Deze nieuwe elektrische SUV’s vind je op het Autosalon (2023)

Audi Q8 E-Tron Autosalon Brussel 2023

Het startschot is gegeven: in 2023 is er opnieuw een Autosalon. Daar pakt vrijwel de hele autosector uit met zijn nieuwste modellen, en die zijn steeds vaker zuiver elektrisch en hoogpotig. Zoek je een combinatie van die twee kenmerken, dan vind je deze elektrische SUV’s op het Salon terug.

De toekomst is elektrisch, en dat zal je geweten hebben. Zo moet je tegenwoordig al je best doen om een merk te vinden dat geen EV’s in zijn catalogus heeft, en dat is maar logisch ook. Tegen 2035 mogen er in Europa namelijk enkel nog auto’s over de toonbank gaan die geen CO2 uitstoten, dus elektrische auto’s zullen er moeten zijn in alle vormen en maten. De favoriete vorm van de Europeaan blijft echter de SUV, en dat merk je ook aan de nieuwkomers op het Autosalon dit jaar.

Audi Q8 e-tron

Zo neemt Audi zijn nieuwste naam in elektroland mee, al is deze Q8 e-tron stiekem minder onbekend dan je zou denken. Het gaat namelijk om de gefacelifte versie van de SUV die vroeger kortweg ‘e-tron’ heette, waar nu dus ‘Q8’ aan toegevoegd wordt voor de duidelijkheid. Dat is gelukkig niet het enige dat bij de update verandert, want naast een sterker koppel elektromotoren voor de basisversie krijgt iedere variant ook een aanzienlijk groter accupakket mee. Zo rijdt de topversie tegenwoordig wel 600 kilometer ver, en dat bracht de Q8 e-tron moeiteloos van de fabriek in Vorst tot op de Audi-stand in Paleis 11.

BYD Atto 3

Deze elektrische SUV is wél helemaal nieuw, en zelfs in die mate dat de kans bestaat dat je nog nooit van zijn naam gehoord hebt. De Atto 3 is namelijk het product van BYD, kort voor Build Your Dreams. Het Chinese merk bestaat overzees al geruime tijd maar heeft nu zijn pijlen gericht op de Europese markt. Eén van die pijlen neemt de vorm aan van deze Atto 3, een EV met een rijbereik van 420 kilometer en een elektromotor met 204 pk. Ruim voldoende voor het gemiddelde gezin dus, dat hem kan bekijken in Paleis 7.

Jeep Avenger

Kies je liever voor één van de gevestigde waarden op de SUV-markt, dan kan je tegenwoordig ook bij Jeep aankloppen voor een elektrische auto. Deze Avenger is namelijk hun eerste model dat de verbrandingsmotor volledig achterwege laat, en de cijfers klinken alvast veelbelovend. Zo moet hij dankzij een uitermate laag verbruik dik 400 kilometer ver komen, en dat dankt hij deels aan zijn voorwielaandrijving. Dit is namelijk ook de eerste Jeep die je niet met vierwielaandrijving kan krijgen, al is het merk wel van plan om daar iets aan te doen. Zo kan je op de stand in Paleis 5 eveneens de Avenger 4x4 Concept bekijken, die wél de vier wielen aandrijft.

Lexus RZ 450e

Ook Lexus betreedt langzaam maar zeker het land waar alles onder stroom staat, en wel met deze RZ 450e. Dat is dan wel niet de eerste elektrische Lexus ooit – die eer is voor de UX 300e – maar deze RZ is wel de eerste Lexus die vanaf het begin als EV ontwikkeld werd. Hij deelt zijn platform met de Toyota bZ4X maar voegt naast flink wat luxe ook meer vermogen toe, goed voor 313 pk. Je zou er zo’n 400 kilometer ver mee moeten komen indien zijn verschijning in Paleis 7 je kan overtuigen.

Lotus Eletre

Over nieuwkomers gesproken: maak kennis met de Lotus Eletre, de auto die het merk lijnrecht op een andere koers plaatst. Lotus beweegt namelijk weg van zijn geschiedenis vol vederlichte sportwagens en gaat uitsluitend elektrische auto’s bouwen, te beginnen met deze Eletre. Dat is een ruime SUV, al wil dat niet zeggen dat Lotus zijn sportieve imago volledig overboord gooit. De topversie van de Eletre is namelijk 905 pk sterk, goed voor een 0-naar-100-sprint in amper 2,95 seconden. Hij krijgt dan ook een plekje tussen de dream cars op ‘The Avenue’ in Paleis 6.

Maxus T90 EV

Moet een elektrische SUV voor jou vooral functioneel zijn, dan is de Maxus-stand misschien eerder een bezoekje waard. Daar pakken de Chinezen namelijk uit met de T90 EV, en dat is de eerste zuiver elektrische pick-up die onze markt bereikt. Die kan echter meteen al tellen, want hij zou zo’n 330 kilometer ver moeten komen terwijl zijn laadcapaciteit 925 kilogram bedraagt. Je vindt hem in Paleis 6, of op de bouwwerf van morgen.

Polestar 3

Ook Polestar verdient tegenwoordig een plekje in de lijst van elektrische SUV’s, want zij nemen hun Polestar 3 mee naar het Autosalon. Dat is het eerste écht hoogpotige model van het merk – al zou je kunnen twijfelen over de categorie waarin de Polestar 2 precies valt. Met de 3 lanceren de Zweedse Chinezen meteen ook hun scherpe, nieuwe vormtaal terwijl ook de technologie een flinke boost krijgt. Dat mag je letterlijk nemen, want de sterkste variant pronkt met 510 pk aan vermogen. Je zou er trouwens ruim 600 kilometer ver mee moeten komen op een laadbeurt, dus redenen genoeg om even langs te gaan in Paleis 6.

Seres 5

Passeer echter ook zeker eens langs Paleis 9, want daar maak je kennis met alweer een nieuw Chinees merk. Dat merk heet ‘Seres’, en zij brengen hun 5 mee naar de Europese markt. Dat belooft meteen een geduchte concurrent te worden voor onze vaste waarden, want Seres belooft een rijbereik van 480 kilometer en een vermogen van – hou je vast – 694 pk uit twee elektromotoren. Hij mag er dus wel braaf uitzien, maar deze Seres 5 hakt menig sportwagen waarschijnlijk in de pan tijdens een stoplichtsprintje.

Smart #1

Eindigen doen we klein, al is deze elektrische SUV misschien niet zo klein als zijn naam doet vermoeden. De Smart #1 is namelijk met afstand de grootste auto die het merk ooit al uitgebracht heeft, dus van parkeren met de neus richting het trottoir is hier geen sprake meer. Bovendien zijn ook de specificaties op zijn zachtst gezegd volwassen, met een mooie 272 pk aan vermogen en een rijbereik van 440 kilometer. Zoals zijn naam doet vermoeden betekent de #1 dus een nieuw begin voor Smart, en dat start in Paleis 9 van het Autosalon.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws