar deze Solterra.
We kunnen namelijk niet ontkennen dat de concurrentie bijna talrijker is dan de jaarlijkse verkoopcijfers van Subaru in België. Denk maar aan de Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq, Ioniq 5, Kia EV6, MG Marvel R, Nissan Ariya, Audi Q4 e-tron Tesla Model Y, BMW iX3, Volvo XC40 Recharge, tweelingbroer Toyota bZ4X... enfin. Je snap het wel. Het helpt dan ook niet dat die concurrenten vaak pronken met meer kofferruimte, een hoger trekgewicht, een lagere prijs én een grotere naamsbekendheid. Althans, dat moeten we toch besluiten als we ons baseren op de op dit moment gekende data. Zo zou de Solterra max 750 kg kunnen trekken en zou de prijs rond de 55.000 euro gaan liggen.
Conclusie
Er zijn nog zekerheden in de wereld. Een Subaru dat zelfs met haar elektrische auto mikt op een nichepubliek bijvoorbeeld. Want voor de zelfstandige boomverzorger of kajak initiatielesgever in Durbuy is deze Solterra dé beste EV ter wereld. Voor alle andere aardbewoners...
Specificaties
Vermogen | 218 pk |
---|---|
Aandrijving | vierwiel |
Gewicht | 2 020 kg |
Topsnelheid | 160 km/u |
0 tot 100 km/u | 7.70 sec |
Rijtaks | 0 |
Reacties
door J. Bouwmeester
door Maurice Van Kempen
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen