Zo had een elektrische SUV van Saab eruit kunnen zien

Saab Rover render Grimaud Gervex 2024

Wou je tot een dik decennium geleden eens iets helemaal anders, dan kon je bij Saab terecht. Zij boden namelijk lekker bruikbare auto’s aan die overgoten waren met een Scandinavisch, luchtvaartgeïnspireerd sausje… Maar wat als ze dat sausje over de vandaag zo populaire, elektrische SUV hadden kunnen gieten?

We hoeven het je vast niet meer te vertellen: Saab is niet meer, of toch het deel van Saab dat zich met auto’s bezighield. Zo produceren de Zweden vandaag wel nog wapensystemen — echt waar — maar aan hun automobiele activiteiten kwam een einde in 2011. Toen werd dat deel van het bedrijf overgenomen door het Chinese NEVS maar ook zij zijn intussen in een soort winterslaap moeten gaan om faillissement te vermijden… Al wil dat niet zeggen dat we niet mogen dromen.

Aerodynamisch als een vliegtuig

Dat is tenminste wat ene Grimaud Gervex moet gedacht hebben, overdag ontwerper bij Lucid Motors. De beste man had namelijk eens zin om iets anders te tekenen dan Amerikaanse elektrosloepen en ging aan het denken over hoe een zuiver elektrische SUV van het ter ziele gegane Saab eruit had kunnen zien. Dat is trouwens niet eens zo’n loze gedachte want als er één ding is dat EV’s — en vooral grote EV’s — nodig hebben, is het wel een doordachte aerodynamica. Laat dat dus precies zijn wat Saab al sinds den beginne toepaste op zijn automodellen, met dank aan zijn voorgeschiedenis in de luchtvaart.

Van die voorgeschiedenis maakte Gervex gretig gebruik bij zijn ontwerp van deze ‘Saab Rover’ want met een beetje verbeelding ziet de achterpartij eruit als de doorsnede van een straaljager. Zo hield de designer de kont kaarsrecht en liet hij er zelfs een soort schort rond zitten om turbulente luchtstromen te vermijden. Verder valt vooral de schijnbaar doorlopende raampartij op, een foefje dat Saab altijd toepaste om enerzijds de indruk van een cockpit te wekken en anderzijds het zicht naar buiten te optimaliseren. Bij gebrek aan grille wordt de neus dan maar voorzien van een gigantische SAAB-afdruk, ook al heeft dit ontwerp officieel niks met de fabrikant te maken. Een concreet vervolg hoef je dan ook niet te verwachten, al is het wel leuk om de naam nog eens op iets nieuws te zien verschijnen.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Smeagol 22:25
Portrait de Smeagol

Ik zie hierin vooral een KIA

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités