Autonieuws

Tanken we binnenkort ook bio-ethanol aan de pomp?

België is volop bezig om ook E85, bio-ethanol, beschikbaar te maken aan je lokaal tankstation. Dat is een brandstof die voor 85 procent bestaat uit ethanol en nog maar 15 procent benzine bevat. Milieuvriendelijker en ook wat goedkoper aan de pomp.

Publiceerden we pas nog een test met een Skoda Octavia op aardgas, dan lijken aardgas (CNG) en LPG er binnenkort een derde alternatieve broeder bij te krijgen aan het tankstation: E85.

E-tjes tellen

E85, ook gekend als bio-ethanol - is een brandstofsoort dat gemeengoed is in landen zoals de VS en Brazilië. Net zoals bij de benzine die je tegenwoordig tankt aan de pomp wordt die vermengd met ethanol. In het geval bij E85 gaat het over maar liefst 85% ethanol. Het is daarmee een stuk extremer dan de Euro 95 (E10) en de Euro 98 (E5) die we momenteel kunnen tanken. benzinesoorten die respectievelijk 10 en 5 procent ethanol aan boord hebben.

Het voordeel van bio-ethanol is dat het wordt gewonnen uit bijvoorbeeld het vergist sap van suikerbiet. Waardoor het geen fossiele brandstof. Daarenboven is het net zoals CNG en LPG een stuk goedkoper aan de pomp. In Frankrijk betaal je gemiddeld 0,65 cent per liter. Auto's die op bio-ethanol willen rijden moeten evenwel aangepast worden en verbruiken zo'n 30% meer.

Ook voor België

De Belgische regering wil het goedje nu ook gemeengoed in ons land maken. Daarvoor is het momenteel een wettelijk kader aan het uitwerken om de invoer van E85 en de verkoop mogelijk te maken. Met dat besluit hoopt de Belgische regering via simpele manieren de CO2-uitstoot van ons land terug te dringen. Bio-ethanol wordt dan ook gezien als een brandstof met een "neutrale koolstofcyclus". Anders gezegd; de suikerbieten halen de CO2 die de wagen uitstoot terug uit de lucht voor de groei. Daarnaast ligt de uitstoot van schadelijke stoffen net zoals bij CNG een stuk lager.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen