Uitlaat: Varia

Fiat Tipo: Revival uit de jaren '90

Fiat maakte deze week bekend de Agea toch te gaan verkopen in Europa. Dat zouden ze doen onder de Tipo-benaming. Omdat het dezer tijden leuk staat om oude namen opnieuw op te rakelen. Denk maar aan de Suzuki Baleno en Fiat 124.

Fiat gebruikte de Typo-benaming om een aantal modelreeksen aan te duiden in de jaren '30 en volgende, uiteraard want 'Tipo' is enkel maar Italiaans voor 'type'. Tot zover de logische uitleg. In 1988 werd echter beroep gedaan op de Tipo-benaming om een nieuwe kleine gezinswagen op de markt te benoemen.

Dat het om een gezinswagen ging, was duidelijk te zien aan de architectuur. De wagen was destijds alleen te verkrijgen als vijfdeurs terwijl zijn voorganger - de Ritmo - nog een driedeurs- en vijfdeursvariant kende. Vijf deuren dus, en een beenruimte achterin die groter was dan bij een Ford Sierra, een wagen die nota bene een klasse hoger speelde. Bij de facelift van de Tipo werd een driedeursvariant aangeboden.

Voor het design van de Tipo stond designhuis I.DE.A in. Zij tekenden later ook de Alfa Romeo 155, de Daewoo Nubira en de Lancia Kappa, een verscheidenheid aan modellen dus. I.DE.A werd erbij gehaald als straf voor designer Giugiaro, die eerder de Uno en Panda tekende voor Fiat. Hij had echter een design voor de VW Golf II aan Volkswagen voorgelegd en die hadden dat design weerhouden voor de SEAT Ibiza. Dat stak enorm bij Fiat, aangezien SEAT tot halfweg jaren '80 de Fiat-modellen onder licentie bouwde.

De Fiat Tipo was destijds een goed verkopend model van Fiat. In het eerste jaar van productie werd hij ruim 437.000 keer verkocht, terwijl Fiat zelf slechts op 270.000 exemplaren had gerekend. Hij werd niet onterecht verkozen tot Europese Auto van het Jaar 1989. Nadat een aantal elektronische problemen bekend werden, zakte de verkoopsaantallen het jaar erop terug naar 292.000 stuks. Hij werd op twee plaatsen in Italië geproduceerd en werd daarnaast ook in Brazilië en Turkije geproduceerd.

Bij de Fiat Tipo stonden de rechte lijnen en grote vlakke volumes duidelijk op de wagen afgetekend. Designgewijs was hij verwant met de kleinere Fiat Uno, die vijf jaar eerder werd geïntroduceerd. Ook de Fiat Tempra had stijlkenmerken die door de Tipo werden ingevoerd in de looks van het gamma

De Tipo stond op een nieuw ontwikkeld Fiat-platform waarop later ook andere modellen zouden gebouwd worden. Daarnaast maakte hij gebruik van volledig gegalvaniseerde koetswerkpanelen waarmee Fiat de roestvorming naar het verleden wilde verwijzen. Fiat boode de Tipo aan met een digitaal dashboard en de basisversie kreeg eerst de benaming 'digit' mee. Na een ruzie over de rechten van die benaming werd de basisversie tot 'DGT' omgedoopt, al zorgde dat voor verwarring of het dan om een diesel GT ging, maar dat was niet het geval.

Fiat bouwde de Tipo in verschillende versies en motorvarianten. De platste was daarbij een 1.1 benzinemotor met 58 pk, de strafste was de 2.0 16v, of zoals de Italianen het zelf zo mooi zeiden: de Sedicivalvole. Die kreeg een lekker 148 pk en was daarmee sneller dan een Golf GTI uit diezelfde periode. Later volgden ook een 2.0 GT met acht kleppen en een 1.8 GT. Die laatste bleek vooral te langzaam en verbruikte veel voor zijn relatief zwakke prestaties. De diesels bestonden in die tijd uit 1.700 en 1.900 cc grote blokken, begin jaren '90 brachten die tussen de 58 en 92 pk (voor de turbodiesel) voort.

De Fiat Tipo werd opgevolgd door de Bravo/Brava, die zich ook weer onderscheidde vanwege zijn achterzijde.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
8 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
12 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
14 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
19 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
27 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden