Volvo plaagt met elektrische EX30: onthulling binnen kleine maand [VIDEO]

Volvo EX30 teaser 2023

De kleinste Volvo in jaren komt eraan. Binnen iets minder dan een maand trekken de Zweden namelijk het doek van de EX30, een zuiver elektrische crossover die zich qua formaat nog onder de XC40 zal plaatsen. Samen met zijn onthullingsdatum krijgen we daar nu ook een paar eerste beelden van te zien.

Volvo is nu echt begonnen aan zijn elektrische offensief. Zo gooit het merk zijn voormalige strategie van geëlektrificeerde verbrandingsmodellen langzaam maar zeker overboord, en zet het in op auto’s die van meet af aan ontwikkeld zijn met enkel elektromotoren in het achterhoofd. Officieel gaf de C40 daarvan het startschot, al hoef je natuurlijk geen twee keer te kijken om te zien dat dat gewoon een XC40 met lagere daklijn is. De EX90 was daarentegen wél een gloednieuwe ontwikkeling op een zuiver elektrisch platform, en dat wordt deze EX30 eveneens.

EX90 vanbuiten, Smart #1 vanbinnen

Het is alweer geleden van de C30 dat we nog eens een Volvo met een kleiner getal dan de ’40’ in zijn naam te zien kregen, en deze EX30 wordt dan ook een slagje kleiner dan pakweg de huidige XC40. Dat benadrukken de Zweden door hem in hun teaservideo het formaat te geven van een miniatuurautootje, al mag je in realiteit natuurlijk wel rekenen op iets bruikbaarder afmetingen. Stiekem kunnen we ons daar zelfs al iets bij voorstellen. De EX30 gaat zijn platform namelijk delen met de Zeekr X en de Smart #1, en die laatste is nog geen 4,30 meter kort. Ga er dus ook maar van uit dat de elektrische crossover gelijkaardige aandrijflijnen krijgt, goed voor 272 tot 428 pk aan vermogen en een rijbereik van zo’n 440 kilometer.

Qua design gaat de EX30 echter wel aanleunen bij Volvo’s grootste SUV: de EX90. Zo zien we de nieuwkomer in het filmpje vanuit flink wat hoeken, al werden de beelden natuurlijk grondig verduisterd. Daardoor valt vooral de verlichting op, die achteraan het signatuur van de EX90 overneemt en vooraan uit herkenbare LED-stippellijnen lijkt te bestaan. Het silhouet loopt dan weer iets schuiner af dan dat van de grote broer, waardoor de EX30 iets meer de kant van de SUV-coupé uit zou gaan. Lang moet je niet meer wachten om het allemaal in de plooi te zien vallen: het doek gaat eraf op 7 juni.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités