7 winnaars in Belgische 4x4 van het jaar-verkiezing

4x4-van-het-jaar-2015

Het einde van het jaar nadert en dan zijn er de lijstjes en verkiezingen. Zo ook bij 4x4 Plus Magazine, dat traditioneel haar 4x4 van het jaar verkiest sinds 1993. Dit jaar waren er zeven winnaars in verschillende categorieën.

Binnenkort mag elke wagen die ruikt als een 4x4 zich winnaar noemen als we zo doorgaan, want vorig jaar waren er maar 6 categorieën. De prijzenpakkers zijn de crossovers en SUV's die, hoewel ze minder het gevoel van 4x4- en offroad rijden in zich dragen elk toch werden opgedeeld in twee categorieën.

Bij de kleine SUVs won de Mercedes GLA, voor de Nissan Qashqai en de Mazda CX-5. bij de grote SUVs won de Range Rover Evoque, net voor de Nissan X-Trail en BMW X4.

honda-crv-i-dtec-cityrunner-rijtest_4

Voor de tweewielaangedreven SUVs werden twee crossovercategorieën voorzien. De groep kleintjes werd gewonnen door de Nissan Juke, met de Peugeot 2008 en de Suzuki SX4 S-Cross op een gedeelde tweede plek. De grotere crossover die met de bloemen ging lopen was de Honda CR-V. Daar werd de Volvo V40 Cross Country tweede en de Subaru XV derde.

In de categorie luxe-SUV was Land Rover haar eigen uitdager. De Range Rover kreeg de eerste plek, de Range Rover Sport werd tweede. Andere deelnemers waren er niet in die klasse.

Range Rover rijtest 2013

Een nieuwe categorie was die van de hybrides. Daar won de Mitsubishi Outlander PHEV en werd de Lexus NX 300h tweede. Ook hier waren slechts twee deelnemers, geen spoor dus van de Porsche Cayenne Hybrid of de Volkswagen Touareg Hybrid.

De pickupcategorie was diegene die misschien nog het meest bij het offroadgeweld uit onze gedachten aanleunt. Daar nam de Volkswagen Amarok de hoogste positie op het podium in, gevolgd door de Isuzu D-Max. De Mitsubishi L200 werd derde.

Rijtest: Volkswagen Amarok TDI 163 pk