Officieel: Mercedes V-Klasse, EQV en Vito krijgen facelift met giga-grille (2023)

Mercedes V-Klasse & Vito Facelift 2023

Het Mercedes-gamma gaat chiquer dan ooit, en dat geldt ook voor zijn busjes. De V-Klasse, Vito en elektrische EQV krijgen namelijk een update die naast wat nieuwe technologie ook een opvallender front toevoegt. Daardoor gaan de busjes er met een beetje aankleding bijna uitzien als heuse Maybach-versies.

Het oudste model uit de Mercedes-catalogus kan er weer even tegenaan. De V-Klasse gaat namelijk alweer mee sinds 2014, maar dat is niet helemaal abnormaal in zijn segment. Zo deelt hij zijn platform — naast met de elektrische EQV — ook met de Vito, en dergelijke bestelwagens is doorgaans een langer leven beschoren dan de gemiddelde personenwagen. We weten zelfs al dat het ruimtetrio het moet uitzingen tot 2026, want dan stelt Mercedes de zuiver elektrische opvolgers voor op de nieuwe VAN.EA-basis… Maar voor dat gebeurt, krijgt de huidige generatie nog een laatste facelift.

Verlichte grille en Maybach-velgen

Die facelift moet de V-Klasse, EQV en Vito weer helemaal mee brengen met de rest van het Mercedes-gamma want je hebt het vast al gehoord: de Duitsers willen hun premiumimago meer gaan uitspelen. Dat imago komt naar de V-Klasse in de vorm van een aanzienlijk gegroeide en optioneel zowaar verlichte grille die in het geval van de elektrische EQV natuurlijk helemaal gesloten is. Ligt er daarentegen een verbrandingsmotor in het vooronder, dan krijg je de keuze uit al dan niet verchroomde horizontale lamellen of een veelvoud aan kleine Mercedes-sterretjes afhankelijk van de uitvoering. Luidt die uitvoering ‘Exclusive’, dan vind je voor het eerst zelfs de iconische ster bovenop je motorkap. Combineer dat met de nieuwe vijfspaaks monoblock-velgen en je zou zweren dat de Maybach-afdeling er voor iets tussen zit.

Mercedes V-Klasse & Vito Facelift 2023

Ook binnenin kan je niet naast de wijzigingen kijken, want de V-Klasse krijgt een bijna volledig nieuw dashboard aangemeten. Daar pronken nu standaard de twee doorlopende 12,3-inchschermen bovenop zoals dat bij de personenwagens al langer het geval is, al kan je die hier wel nog bedienen door middel van het klassieke muismatje. Ook het stuur ging onder het mes en wordt vervangen door een nieuw exemplaar met aanraakgevoelige knoppen. Dat kan je ook meekrijgen in je Vito- en eVito-bestelwagens, en die beschikken voortaan standaard over een infotainmentscherm van 10,25 inch met een bestuurdersdisplaytje van 5,5 inch tussen de analoge klokken.

Nieuwe uitrusting, zelfde motoren

Tot slot buigt Mercedes zich even over de uitrusting van de V-Klasse, EQV en Vito, die daardoor in hun standaardvormen een beetje aantrekkelijker worden. Reken bijvoorbeeld meteen al op cruise control, automatische koplampen en ruitenwissers, een dodehoekassistent en een achteruitrijcamera voor de Vito-modellen, en de V-Klasse en EQV gooien daar nog adaptieve cruise control en een het hele parkeerpakketje bovenop. Bovendien werd de noodremassistent voor beide modellen uitgebreid om ook zijdelingse gevaren op bijvoorbeeld kruispunten te herkennen, en kan je de V-Klasse voor het eerst uitrusten met Multibeam-koplampen met elk 84 individuele LED’s. Niet mis dus, voor een bus.

Mercedes V-Klasse & Vito Facelift 2023

Over de motorische stand van zaken houdt Mercedes dan weer de lippen stijf op elkaar, waardoor we ervan uit kunnen gaan dat er onderhuids zo goed als niks verandert. Reken bij de V-Klasse dus op een V 220 d met 163 pk sterke dieselmotor, een V 250 d die het met 190 pk doet en een V 300 d met 237 pk, allemaal al dan niet met vierwielaandrijving. De Vito voegt daar dan weer instappertjes aan toe met 102 of 136 pk. Moet het elektrisch zijn, dan is de eVito-bestelbus er met 116 pk en 286 kilometer rijbereik, of met 204 pk en 359 kilometer. De chiquere EQV houdt het op die laatste motorisatie. Wat je er allemaal in vernieuwde vorm voor betaalt, weten we op dit moment nog niet.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités