Autosalon 2023: dit zijn de nieuwe elektrische auto’s

BMW i7 Autosalon 2023

Ben je in de markt voor een nieuwe auto, dan kan een bezoekje aan het Autosalon je op ideeën brengen. Dat geldt ook indien je wil dat je volgende auto op stroom rijdt, want er zijn meer dan genoeg nieuwe EV’s te vinden. Wij nemen een greep uit het Salonaanbod.

10,3 procent, dat was het aandeel aan zuiver elektrische auto’s in alle nieuwe inschrijvingen van vorig jaar. Daarmee is de full-EV aan een stevige opmars bezig in ons land, en dat merk je ook aan de nieuwkomers op het Autosalon van 2023. Zo konden we al een hele lijst vullen met de nieuwe elektrische SUV’s, maar deze keer schuimen we de hallen van Brussels Expo af op zoek naar minder hoogpotige elektrische modelletjes die we niet eerder in vol ornaat te zien kregen.

Geen zin in tekst? Bekijk dan onderstaande video over de elektrische wagens op het Autosalon Brussel 2023.

Bekijk hier de elektrische SUV's op het Autosalon van Brussel 2023.
Bekijk hier alle andere niewigheden op het Brusselse Autosalon 2023.
Hier vind je alle concept cars van het Autosalon Brussel 2023.

Abarth 500e

Abarth 500e

Dat begint al met een knaller, want Abarth heeft zijn eerste elektrische auto klaar. Echt een verrassing is dat niet, want net zoals vroeger baseert deze hothatch zich onder- én bovenhuids op een Fiat. Die Fiat 500e is sinds kort echter zuiver elektrisch, en zo komt ook deze Abarth 500e onder stroom te staan. De 42 kWh-accu wordt daarbij geleend bij Fiat maar de motor krijgt wel een Abarth-typische boost, goed voor 154 pk. Daarmee is hij minder sterk dan de uitgaande verbrandings-Abarths, maar iets zegt ons dat er de komende dagen toch flink wat passanten verliefd zullen worden in Paleis 5.

BMW i7

bmw i7

Aan het andere uiteinde van het elektrische spectrum staat deze BMW i7, want dat is de allereerste elektroversie van de luxueuze 7 Reeks. Laat je dus niet misleiden door die gigantische grille, want een verbrandingsmotor vind je hier niet. In de plaats daarvan monteert BMW een koppel elektromotoren op de assen, goed voor in totaal 660 pk aan vermogen. Verder beloven de Duitsers een rijbereik van ruim 600 kilometer – zolang je niet te veel stroom verbruikt met dat enorme cinemascherm achterin, wel te verstaan. Je ontdekt de i7 op de BMW-stand in Paleis 7.

Citroën ë-C4 X

citroen e-c4

Mag het wat bescheidener, dan kan je ook bij Citroën aankloppen voor een gloednieuw elektrisch model. Dat is deze ë-C4 X, en vergis je niet: dit is meer dan een ruige versie van de bekende ë-C4. De ë-C4 X pronkt namelijk met een aanzienlijk grotere koffer, waardoor je tot 510 liter bagage kan meezeulen. Dat geeft hem bovendien een lijnenspel dat doet denken aan de knappe Polestar 2, maar dan vanaf zo’n 38.000 euro. Dat maakt een bezoekje aan Paleis 5 dus zeker het overwegen waard.

Ford e-Transit Custom

ford e-transit custom

Is kofferruimte echter je grootste zorg, dan passeer je beter even langs de Ford-stand. Zij stellen namelijk de nagelnieuwe e-Transit Custom voor op het Autosalon, en dat is de zuiver elektrische versie van het iconische busje. We zeggen dan wel busje, maar op een versie met stoelen is het wachten tot de e-Tourneo Custom helemaal op punt staat. Die belooft net als deze e-Transit een rijbereik van zo’n 370 kilometer, maar beschikt over een modulair interieur dat alles van acht zitplaatsen tot een complete vergaderruimte kan bieden. Deze e-Transit houdt het daarentegen op 9 kubieke meter leegte, te zien in Paleis 6.

Hyundai Ioniq 6

hyundai ioniq 6

Een stuk concreter is deze elektrische Hyundai, vooral wanneer je net van de Tesla-stand komt. Met zijn basisprijs van net geen 47.500 euro en zijn rijbereik van tot 614 kilometer wil deze Ioniq 6 de Tesla Model 3 namelijk het leven zuur maken, en ook qua looks moet hij maar weinig onderdoen. Zo kijken we ook hier tegen een sedan aan waarbij het design grotendeels werd gevormd door de wetten van de windtunnel. Je leert alles over de Ioniq 6 in – jawel – Paleis 6.

Maxus MIFA 9

maxus mifa 9

Deze Maxus is waarschijnlijk wat minder langsgeweest in de windtunnel, maar dat kan ook niet anders. De MIFA 9 is namelijk een elektrische MPV in de klassieke zin van het woord, dus reken op fikse afmetingen en een nog fiksere binnenruimte. Die biedt plaats aan tot zeven personen, al kan je ook kiezen voor een chique shuttleversie die zes VIP’s vervoert in alle denkbare luxe. Dat doet de MIFA 9 trouwens over een afstand van hoogstens 440 kilometer, met als vertrekpunt Paleis 6 van het Autosalon.

MG4

mg4

Misschien wel dé EV waar iedereen momenteel naar kijkt is deze MG 4, en dat ligt niet aan zijn smaakgevoelige smoelwerk. Deze elektrische hatchback is met zijn basisprijs van net geen 31.000 euro namelijk aanzienlijk goedkoper dan de concurrenten bij Renault of Volkswagen, en dat zonder in te boeten op opties of rijbereik. Zo haal je volgens MG tot 450 kilometer op een laadbeurt, en biedt de sterkste MG4 een vermogen van 204 pk. Dit is dus een EV om in de gaten te houden, en dat kan in Paleis 6.

Opel Astra Electric

opel astra electric

Ook Opel pakt uit met groot nieuws, want de Astra staat voor het eerst onder stroom. Die krijgt dezelfde, zuinige aandrijflijn mee van de elektrische Peugeot e-308, die iets eerder voorgesteld werd en te zien zal zijn in Paleis 5. Reken dus op 156 pk aan vermogen en een accu van 54 kWh, waarmee de Astra Electric toch 416 kilometer ver moet komen. Het interessantste aan deze Opel vinden wij echter dat hij er meteen ook als elektrische break komt onder de noemer ‘Astra Electric Sports Tourer’. De ideale elektrische gezinswagen dus, te zien in Paleis 5.

Tesla Model S Plaid

tesla model s plaid

De Tesla Model S kennen we al langer dan vandaag, maar toch mag de elektrische pionier nog eens in onze lijst van nieuwtjes verschijnen. Op het Autosalon krijgen we namelijk voor het eerst de Plaid-versie te zien, een driemotorige variant die uitpakt met 1.034 pk en een 0-naar-100-tijd van amper 2,1 seconden. Daarnaast krijgt hij ook standaard Tesla’s omstreden Yoke-stuur mee, dus ook dat kan een reden zijn om hem even live te gaan bekijken. Je vindt hem in Paleis 6, en je koopt hem vanaf 139.990 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws