Uitlaat: Varia

Dit zijn de 5 niveaus van autonoom rijden

Media, constructeurs en believers slaan ons om de oren met autonome rijtechnologie. Maar hoe autonoom is autonoom nu eigenlijk? Wandel mee door de vijf niveaus van autonoom rijden.

De zelfrijdende auto, het zit er heus aan te komen. Echter, net zoals we niet op één dag van rauwe mammoet naar Ti­la­pia in ro­ze­ma­rijn­ma­ri­na­de met olij­ven­pes­to geprepareerd in de Big Green Egg gingen, is de overgang een proces. Een evolutie zowaar. En die evolutie wordt in autonome termen uitgedrukt in 5 niveaus. Nu ja, eigenlijk 6, want ook geen niveau is een niveau in de wereld der autonome wagens. Tijd om inzicht te krijgen in de levels die constructeurs maar al te graag hanteren.

Level 0

Image
Autonoom-rijden-levels-uitleg

Wat?
Vanaf het ontstaan van de automobiel begeeft de vierwieler zich in niveau nul. Simpel gezegd ontbreekt er elke vorm van computergestuurde overname op rijvlak. Versnellen, remmen, sturen,... het ligt helemaal in de hand van de chauffeur. Ook al wordt er soms gebruik gemaakt van elektrische hulpmiddelen zoals ESP en ABS. Automatische ruitenwissers en lichten hebben ook geen impact op het niveau, simpelweg omdat ze geen directe impact hebben op de rij-elementen van de wagen.

Hoe?
Door eigen spierkracht.

Wanneer? Sinds het ontstaan van de automobiel.

Level 1

Image
Autonoom-rijden-levels-uitleg

Wat?
De eerste vorm van autonoom rijden sluimert al sinds de jaren 50 in de wagen en stiekem zelfs jaren eerder. Want we denken er vaak niet bij na maar cruisecontrol is ook een vorm van autonomie. Het eerste niveau bereik je dan ook wanneer één functie kan overgenomen worden door de wagen. Denk cruisecontrol maar even goed valt een rijstrook-assistent of automatische noodrem daar onder.

Hoe?
Initieel mechanisch, later door sensoren die verschillende variabelen zoals rotatiesnelheid van het wiel meten.

Wanneer?
Officieus sinds 1900, officieel sinds 1958 op de Chrysler Imperial. _____________

Level 2

Image
Autonoom-rijden-levels-uitleg

Wat?
Net zoals de naam impliceert moet de wagen minstens twee dingen tegelijk kunnen om niveau twee te behalen. Denk dan aan een adaptieve cruisecontrol en rijstrook-assistent. Theoretisch komt het er op neer dat een chauffeur eigenlijk zowel zijn handen van het stuur als de voeten van de pedalen kan halen, tegelijkertijd. Desalniettemin moet de chauffeur ten alle tijden meteen terug de controle over kunnen nemen. Dit is waar de meeste automerken en regelgeving zich momenteel bevinden.

Hoe?
Stereo camera's en radarsensoren die de omgeving scannen.

Wanneer?
Echte doorbraak sinds 2016 _____________

Level 3

Image
Autonoom-rijden-levels-uitleg

Wat?
Opstap van twee naar drie is subtiel. Al draait het vooral rond het feit dat je bij niveau twee nog altijd de aandacht op de weg moet fixeren. Waarbij vanaf niveau drie je als chauffeur afgeleid mag zijn - lees: krant lezen, tokkelen op je smartphone, boterham smeren en oppeuzelen - over langere periodes. Toch moet je net zoals bij niveau twee nog snel kunnen ingrijpen.

Hoe?
Eerder genoemde sensoren plus laserscanners, ultrasoon-sensoren en radarsystemen die tezamen een 360°-beeld kunnen vormen rond de wagen.

Wanneer?
Verwacht met overheidsgoedkeuring in 2021 _____________

Level 4

Image

Wat?
Het streefdoel. Want vanaf niveau vier mogen chauffeurs in principe een dutje doen op de autostrade. Het is echter onder specifieke gevallen (verlaten zandweg, lange oprijlaan, parking van winkel) dat de chauffeur nog zelf het stuur in handen moet nemen. Meteen ook het laatste niveau waar een stuur verplicht is.

Hoe?
Ultiem fijngepunte sensoren, radars en scanners die samenwerken met real-time navigatiesystemen om een beeld te vormen over de gehele route.

Wanneer?
Afhankelijk van evolutie en regulatie mogelijks ook al tegen 2021 _____________

Level 5

Image
Autonoom-rijden-levels-uitleg

Wat?
Vanaf vijf bestaat de chauffeur niet meer. Nee, niet omdat Skynet de boel heeft overgenomen en via robots op mensen jaagt, wel omdat de chauffeur vanaf level 5 eigenlijk passagier wordt. De auto is perfect in staat om van de eerst tot de laatste centimeter zelf alle taken en verantwoordelijkheid op zich te nemen, waardoor een stuur iets uit het verleden lijkt.

Hoe?
Grotendeels gelijk aan de tech die een Level 4 aan boord heeft, enkel met geëvolueerde elektronica, car-to-car-communicatie en massale rekenkracht.

Wanneer?
Toekomstvisie van 2030.

Bekijk ook zeker deze interessante video die BMW maakte over de materie. Zo ben je helemaal op autonome hoogte!

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
7 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
11 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
13 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
18 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
27 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden