Uitlaat: Varia

Elektro-dino's: BMW E1 concept

Dezer dagen hangt er een Nissan LEAF duurtester aan onze laadkabel in de Autofans-garage. Een fijne gelegenheid om een aantal (semi)-elektrische auto's uit de geschiedenis op te duikelen. Ook bij BMW zijn ze al jaren elektrisch geladen, al was productie tot voor kort niet aan de orde.

Toch is deze BMW E1 Concept nauwer verwant met de i3 dan je zou denken. Compact, licht en elektrisch, drie zaken die je ook bij de huidige i3 terugvindt. Maar de E1 Concept was niet de eerste elektrische BMW. Eerder bouwden ze daar al een elektrische versie van de E30 3 Reeks in de vorm van een 325ix. Daarvoor bouwden ze acht exemplaren om naar voorwielaangedreven voertuigen. Ze hadden ze in 1972 bij de opening van de Olympische Spelen nog een 1602 Electric op basis van de 2002, en drie jaar later bouwden ze ook een LS Electric.

Image

Maar terug naar de E1 Concept. De originele E1 werd in 1991 op de IAA voorgesteld en mat slechts 3,76 meter lang. De breedte van 1,65 meter was dan weer ongeveer hetzelfde als die van een 3 Reeks in die tijd. De wagen werd dus elektrisch aangedreven en kreeg een vermogen van 32 kW (44 pk) op de achterwielen. Voor de energie zorgden Natrium-Zwavel accu's, een niet zo voor de hand liggende keuze. Ze zorgden voor een rijbereik van 200 km, waarna je hem voor 6 tot 8 uur moest opladen. Dit prototype viel echter ten prooi aan een brand, waarbij ook een heel gebouw in lichterlaaie opging.

Maar daar hield het bij BMW niet op. Want er kwam een tweede reeks. In 1993 stelde BMW op dezelfde IAA de E1 (Z15) voor. Die werd ontwikkeld om in een omgeving rond te rijden waar amper brandstofvoorzieningen zouden zijn. Het resultaat was een wagen die zowel als elektrisch, hybride- en benzinevoertuig werd ontwikkeld.

BMW experimenteerde met aluminium koetswerkonderdelen en een 'space frame'-techniek. De gewone benzineversie was voorzien van een 1.1 liter met 82 pk. Ook deze wagen kreeg voorwielaandrijving om het gewicht van 800 kg vooruit te drijven. Topsnelheid van 180 km/u, de 0 tot 100 haalde je in 11 seconden.

De elektrische versie was destijds zowat 100 kg zwaarder dan de benzinevariant. Een elektromotor van 32 kW zorgde ervoor dat je in 12,7 seconden de 80 km/u bereikte. De batterijen waren 19 kWh sterke Natrium-Nikkelchloride exemplaren.

De hybride versie combineerde de twee bovenste, zodat hij een kleinere batterij kon meenemen en zo toch wat plek had voor een brandstoftank van 40 liter. Toch woog deze hybride nog eens 30 kg meer dan de elektrovariant.

Een productieversie van de E1 kwam er uiteindelijk nooit, al werd de technologie later in de elektrische prototypes van de E36 3 Reeks geplant. Het duurde echter nog tot 2013 vooraleer BMW met de i3 een elektrische wagen in het gamma had zitten.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
7 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
11 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
13 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
18 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
27 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden